ye-logo.v1.2

Подільські майстрині відкрили у Хмельницькому виставку витинанок

4991
На виставці витинанок відбувся майстер-клас
На виставці витинанок відбувся майстер-клас. Фото: kult.km.ua

Ажурні картини з паперу показали в музеї історії міста.

У п’ятницю, 22 грудня, в музеї історії міста зібралось чимало шанувальників українського декоративно-ужиткового мистецтва. Адже саме там відкрили виставку художньої витинанки. На ній своє чарівне мереживо з паперу представило шість уже знаних майстринь з усієї області: Надія Елеон, Олена Марчук, Людмила Овсянюк, Оксана Цимбалюк, Зоя Блажеєва і Яна Єжель.

Таїсія Стан, керівник Хмельницької народної художньої студії «Рукотвори» та ініціаторка цієї виставки, зауважила, що мистецтво витинанки є «дефіцитним», адже на Хмельниччині з-понад 2’500 майстрів народної творчості, витинанками займається тільки 15-20.

А Галина Барабаш, директор музею, у свою чергу розповіла, що в Україні витинанки набули поширення у XIX столітті.

Усі майстрині отримали нагороди від міської влади. Фото: kult.km.ua

«В оздобленні хат паперові витинанки співіснували разом з декоративним розписом, інколи доповнювали їх. Також витинанками прикрашали балки, полиці, печі та горщики для квітів, а також дарувалися одне одному на Різдво та Великдень. В Україні паперове мереживо було частиною святкових обрядів, вважалося, що воно захищає житло від злих сил, приносить любов і добробут. Витинанка у вигляді хреста вішалась на сволок над колискою дитини. Витинанки пов’язували з основними подіями в житті українців, і кожній відповідала певна традиційна композиція. До жнив присвячували врожайну, на заручини – заквітчану тощо», – поділилася Галина Барабаш.

Експозиція налічує 28 майже ювелірної роботи картин. Фото: kult.km.ua

На відкритті виставки майстрині не лише представили свої роботи, а й провели безкоштовний майстер-клас, на якому вчили малечу перетворювати звичайнісінький папір на справжнє ажурне диво – сніжинки, ялинкові ліхтарики і різдвяні листівки для рідних.

Діти зробили різдвяні прикраси, якими з давніх давен україці прикрашали свої оселі. Фото: kult.km.ua

На «Чарівне мереживо витинанки» можна подивитися в музеї історії міста Хмельницького (вул. Проскурівська, 30). Діятиме виставка до неділі, 14 січня. Вхід – вільний.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую