ye-logo.v1.2

Щавнат - кормовий прорив!

10021
Фото: colxoz.com

Як відомо основою тваринництва є корми. Чим більше їх виробляється, чим вони дешевші, тим кращі умови розвитку галузі.

Одним із резервів збільшення виробництва кормів і підвищення їх якості можуть бути нетрадиційні кормові культури, як щавнат сорт Румекс ОК-2, вдосконалена форма шпинату Утеуша. Автори цього сорту українські вчені, професори сільськогосподарських наук Юрий Утеуш, Джамал Рахметов.
Щавнат - високопродуктивний гібрид щавлів шпинатного та тянь-шанського. Від батьків успадкував ріст до трьох метрів і високу якість зеленої маси. Головна цінність щавнату — можливість використання його рано навесні. Навкруги ще гола земля, а він уже зеленіє. Швидкість росту його зеленої маси просто неймовірна: за добу рослини дають приріст 7-8 см. До середини травня мають висоту більше двох метрів. За три укоси з 1 сотки можна отримати 10-15ц зеленої маси, яка є чудовим кормом для тварин. Так, наприклад, при згодовуванні тваринам лише 20-25 відсотків зеленої маси щавнату в добовому раціоні різко підвищується добовий приріст у телят, поросят, птиці, кролів, збільшується надої молока, зростає його жирність. Із зеленої маси готують також ранній силос-скошують на початку цвітіння, коли рослини досягають найбільшої продуктивності. Силосування проводять із кукурудзою, сорго та іншими культурами, або з подрібненою соломою (10-15%). Рослини щавнату в період кормового використання вирізняються цінним біохімічним складом наземної маси. Щавнат не гіркий, не терпкий, має приємний смак. Його використовують і як ранній вітамінний овоч для салатів, борщів, заготовок на зиму. Його можна вживати дітям та людям, хворим на цукровий діабет, для дієтичного харчування.
Агротехніка вирощування щавнату проста і доступна. Сіють його одночасно з ранніми зерновими культурами (ячмінь, овес) рядковим способом: на овочі, зелений корм і силос з міжряддями 45 см, а на насіння — 70 см, в рядку 10-15см. Оскільки насіння дрібне, його змішують з піском або гранульованими мінеральними добривами в співвідношенні 1/2. Глибина загортання насіння 1,5-2,5 см. При оптимальних умовах сходи з'являються через 6-8 діб після сівби. Перед і після сівби ґрунт необхідно ущільнювати. Норма висіву насіння 45-60 г на одну сотку. На великих площах використовують ручні сівалки або сіють вручну. Практикують і літні посіви до кінця червня. При таких посівах рослини до осені встигають добре вкоренитися і наступного року дають повний урожай зеленої маси.
Щавнат — багаторічна культура, на одному місці росте і продуктивно використовується 8-10 років. Це дозволяє економити на насінні, енергоресурсах, отримувати дешеві корми. Щавнат має важливе значення і для виробництва твердого біопалива, і активно сприяє оздоровленню ґрунтів, їх розсоленню, що дозволяє ввести в сільськогосподарський оборот тисячі гектарів землі.
Усім, кого зацікавила ця універсальна культура готовий вислати насіння, а також детальну технологію вирощування. Моя адреса: вул. Технікумівська, 2,кв.4
смт. Немішаєве – 1, Бородянський район, Київська область, 07854. Тел.(04577)41-8-44

Леонід КАПУСТА, вчений- агроном.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую