FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
7 Травня, 2024

Навколо світу на електромобілі!

Рафаель де Местре зі своїм електромобілем. Фото vpleny.ru

Рафаель де Местре із Барселони вирішив об'їхати світ на електромобілі.

З часів перших великих мандрівників, які ставили для себе, здавалося б, нереальну мету – об’їхати навколо світу, змінилося дуже багато речей. Наприклад, сучасна техніка дозволяє зробити це дуже швидко та з комфортом. Але при цьому не змінилося одне – досі не зникли романтики, які не шукають легких часів, а вирушають у такі подорожі на все нових і нових засобах пересування, щоб все-таки бути першим.
Так, майже шістдесят днів назад з іспанської Барселони вирушив у навколосвітню подорож спеціаліст з ІТ-технологій Рафаель де Местре, який вирішив покорити світ та найсучаснішому засобі пересування – електромобілі. У такий спосіб чоловік намагається привернути увагу громадськості до нових технологій, які борються із забрудненням навколишнього середовища. В Україні Рафаель де Местре перебував всього два дні, і приємно, що одним із міст, в якому він зупинився, став Кам’янець-Подільський, де мандрівник і заночував. Зупинився новатор у готелі «Рейкарц», потужності якого дозволили йому повністю підзарядити свій автомобіль. Там ми і зустрілися з потомком Жуль Верна, який розповів про свою подорож.


- Розкажіть про основну ідею своєї подорожі?
- Подорожувати я розпочав майже шістдесят днів назад і свій шлях я розпочав зі своєї рідної країни - з Іспанії, а саме з Барселони. Я став одним з перших, хто вирішив об’їхати весь світ за 80 днів на електромобілі. По-перше, такого ще ніхто не робив, а по-друге, я хочу привернути увагу якомога ширшого кола людей до нових технологій, таких як електромобілі. Я впевнений, що за ними майбутнє. А найголовніше – це те, що у такий спосіб світ може поборотися з проблемою забруднення навколишнього середовища. Бо можна дуже багато чого говорити, на словах пропагувати цю ідею, але при цьому їздити на автомобілях, які викидають тонни небезпечних речовин у атмосферу.
- Наскільки поширеним у Європі є електромобіль?
- Це нова технологія, але вона щоразу стає популярнішою та популярнішою. У містах створюються ці клуби шанувальників електромобілів, учасники яких широко пропагують цю ідею. До речі, Україна не виняток. У вас також діє потужний клуб, є його представники і в Кам’янці-Подільському. Завдяки сприянню цих людей мені вдалося зовсім безперешкодно проїхати вашою країною. Я б сказав, що Україну можна назвати в free zone для розвитку електромобілів.
- Наскільки дорогою є така технологія і чи по кишені вона більшості людей?
- Ще десять років назад ноутбуки були дуже дорогим задоволенням і мало хто їх міг придбати, але із зростанням їх популярності, на ринку збільшилася пропозиція, відповідно вони стали дешевшими та доступними багатьом. Так само і з електромобілями. Наразі вони справді дорогі, але щороку вони дешевшають. Так, наприклад, лише батарея до мого авто минулого року коштувала 25 тис. євро, а вже цього року її можна купити за 9 тис. Відчуваєте різницю? Наразі весь автомобіль можна придбати за 50 тис. євро, але згодом вони будуть дешевшати. Для цього треба, щоб якомога більше людей стали ними користуватися.
- У чому переваги електромобіля?
- По перше, це те, що я вже говорив, він не забрудню навколишнє середовище,бо не використовує паливо. Крім того, вам не потрібно постійно витрачати кошти на бензин, техогляд, заміну деталей. Конструкція такого автомобіля дуже проста – надпотужна батарея, мотор та колеса. І все. Тут немає коробки передач, ви натиснули на педаль газу і поїхали – все просто!
- Давайте повернемося до вашої мандрівки, як ви обирали маршрут та які країни вже минули?
- За допомогою електронних карт я розробив спеціальну програму, яка сама формує маршрут таким чином, щоб можна було їхати найкращими та найкоротшими дорогами. При цьому для мене важливо, щоб були місця, де можна було б підзарядити мою батарею. У вашому місті я звертався до декількох готелів, але лише у «Рейкарці» виявилися необхідні потужності. Я вдячний готелю за допомогу. Я вже був у Іспанії, Італії, Франції, Німеччині, Китаї, Росії, Казахстані, а також здійснював переліт до США. Тобто я вже об’їхав всі великі країни, а далі буду подорожувати маленькими. Після України я поїду в Румунію.
- Чи не виникало у вас якихось проблем з документами в Україні?
Ні, зовсім ні. Я просто оформив візу, перетнув кордон і все. Україна одна з найлояльніших країн у цьому плані. Наприклад у Китаї мені довелося згаяти дуже багато часу, поки я оформив всі необхідні документи. Крім того, там дуже багато поліцейських, які зупиняють машину по 5 разів на годину, постійно перевіряють документи. Схожі проблеми були і в Росії.
- А українські міліціонери вам не дошкуляли?
- Ні. Більше того, за два дні подорожі я їх не бачив жодного разу. Мені зустрічалися лише вказівники до найближчих відділків, але ніхто мене не зупиняв, не було жодних проблем. Напевно, у вас майже немає проблем зі злочинністю, бо поліцейських справді мало.
- А як наші дороги?
- О дороги! Це проблема. Я знав, що вони у вас в жахливому стані, але не знав, що настільки. Хоча в Україні є і гарні шляхи, але ось тут у вас… Я потрапив у яму і трохи пошкодив свій автомобіль, але сподіваюся, що там лише погнулася деталь, нічого серйозного.
- Спочатку ви говорили, що стали одним із перших, хто вирушили навколо світу на електромобілі. Хтось ще так подорожує?
- Так, така ідея прийшла мені, а також ще двом французам. Ми з ними змагаємося – хто перший подолає шлях. Вони вирушали зі Страсбурга і через десять днів я планую там фінішувати. Сподіваюся, що я буду першим!
- Успіхів вам!

Автор Вероніка Власюк, novini.net.ua