ye-logo.v1.2

Український одяг – як код незламності нації: в Хмельницькому відкрилися дві експозиції за участю Тамари Яніної

Культура 2745
Всі свої проєкти хмельничанка присвячує полеглому на війні азовцю Олексію Яніну
Всі свої проєкти хмельничанка присвячує полеглому на війні азовцю Олексію Яніну. Фото: з фейсбуку Тамари Яніної

Один проєкт – виставка стародавніх вишиваних виробів з особистої колекції хмельничанки, інший – фотопроєкт під назвою «Незламні».

Напередодні Дня міста та Дня захисника і захисниць України в Центрі національного виховання учнівської молоді відкрилась виставка стародавніх вишиваних виробів над назвою «Вишита доля - незламна воля». 

Власниця колекції автентичного українського одягу – хмельничанка Тамара Яніна. У коментарі сайту «Є» вона розповіла, що народні костюми їй подобалися з самого дитинства. Проте довгий час жінка для себе вважала їх «музейними експонатами»: не уявляла, як можна такий одяг носити в повсякденному сучасному житті.

На відкритті виставки «Вишита доля - незламна воля». Фото: пресслужби Хмельницької міської ради

«Я чітко запам'ятала той день – 28 серпня 2011 року, - з якого все почалося. Тоді я поїхала святкувати День міста у Тернопіль, - згадує Тамара Яніна. – На ярмарку я побачила ятку з традиційним одягом, який одразу чомусь для себе ідентифікувала як музейний. Але при цьому я почала предметно його розглядати та закохалася. Навіть зараз я чітко пам'ятаю ті перші три речі, які я там собі купила. Тоді я була найщасливішою людиною».

Довгий час жінка не називала це колекціонуванням: купувала вподобаний автентичний одяг для себе, який, переважно, вдягала на свята. Але згодом його елементи почали з'являтися в повсякденному образі хмельничанки. Короткі сорочки, намиста, камізельки та каптарики – все ідеально вписувалося і пасувало до сучасного одягу.

В особистій колекції хмельничанки понад 200 предметів з українською вишивкою 

Тепер Тамара Яніна вивчає історію української вишивки, поповнюючи колекцію новими та цікавими виробами: українськими вишиванками, рушниками, вишитими наволочками, керамічними виробами, прикрасами з різних регіонів нашої держави. Наразі її колекція нараховує близько 200 одиниць.

Виставку можна переглянути на другому поверсі Центру національного виховання учнівської молоді за адресою: вулиця Романа Шухевича, 1Б. Експонуватиметься вона до 8 жовтня.

Другий проєкт, до якого також долучилася хмельничанка, та який виставили для перегляду у міській раді – фотопроєкт під назвою «Нескорені». На своїй сторінці у фейсбук Тамара Яніна завжди зазначає, що все, що вона робить, присвячує пам'яті свого чоловіка – військовослужбовцю з полку «Азов» Олексію Яніну.

Але історія «Нескорених» почалася ще до трагічної звістки про загибель чоловіка. Сама ідея проєкту належить фотографині Вероніці Нечипорук, яка і запропонувала його творити разом в кінці березня минулого року.

«Коли почалася війна, то було страшно і незрозуміло, що робити далі. Але треба було витягувати себе з того стану, - розповідає Тамара Яніна. – Наш проєкт носив частково благодійний характер: двадцять відсотків з виручених від фотосесій коштів ми відправляли на потреби ЗСУ. Хотілося допомагати нашим хлопцям та ще в той момент мій чоловік перебував в Маріуполі в повному оточенні на «Азовсталі».

Ескпозицію зі світлин розгорнули в приміщенні Хмельницької міської ради. Фото: з фейсбуку Тамари Яніної

Перші світлини з проєкту жінка відправила тоді чоловікові. Згадує, що довго вагалася, бо розуміла, що у нього там своя інша реальність, а «вона бавиться фотографіями». Проте чоловікова відповідь, який був у захваті від фотографій, оселила думку: проєкт потрібен, бо на світлинах було те, за що українські воїни і нищили ворога.

«За цей час ми зібрали дуже багато цікавих та непересічних людських історій. У нас на світлинах є жінка-полонянка з Маріуполя, вдови азовців, дружини та рідні полонених, а також жінки діючих військових. І кожна фотосесія – розповіді, знайомства та сльози в очах. Останню фотосесію з нього ми зробили в травні цьогоріч. А тепер для нас почався період виставок», - розповідає Тамара Яніна.

Оглянути світлини з проєкту «Нескорені» у міській раді можна буде до 5 жовтня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую