ye-logo.v1.2

У театрі Старицького готують виставу, яку гратимуть в укритті

Культура 1584
В осонову вистави лягла п
В осонову вистави лягла п'єса, створена на початку квітня цього року. Фото: автора

Глядачам покажуть історію про Маріуполь після широкомасштабного вторгнення росії.

У Хмельницькому в театрі Старицького покажуть незвичну виставу. Демонструватимуть її в укритті театру, а глядачів залучатимуть до театрально дійства. В основу вистави лягла п’єса, написана у квітні цього року, про події в Маріуполі. Автори проєкту зазначають, що вистава матиме арт-терапевтичний ефект й допоможе людям пережити жахи війни.
Співавторами п’є стали київська сценаристка родом з Маріуполя Марина Пінчук і керівниця літературно-драматичної частини театру Старицького Марина Бортник Гулевата.

«Коли ми почали творити, було багато негативних, реалістичних моментів, які довелося потім відшліфувати. Постійно ведемо консультації з психологами і психотерапевтами, адже важливо, щоб вистава не стала тригером для тих, в кого ще не загоїлися рани, - говорить Марина Бортник Гулевата. - Головна ідея вистави навпаки – мотивувати людей. Показати, що з цим можливо жити далі, що в України є майбутнє, що в наших силах відбудувати міста мрії навіть на руїнах отих спогадів. На тому місці ми будемо будувати щось нове, потужне».

Вистава «Маріуполь #надія_на_світанок» - це історія про те, як можна жити далі всупереч усьому жаху, що відбувається. Щоб побачити світанок навіть в укритті, де немає вікон.

Для вистави залучили невелику кількіть акторів.

Як розповідає режисер вистави Микола Бабин, у постановці персонажі різні за віком, з різними цінностями, характерами та моделями поведінки. Але усі вони змушені разом перебувати в одному сховищі, бо є загроза їхньому життю.

«Тут вони всі змушені шукати нову Україну. Знайти для себе нове розуміння, що таке Україна, що таке їхнє місто, що таке патріотизм. Зрозуміти, що життя не таке просте, як нам здавалося. Що люди всі різні, - зазначає режисер-постановник. - Є батько з проукраїнською позицією. Він відстоює позиції України в цьому сховищі. Є Людмила, яка затята «ватниця», українофобка. У результаті вона змінює свою думку. Сильний момент, коли Людмила повертається з-під обстрілів у своє сховище з тим, що вона змінила ставлення до війни до росії і, найголовніше, до України».

Вистава розрахована на невелику кількість глядачів.

У першу чергу очікують, що покази відвідають внутрішньо переміщені особи, які найбільше піддалися жахам війни.

«Усі присутні будуть безпосередніми учасниками дії. У нас закладені пензлики, фартушки спеціально для глядачів. Їм під час вистави потрібно буде допомогти розмалювати нашим персонажах простір в укритті, додати фарб у фіналі. Разом вони будуватимуть місто мрії», - додає Марина Бортник-Гулевата.

Виставу «Маріуполь #надія_на_світанок» реалізовують за підтримки Українського культурного фонду. Покази відбудуться 2,5,9 листопада. Початок о 16:00.

Вперше у хмельницькому театрі вистава відбудеться в укритті.

Проєкт має стати терапією для глядачів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую