ye-logo.v1.2

Хімією по речах

5868

Напередодні зимового сезону наші кореспонденти вирішили розвідати деякі факти про хімчистку та довідатися, у скільки обійдеться чистка верхнього одягу для хмельничан

Кількість хімчисток на душу населення в Україні в десятки разів менша, ніж у європейських країнах. Проте і у нас вже досить таких закладів, щоб ефективно вирішувати побутові проблеми.
Про найголовніше Щоби не мати проблем з хімчисткою, потрібно правильно поводитися з самого початку, коли здаєте річ. У кожній хімчистці видають бланк прийому речей. Споживач повинен простежити, щоб у цьому бланку було вказано: усі недоліки одягу, який здається (це може бути відірваний ґудзик, чи потертий рукав); оціночна вартість – за погодженням працівника хімчистки і клієнта визначається, скільки може коштувати цей одяг (скажімо, дублянка, яку ви рік тому купили за п’ять тисяч гривень, тепер може вартувати дві); зауваження щодо якості робіт – фахівець хімчистки може написати, що пляма від фарби на рукаві після чищення може залишитися. Такі примітки припустимі. Якщо клієнта це не влаштовує, краще не віддавати річ до цієї хімчистки. До речі, один примірник такого бланка залишається в хімчистці, другий – у споживача. Також клієнт отримує чек із вказаною вартістю чищення.
Бувають плями, які вже неможливо вивести повністю. Найчастіше - це старі плями, або плями, поставлені речовинами, які на певних тканинах піддаються чищенню дуже погано. Тому якщо ви через необережність поставили пляму маркером, чорнилом або кров'ю - не тягніть кота за хвіст і швиденько біжіть в хімчистку. Чим свіжіша пляма - тим більше шансів від неї позбутися.
Пам'ятайте, інколи стається, що після хімчистки з'являються плями, яких раніше начебто і не було. Особливо це стосується виробів зі шкіри. Таке трапляється - після хімічного чищення можуть проявитися раніше не помітні старі плями від фарби або духів. Крім того, хімчистка трохи освітлює речі. Є також тканини, які після хімчистки можуть втратити свої основні властивості. Наприклад, водостійкий дощовик.
Як чистять наші речі?
Типовий мийний цикл триває 8-15 хвилин залежно від типу предметів одягу та їх забруднення. Протягом перших трьох хвилин розчиняються плями. Бруд, що проникає глибоко в тканину, видаляється через 10-12 хвилин. У машин, котрі використовують вуглеводневі розчинники, мийний цикл триває не менше 25 хвилин - через повільніше розчинення плям. Після миючого циклу машина починає цикл полоскання - одяг обполіскується новою порцією розчинника. Після закінчення полоскання машина починає процес віджимання і сушки. Злив брудного розчинника в дистилятор відновлює розчинник хімічної чистки для повторного використання. Віджимання відбувається при швидкості 350-450 обертів на хвилину, завдяки чому велика частина розчинника відділяється від тканини. Після віджимання машина починає процес сушіння.
Скільки це коштує?
Щоб оновити свої зимові речі, треба в кишені мати від 70 до 400 гривень.
Зокрема, цього сезону почистити синтипонову куртку в хмельницьких хімчистках можна, в середньому, за 70, а натуральний пуховик — 80 гривень. Ціна на чистку натуральної дублянки залежить від її довжини, отож і коливається від 150 до 340 гривень. Хімічна чистка натуральної шуби залежить від хутра, з якої вона виготовлена, і складає, в середньому, 180 - 300 гривень. Щоправда, в одній з хмельницьких хімчисток норкову шубу нам запропонували почистити за 380 гривень. Це була найвища ціна за чистку зимового верхнього одягу.

Адреси деяких хімчисток Хмельницького
ЕКСПРЕС ТОВ ПСП хімчистка
м. Хмельницький, вул. КАМ'ЯНЕЦЬКА, 2
795214

КЛІНКО хімчистка (ПРО МАСТЕР)
м. Хмельницький, вул. ЧОРНОВОЛА, 41/2
705323

ФАРНА-ФРЕСКО хімчистка
м. Хмельницький, вул. ЗАВОДСЬКА, 159 (1-ий поверх)
654093

ЛЮКС хімчистка (обладнання КЕРХЕР)
м. Хмельницький, вул. ЗАРІЧАНСЬКА, 24/2
612110

«УНІВЕРСАЛ» 
вул. Правди, 6/1 Тел.:(0382) 762423
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую