ye-logo.v1.2

Активісти і митці протестують проти призначення директором Хмельницького художнього музею колишньої прес-секретарки Ядухи

Культура 3794
У закладу має з
У закладу має з'явитися новий директор. Фото: з архіву

Кажуть, на результати конкурсу повпливали кулуарні ігри.

 Навколо призначення нового директора Хмельницького обласного музею спалахнув скандал. Громадськість, митці та журналісти назвали «плювком в обличчя» результати конкурсу, в якому перемогла Ольга Долінська - колишня прес-секретар одіозного голови ОДА Василя Ядухи. Щоб не допустити цього призначення, написали звернення до голів обласної ради, адміністрації та міністра культури. Підписали його вже десятки людей і 16 червня принесли представникам влади.

«У листі відзначена думка митців, активістів, які розуміють ситуацію щодо «прозорого» конкурсу. Ми обурені призначенням Долінської – колишньої прес-секретаря голови ОДА Ядухи, який причетний до тих подій, що відбувалися на Майдані. Ми сьогодні хочемо закцентувати увагу на тому, що такі конкурси мають бути прозорими. Хочемо, щоб депутати обласної ради внесли поправки, аби такі конкурси відбувалися максимально прозоро, без таємного голосування», - каже Леся Стебло, голова правління громадської організації «Тепло рідних сердець».

Митці й активісти обурилися, що вже колишня директор музею Лариса Чернова не виграла конкурс, кажуть, саме завдяки її керівництву музей названий кращим, популярним та фаховим в Україні. А Ольга Долінська, яка жодного для в музеї не працювала, тепер має його очолити і, на думку художників, може перетворити в «заклад розваг».

«Я рахую, що зараз відбулися якісь кулуарні ігри, з обласного музею хочуть зробити якийсь розважальний комплекс чи що. Це абсолютно не професійне, не виважене рішення. Лариса Чернова віддала понад два десятки років роботі саме в цьому музеї, вона знає художників, працює з ними - це речі, яким за один день не навчишся. Ми нової людини не знаємо і хвилюємося за долю музею», - каже Надія Борецька, член Національної спілки художників України, завідуюча відділенням декоративно-прикладного мистецтва Хмельницької школи декоративно-прикладного мистецтва.

До голови облради прийшли митці й активісти

На думку активістів і митців, комісія, яка заслуховувала кандидатів на посаду директора, була заангажованою. Як йдеться у листі, неформальний вплив на членів конкурсної комісії мала начальниця обласного управління культури Ірина Трунова. Вона й, на їхнє переконання, «просунула» підлеглу і «допомогла» їй виграти конкурс. Та сама Ірина Миколаївна будь-яке втручання в конкурс заперечує.

«Я не могла чинити тиск, тому що управління культури, національностей, релігій та туризму не проводило конкурсу, це прерогатива обласної ради, згідно законодавства, - прокоментувала це звернення Ірина Трунова. – Керівники комунальних закладів призначаються саме шляхом конкурсу на 5 років».

Такого листа принесли головам облради та адміністрації

Лариса Чернова, яка була директором художнього музею, теж відзначила заангажованість комісії. Каже, все б нічого, якби конкурс відбувся чесно і прозоро. Тепер її лише хвилює доля музею.

«Мені було багато дзвінків після рішення комісії. Сказали, що не можна віддавати музей людині, яка не має стосунку ні до мистецтва, ні до музею. Стосовно комісії, то явно було відчутно тиск, тому що з управління культури прийшли і підтримували свого кандидата, - пояснює Лариса Чернова. - Якщо я чимось не влаштовую, я можу піти з посади. Мені цікаво працювати, мені цікавий цей музей. Болить, щоб не прийшли люди, які з нього зроблять якийсь клуб».

За Ларису Чернову проголосувало менше членів комісії. Фото з архіву

Художники також підтримують Ларису Чернову, відзначають, що вона понад 20 років працює в художньому музеї, за час її керівництва він став відомий у Європі, тут виставлялися митці з різних міст нашої країни і з-за кордону.

«Мене обурює той факт, що фахівця, знавця сучасного українського мистецтва не обрали, а вибрали жінку, яка має всього чотири роки праці в сфері культури. Коли ця кандидатка, яка виграла, говорила про концепцію подальшого розвитку музею, весь час звучала «масова робота». Це наче клуб за інтересами буде», - говорить мистецтвознавець Людмила Рожко-Павленко, колишня працівниця музею.

«У мене не було сумніву, що директором залишиться Лариса Чернова. Вона одна з найкращих директорів, які були в музеї, вона любить і знає цю справу. Можливо, і новий директор працював би добре, але міняти її немає ніякого змісту. Чернова повинна працювати далі», - додає член національної Спілки художників України Яків Павлович.

Ольга Долінська такої позиції не розуміє і поступатися посадою не збирається. Говорить, що відповідає всім вимогам, що були поставлені до претендентів на посаду керівника комунального закладу, яким і є художній музей. Каже прозорий конкурс відбувся, за його результатами має бути підписаний контракт.

Пані Ольга каже, що перекреслювати досягнення музею не буде. Фото прес-служби облради

«Я громадянка України, я відповідаю всім вимогам, які були поставлені до претендентів: є три роки роботи в галузі культури, вища освіта, ділові і професійні якості. Я вважаю, що можу взяти відповідальність за розвиток музею, дати йому нове дихання. Я за те, щоб розвивати його спільно з колективом, вважаю, професіоналів. Це дуже потужний заклад, який має свої традиції. Але треба втілювати в життя нові проекти, залучати молодь, аби зробити його інтерактивним, сучасним майданчиком для творчості, спілкування, навчання. Має бути в закладі комфортно і цікаво», - вважає Ольга Долінська.

Каже, в концепції наголошувала на тому, що планує продовжувати традиції музею, розвивати його як центр сучасного мистецтва. Перекреслювати те, що робилося до неї, не буде, але необхідно втілювати в життя нові ідеї проекти, робити заклад європейським, сучасним і новим. Щодо закидів про свою колишню посаду прес-секретаря голови ОДА Василя Ядухи, Ольга Долінська теж висловила свою позицію.

«За часів Ядухи працювала не лише я одна, а й весь апарат, усі структурні підрозділи облдержадміністрації, медицина, культура, освіта. Я виконувала свою роботу, висвітлювала на сайті ОДА життя краю, влаштовувала прес-конференції, працювала з людьми, які й надалі продовжують працювати в обладміністрації», - додала вона.

Активістам Голова обласної ради Михайло Загородний зазначив, що комісія сформована з дотриманням закону. Тому юридичних підстав повторно оголосити конкурс обласна рада не має. Втім, контракт з Ольгою Долінською голова облради поки не підписав.

Нагадаємо, 8 червня більшість членів комісії проголосувала за Ольгу Долінську, яка зараз працює головним спеціалістом управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації. Загалом до участі у конкурсі було допущено трьох кандидатів: Ольгу Долінську, Ларису Чернову та Ігоря Петраша.

 

Коментарі:

Саша 17.06.2017 11:53

Ситуація така, що всі ці люди швидше за Чернову, а не проти Долінської, а те, що вона працювала за Ядухи, то просто причину знайшли, не більше. Бо інакше чому ж вони не підіймаються проти інших призначень? У всіх подвійні стандарти, коли стосується "своїх" і "чужих".

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую