ye-logo.v1.2

День захисників й захисниць 1 жовтня: зранку Україна зупиниться у хвилині мовчання

Суспільство 646
День захисників і захисниць відзначають на Покрови
День захисників і захисниць відзначають на Покрови. Фото: Генштаб ЗСУ

Пам'ятаємо. Залишаємося вдячними.

Сьогодні, 1 жовтня, в Україні відзначають День захисників й захисниць. Десятий рік поспіль у це свято українці віддають шану воїнам, які у різні часи боронили й продовжують боронити нашу незалежність і територіальну цілісність. Згадують тих, хто у боротьбі з окупантом віддав своє життя, й дякують усім громадянам, які присвятили життя захисту України.

Традиційно День захисників й захисниць України відзначають у день Покрови Пресвятої Богородиці. Раніше це припадало на 14 жовтня. Утім, у 2023 році церковне свято перенесли на 1 жовтня через реформу церковного календаря. 

Ця реформа передбачала перехід на новоюліанське літочислення, тож дати змістилися на 13 днів назад. Указом президента Володимира Зеленського День захисників і захисниць того ж року також було перенесено на 1 жовтня. Так відзначаємо вже другий рік.

Хвилина мовчання

З нагоди державного свята на площах і вулицях українських міст відбудеться хвилина мовчання на честь загиблих захисників, які відстоювали незалежність у боротьбі проти російської окупаційної армії. О 9-й ранку усіх українців закликають зупинитися і вшанувати пам'ять полеглих.

«Наш обов'язок – вшанувати всіх захисників і захисниць України, які віддали своє життя, захищаючи незалежність нашої держави. Пам'ятаємо. Залишаємося вдячними. Усією країною», – зазначив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, 14 жовтня 2014 року День захисника України започаткував президентським указом Петро Порошенко. Свято виникло на тлі підсилення у суспільстві ідей декомунізації і збройної агресії Росії на Донбасі і в Криму. Датою, коли відзначають державне свято, став день Покрови Пресвятої Богородиці. Адже ще з часів козацтва Покрова була символом захисту для українських воїнів.

У серпні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ про зміну назви свята на «День захисників і захисниць України», відзначаючи важливу роль жінок у захисті держави.

Читайте також: Хмельничани під час благодійного забігу зібрали понад пів мільйона гривень на підтримку спецпризначенців

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую