ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. Від Фельштина до Гвардійського

Туризм 12183
Костел святого Войцеха, фасад будівлі
Костел святого Войцеха, фасад будівлі. Фото: автора

У селі Гвардійське Хмельницького району можна побачити старовинний костел та науково-технічну пам’ятку міжнародного значення.

 Зовсім поряд із Хмельницьким, всього-на-всього у 23 кілометрах, розташувалося цікаве містечко Фельштин із багатою історією і двома важливими пам’ятками: двохсотрічним костелом та пам’яткою науки і техніки міжнародного значення.
Зараз такого містечка на карті України не знайти. З середини минулого століття воно є селом і носить браву назву Гвардійське. До речі, в Україні існувало ще одне містечко Фельштин, засноване тими ж власниками, але і його радянська влада перейменувала. Тепер це село Скелівка на Львівщині.

Трохи історії
Поділський Фельштин утворений у 1584 році, його засновник Миколай Гербурт чеського походження. Нове містечко він назвав на честь родового помістя у себе на Батьківщині. Фельштин мав Магдебурзьке право, замок, два храми, а на свята тут відбувалися ярмарки.
І зараз Гвардійське – досить великий і жвавий населений пункт. Тут працює кілька підприємств, є власна лікарня, дитячий садок та навчально-виховний комплекс, який складається із загальноосвітньої школи та гімназії.
У давні часи тут жило багато євреїв, у місті навіть існувало дві ради: українська та єврейська. Однак у часи Другої світової війни практично усе єврейське населення знищили. Зараз про колишніх мешканців нагадує лише пам’ятний знак на закинутому єврейському кладовищі. Його встановили нащадки фельштинських євреїв, які зараз проживають у США.
Також не залишилося нічого від дерев’яної Успенської церкви 1776 року будівництва, а про замок нагадують лише вали навколо шкільного стадіону.

Костел святого Войцеха
Зате у гарному стані зберігся костел святого Войцеха. Його, як і містечко, збудував Миколай Гербурт. Перший дерев’яний храм на цьому місці постав у 1594 році. Однак на початку ХV століття його разом з містом знищили татари. Відбудова костелу, на цей раз кам’яного і величного, розпочалася у 1753 році коштами Мар'яна Граб'янчина з роду Калиновських. У 1791 році костел освятили.

Величному храму понад 250 років.

І до речі, у 2016 році виповнюється 225 років від моменту його освячення. 23 квітня у костелі святого Войцеха з цього приводу відбудеться святкова літургія за участю високих духовних осіб та велике свято для парафіян.

Статуя на фасаді будівлі.

У радянські часи костел переживав не найкращі часи. Тут був то склад спиртзаводу, то кінотеатр, то будинок культури, потім знову склад, у якому зберігали міндобрива. Коли костел був закритий, віруючі збиралися підпільно в однієї місцевої жінки. І лише у 1990 році храм повернули католикам, а у 1994 році наново освятили.

Вид на костел збоку.

Коли гуляєш навколо храму чи милуєшся його інтер’єрами, важко повірити, що на початку 1990-х він був у жахливому стані: жодний розпис не вдалося зберегти, вціліла лише одна ікона та хрест. Зараз же храм-велетень виглядає розкішно.

Верхівку храму облюбовали голуби.

Дуга Струве
За селом, в напрямку Хмелівки і Нафтулівки, стоїть непоказна, але дуже цінна металева конструкція. Це пам’ятка міжнародного значення, включена у список спадщини ЮНЕСКО, а саме – пункт «Фельштин» геодезичної дуги Струве.
У 1816-1855 році за допомогою цієї дуги, яка складалася із 265 пунктів, вимірювали форми та розмір Землі. Тоді це була новаторська науково-дослідницька робота, зараз же – пам’ятка науки і техніки.

Пункт "Фельштин" дуги Струве.

Дуга проходила від Чорного моря до Льодовитого океану (зараз це територія 10 країн). До наших днів із 265 пунктів збереглося лише 34. Із них сім розташовані на території України (три на Хмельниччині).

Поряд із пунктом стоять хрест і розкішне квітуче дерево.

Також у Гвардійському є новий православний храм та джерело із цілющою водою. Місцеві мешканці розповідають, що під час закладання каменю під церкву вони стали свідками Божого знамення.


Нова православна церква нещодавно відкрила двері для вірян.

Читайте також, як Кам'янець-Подільський став картинною галереєю просто неба.

Коментарі:

Проскуровчанин 16.04.2016 12:32

А что это за крест стоит в охранной зане памятника мирового значения?!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую