FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
19 Липня, 2024

«Не/випадкові пари»: у Хмельницькому вперше представили творчість художника Олександра Гнилицького

У хмельницькому музеї відкрили виставку, яка налічує близько 12 пар робіт раннього та зрілого періоду художника Олександра Гнилицького. Фото: автора

У хмельницькому музеї відкрили виставку, яка налічує близько 12 пар робіт раннього та зрілого періоду художника.

У Хмельницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки «Не/випадкові пари», присвячена творчості українського художника Олександра Анатолійовича Гнилицького, який загинув 1 листопада 2009 року. Митець і досі вважається одним із лідерів українського трансавангарду, який залишив після себе значну мистецьку спадщину, котра продовжує захоплювати й надихати.

Олександр Гнилицький в кінці 1980-х став піонером інсталяції і відеоарту у 1990-х. Разом зі своєю дружиною, художницею Лесею Заяць, представляв Україну на Венеціанському бієннале в 2007 році. Протягом свого творчого шляху, окрім головної ідеї — живопису, автор звертався до найрізноманітніших видів, жанрів і технік.

Куратором виставки у Хмельницькому стала вдова художника Леся Заєць. Вона погрупувала ранні та пізні твори митця парами, щоб показати непередбачений діалог між різними періодами його творчості. За словами кураторки, виставка має на меті підкреслити взаємозв'язок між палітрами, мотивами та часом створення творів.

«Я дуже вдячна, що можу поставити галочку в класному місті, де тепер також висвітлено творчість Гнилицького. Я вважаю, що ця колекція не є чимось приватним, вона належить глядачеві», — наголосила Леся Заєць, на відкритті виставки.

Кураторка виставки, художниця Леся Заєць

На заході також була присутня заступниця генерального директора Національного художнього музею України Оксана Паш. Вона зазначила, що виставка налічує близько 12 пар робіт, які розкривають творчість Гнилицького, охоплюючи період кінця ХХ та початку ХХІ століття.

Мистецька спадщина, яка продовжує захоплювати й надихати

«Виставка побудована на зіставленні робіт двох періодів: раннього та зрілого. Її цінність через мистецьку якість незаперечна», — підкреслила Оксана Паш.

Одна з відвідувачок заходу, Ірина Полікарчук, поділилася своєю думкою щодо значення таких подій для міста.

«Хмельницькому дуже не вистачає таких імен. Виставки з такими творами є дуже важливими. Я маю надію, що в межах заходу буде ще якась публічна програма, можливо, лекції чи додаткові презентації, які допоможуть розкрити творчу особистість Олександра Гнилицького», - зазначила пані Ірина.

Робота НОГИ, 2002 рік

Книжкові полиці (дача), 2005 рік

Хвиля, 1990 рік / Вініловий місяць, 2005 рік

Вишиванка, 2003 рік

Триватиме виставка у Хмельницькому обласному художньому до 8 вересня. Відвідати її можна у всі дні, крім понеділка.

Читайте також: «Туча бесамемуча»: як атмосферу хмельницького ринку відтворили у музеї на артоб'єктах.