ye-logo.v1.2

«Туча бесамемуча»: як атмосферу хмельницького ринку відтворили у музеї на артоб'єктах

Культура 1380
У Хмельницькому на виставці "БАЗАР" представили понад 30 робіт, серед яких художні твори, артоб
У Хмельницькому на виставці "БАЗАР" представили понад 30 робіт, серед яких художні твори, артоб'єкти, інсталяції та фотографії. Фото: автора

У хмельницькому музеї відкрили виставку «БАЗАР», у якій зібрані роботи митців з усієї України.

У Хмельницькому обласному художньому музеї відкрили виставку «БАЗАР». Проєкт має на меті перенести атмосферу ринку в межі креативного простору музею, відобразити його образ, характер та особливості.

Виставка налічує понад 30 робіт, серед яких художні твори, артоб'єкти, інсталяції та фотографії. Деякі роботи були створені спеціально для цього проєкту, а інші ж зібрані з різних періодів творчості митців з усієї України. Найстаріша робота датується 1963 роком.

Кураторка проєкту Олеся Шевчук підкреслює, що головною ідеєю виставки є відображення культурного розмаїття, історії та повсякденного життя Хмельницького через призму речового ринку. З її словами, ринок є частиною історії міста та його візитівкою.

«Ми намагалися перенести простір ринку у межі креативного простору музею, тобто не було завдання перенести базар, а хотілося перенести його образ, характер, особливості. І завдяки роботам, які представлені на виставці, ми сподіваємось, що нам вдалося це зробити», — зазначила Олеся Шевчук.

На відкритті виставки був також присутній митець Андрій Каптар, який разом з Олею Нікітіною створили асамбляж «ТУЧА БЕСАМЕМУЧА».

Асамбляж «ТУЧА БЕСАМЕМУЧА». Автори: Ольга Нікітіна та Андрій Каптар. 

«Ця робота про те, що ринок нас завалює товаром загального вжитку. Іноді це не дуже якісні та не зі смаком речі. Там можна купити і золоті унітази, і килими на яких виткані ікони, і щось китайське з блискітками та позолотою. Хмельницький базар був для міста економічним рятівником, а з іншого боку – диктатором несмаку», - поділився з сайтом «Є ye.ua» Андрій Каптар.

Натомість Ольга Нікітіна, співавторка асамбляжу, розповіла про ідею створення цієї роботи.

«У нас виникла ідея створити нашу роботу з використанням знаменитої «рябої сумки». Головна функція – показати ті блага, які сиплються на нас з кожного контейнера, з кожної картонки. На нашому базарі ми можемо знайти все, від унітазів до дитячих горщиків. Картину ми зробили за півтори години в дворику музею», - розповіла сайту «Є ye.ua» Ольга Нікітіна.

Асамбляж «ДАЙТЕ КІП'ЯТОЧКУ». Автори: Ольга Нікітіна та Андрій Каптар. 

Серед відвідувачів на відкритті виставки була пані Людмила, яка поділилася своїми враженнями від побаченого: «Це цікава тема, яка є історією міста і особисто моїм життям. Було цікаво переглянути, як життя цілого покоління може відобразитись у мистецтві. Ми бачимо картини наших бабусь з клунками на спині та експерименти в різних техніках. Це дуже цікаво та креативно».

Полотно «МИ-ПЛАСТИК». Автор: Руслан Іващенко

Колаж з серії «ЕНЦИКЛОПЕДІЯ МИСТЕЦТВ». Автор: Віта Бартош

Роботи Андрія Каптаря представлені на виставці

Картонка з міста Луцьк

Манекен, який помістив на собі фото хмельницького ринку

Архівне фото з хмельницького ринку

Манекен 1987 року

Читайте також: Що думають хмельничани про комунальні послуги, бізнес й не тільки: результати дослідження громадської думки.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую