ye-logo.v1.2

«Херсонщина - це про смак життя» - у Хмельницькому відкрили благодійну мистецьку виставку

Культура 2393
Хмельничанам показали особливу виставку картин
Хмельничанам показали особливу виставку картин. Фото: автора

Митці збирають гроші на підтримку ЗСУ та відбудову культурних пам’яток Херсонщини.

У Хмельницькому запрацювала благодійна виставка «Херсонщина – це Україна», яку днями презентували в обласному художньому музеї. Експозиція стала основою мандрівного виставкового проєкту, в межах якого митці збирають гроші на підтримку військових. Хмельницький – восьме місто, куди привезли картини.

Як розповідають організатори проекту, розпочиналося все з арт-резиденції в Умані. Туди запросили 20 художників, які рефлексували над Херсонщиною. Попрацювавши, вони створили близько шістдесяти творів. Згодом почали долучалися й інші митці, таким чином у виставковому проєкті нині більше ста двадцяти робіт.

«Цей проєкт починався ще тоді, коли ми були в окупації. Паралельно з волонтерською діяльністю, ми думали як можна емоційно підтримати і себе, і людей. Два місяці працювали з тим, щоб знайти зовнішні ресурси, аби місцевим передавати харчування, відвозити його дітям. Потім нам сказали: «Ви так гарно працюєте, що скоро до вас прийдуть». У переддень Великодня ми виїхали, - говорить організаторка проєкту Вікторія Кулакова. - 24 серпня ми почали резиденцію. Тоді вже почалися такі речі, коли проєкт веде сам. Ті картини були створені зі стовідсоткових деталей. Почалася перша виставка в Умані. Потім поїхали в Кривий Ріг. Одеса, Львів, Івано-Франківськ, Київ, потім Тернопіль».

Виставку демонструюуть в обласному музеї.

Картини, презентовані на виставці, активно продають. Гроші передають на закупівлю військового обладнання 57-й мотострілецькій бригаді імені Костя Гордієнка.

«Нам казали: «Зробіть переможну колекцію, покажіть Херсонщину, яку ми любимо! Не зображайте, будь ласка, війну, нам всім потрібна радість, потрібна емоційна підтримка, бо Херсонщина - це про смак життя, про сонце, про щастя. І ми хочемо, щоб люди купували частиночку щастя, частинку сонячної Херсонщини», - додає Вікторія Кулакова.

Також автори проєкту пропонують небайдужим митцям підтримати ініціативу свіжими роботами. Як зазначають активісти, після перемоги України на війні виручені кошти з проєкту спрямовуватимуть на відновлення культурних пам'яток Нової Каховки.

На презентованих картинах можна побачити відомі пам’ятки Херсонщини, тамтешні краєвиди та принади, символи, епізоди з окупації та боротьби херсонців.

На виставці презентували понад сотню картин.

«Давайте не забувати, що ця війна триває 9 років. Саме в березні, коли був окупований Крим, Херсонщина стала прикордонною смугою, яка розділяла нас від окупантів. Всі ці чудові міста і місця ви можете побачити на роботах. Наприклад, найвищий в Україні Станіслав-Аджигольський задній маяк. В нього випустили три ракети, він знищений. В якому стані він, в Україні ніхто не знає - це окупована територія. Також тут є херсонський музей, з якого окупанти фурами вивезли понад 13 тисяч робіт. Про кожну роботу є багато що розповісти. Найбільш промовистими є чотири роботи: святий кавун, свята кукурудза, свята пшениця із соняшником. Тому що земля Херсонщини нині вся покрита зброєю», - коментує кураторка виставки Антоніна Мельничук.

Переглянути виставку «Херсонщина – це Україна» і придбати роботи можна у Хмельницькому обласному художньому музеї за адресою: Проскурівська, 47. Триватиме вона до 17 березня.

Артем Барладян, студент Одеської Політехніки

Більше фото з відкриття виставки у Хмельницькому: 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую