ye-logo.v1.2

Микола Собко скаржиться, що на уроці його побив вчитель фізкультури

3328
Микола Собко: “Вчитель схопив мене за волосся і потягнув до туалету”.. Фото: Фото автора.

Хлопець зі струсом мозку потрапив до лікарні, однак фізкультурник заперечує свою причетність до побиття учня

Ввечері 24 вересня Микола Собко повернувся зі школи. Вдома 10-класник поскаржився батькам на головний біль і нудоту. З кожною хвилиною хлопцеві ставало дедалі гірше. Батьки відвезли сина до Ізяславської районної лікарні. Після надання медичної допомоги від подальшого лікування підліток відмовився. Однак наступного ранку його стан погіршився. Цього разу госпіталізація була неминучою.   
“У хлопця були закрита черепно-мозкова травма та струс головного мозку, – розповідає заступник головного лікаря Ізяславської районної лікарні з дитинства та пологової допомоги Лідія Дем’янчук. – Хлопчина розповідав, що його побив вчитель  фізкультури. Через тиждень ми його виписали з лікарні”.  
Інцидент стався в Ізяславській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів – школі-інтернаті для дітей з наслідками поліомієліту та дитячого церебрального паралічу. У шкільному закладі навчається 134 учні, 50 з котрих інваліди.  
Неприязнь між учнем Миколою Собком і вчителем фізкультури Дмитром Драйною тривала не перший рік. Про це розповідають як вихователі, так і самі учні.

Микола плакав, і тримався за живіт
“Ми з двома однокласниками були у роздягальні, – каже Микола Собко. – До нас зайшов вчитель фізкультури і наказав усім вийти. Я теж хотів вийти, а він перегородив двері рукою і каже: “Ну, що попався?”. Притискає до стінки, і давай бити мене кулаками по голові, по ребрах. Ребро болить і донині. Схопив за волосся і потягнув до туалету. Там кілька разів вдарив мене головою об стіну. Потім підтягнув до унітазу і казав, що мене втопить. Після всього наказав нікому нічого не розповідати, бо мені буде гірше”.
Частково слова хлопця підтверджують однокласники. І хоча вони не були безпосередніми свідками побиття, однак бачили його наслідки.  
“Я якраз сидів біля котельні, коли бачу, йде Коля і плаче, – розповідає Микола Матвійчук. – Каже, що його болять нирки, бо побив вчитель фізкультури. Коля і раніше дражнився зі вчителем”.  
“Дмитро Анатолійович вигнав нас з роздягальні, а Коля залишився, – долучається до розмови інший однокласник Дмитро Бігун. – Потім побачив Колю, він плакав і тримався за живіт. Сказав, що його побив учитель фізкультури. Вийшов фізкультурник. Він став до Дмитра Анатолійовича огризатися. Коля часто дражнився з вчителем”.

“Завуч змусила мене просити у вчителя пробачення” 
Як розповів Микола Собко, у день приїзду журналіста, однокласників, котрим фізкультурник наказав вийти з роздягальні, вчителі для чогось викликали з уроків.
“Вони обіцяли все розповісти, а нині бояться. Он Сашу вчитель фізкультури був побив так, що у нього йшла з носа кров. Розкажи”, – каже Микола Собко.  
За словами Сашка Заїки, вчитель просто виштовхав його з уроку за те, що той почав бійку. Побиття хлопець заперечує. Після інциденту Микола Собко поскаржився виховательці. Та направила його до завуча школи. Однак педагог стала на захист колеги, у всьому звинувативши учня.
“Микола говорив до вчителя на “ти”, – каже заступник директора Ніна Король. – Я не хочу наговорювати на дитину, але у нього є сексуальні збочення. Він на уроці може запитати вчительку: “Що таке “вібратор”. Може образити дитину-інваліда. Може послати. Тоді він визнав, що вів себе неправильно, і вибачився перед учителем. Єдина провина учителя, що він не привів хлопця до мене, а почав з’ясовувати стосунки з ним сам”.
Микола Собко твердить, що завуч змусила його просити у вчителя пробачення. Оскільки він був наляканий, то в нього не було іншого вибору, як підкоритися. 

“Я його не бив, а лише накричав”  
Дмитро Драйна категорично заперечує нанесення учневі будь-яких фізичних ушкоджень. Каже, що лише насварився на учня, хоча і визнає, що не мав права цього робити.
“Микола поводив себе неадекватно, – розповідає Дмитро Драйна. – Лаявся. Погрожував мені, що вижене мене зі школи. Намагався налякати коня, на якому катаються діти-інваліди. А якби він його сполохав!? Так, я до нього підвищив голос. Але в результаті він переді мною вибачився. А чому він опинився в лікарні, я не знаю. За межами школи я за нього не відповідаю”.
За словами батьків Миколи Собка, вчитель фізкультури приходив до них додому, пропонував за лікування гроші. Просив забрати заяву з міліції. А наступного дня відвідав Миколу у лікарні. Погрожував. До них приходили і працівники міліції, котрі також “радили” забрати заяву.
“Я коли дізнався, що справа дійшла до міліції, хотів поспілкуватися з батьками Миколи. Я розумію, що можу втратити роботу. Але грошей я не пропонував. У мене не було на це підстав. І до лікарні ходив, але нікому не погрожував. Я батько трьох дітей. Знайти роботу в Ізяславі майже неможливо”, – каже Дмитро Драйна.
Районні міліціонери відмовили  у порушенні кримінальної справи
Природно, що батьки одразу звернулися до міліції. Правоохоронці у кримінальній справі відмовили. Мотивували це відсутністю свідків.
“Була проведена перевірка, – розповідає виконуючий обов’язки начальника  Ізяс-
лавського райвідділу міліції Олександр Кравчук. – У порушенні кримінальної справи відмовлено. Батьки не захотіли везти дитину на судово-медичну експертизу. Свідків, що його побив учитель – немає. А те, що міліціонери казали забрати заяву, це повний абсурд”.
Про відмову у порушенні стосовно вчителя кримінальної справи батьки Миколи Собка дізналися від журналіста.
“Нас про це не попередили ні письмово, ані усно, – каже Миколин батько Микола Собко. – А дитину ми не повезли на СМЕ тому, що міліціонери запропонували це зробити в п’ятницю ввечері. Для цього потрібно було їхати аж у Шепетівку. Звісно, що з лікарів там уже нікого не було. А до понеділка синці посходили. Я буду добиватися правди. Не пробачу знущання над моєю дитиною. У мене троє дітей, а я їх ніколи пальцем не торкнув, а тут вчитель. Я ж його дітей не чіпаю”.
Адвокатом родини Собко були подані скарги до районної, обласної та Генеральної прокуратури.


Коментарі:

колишній читач 02.11.2010 23:55

Я добре знаю сім'ю Собко. Батько - самогонник в законі. А невинний хлопчик, якого, мовляв, побили, наглий хам, розпусник і грубіян. Неодноразово бував свідком його неадекватної поведінки. І взагалі закон їхньої сім'ї - зневажливе ставлення до людей. Їх усіх давно пора ізолювати від суспільства, а шмаркача направити у психлікарню. P.S. А до редакції газети "Є". Хлопці! Невже ви так дешево продаєтесь? Бо стовідсотково знаю, що ви продались. Читав ваше видання, а тепер до рук не візьму. І друзям та колегам пораджу ходити з нею лише до ..., ну ви зрозуміли.

ЮЗЕПЧУК ТЕТЯНА 22.10.2010 23:05

Я, БУЛА ВРАЖЕНА КОЛИ ПРОЧИТАЛА ЦЮ СТАТТЮ... ЧОМУ? А ТОМУ, ЩО Я ВИПУСКНИЦЯ ЦІЄЇ ШКОЛИ В ЯКІЙ Я ПРОВЧИЛАСЯ 7 РОКІВ, ЯКУ УСПІШНО ЗАКІНЧИЛА... В ЯКІЙ НАБУЛА БАГАТО НАВИКІВ. А ВРАЗИЛО МЕНЕ ТЕ, ЩО ТАКЕ НАПИСАЛИ ПРО МОЮ РІДНУ ШКОЛУ. Я ЧУДОВО ЗНАЮ УЧНЯ 10 КЛАСУ СОБКА МИКОЛУ, ЯКИЙ НЕ АДЕКВАТНО СЕБЕ ВІВ І НА ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ МЕНЕ В ШКОЛІ, НЕ ОДНОРАЗОВО МІГ ГРУБІЯНИТИ МЕНІ, ВЧИТЕЛЯМ, ВИХОВАТЕЛЯМ, ЗАВУЧУ, ТА ВСЬОМУ ПЕРСОНАЛУ ШКОЛИ... САМ, ОБРАЖАВ СЛАБШИХ СЕБЕ, НАСМІХАВСЯ, І ЦЕ РОБИВ ЩОБ ПРОВОКУВАТИ СУПЕРЕЧКИ МІЖ ДІТЬМИ... НА ЗАУВАЖЕННЯ НЕ РЕАГУЄ, А ТАК ЯК Я БУЛА В САМОВРЯДУВАННІ ШКОЛИ, ТО ПИТАННЯ ПРО ПОВЕДІНКУ ПІДНІМАЛОСЬ НЕ ОДНОРАЗОВО, АЛЕ РЕАКЦІЇ МИКОЛИ НА ЗАУВАЖЕННЯ ЯКІ ЙОМУ ДАВАЛИ БУЛИ НУЛЬОВІ... А, ЩО ДО СЕКСУАЛЬНИХ ЗБОЧЕНЬ ТО ВОНИ В НЬОГО ДІЙСНО Є, І ЦЕ НЕ НАКЛИП, А ПРАВДА ВІД НЬОГО Я НЕ ОДНОРАЗОВО ЧУЛА, НЕ ПРИЄМНІ СЛОВА В СВОЮ АДРЕСУ. ТОМУ Я ВВАЖАЮ, ЩО ВІН НЕ ВИХОВАНИЙ І ТЕ, ЩО ВІН ТАК ГОВОРИТЬ НА ВЧИТЕЛЯ ФІЗКУЛЬТУРИ ДМИТРА АНАТОЛІЙОВИЧА, ТО ЦЕ НЕ ПРАВДА, БО ВІН В МЕНЕ ФІЗКУЛЬТУРУ ВИКЛАДАВ, І ПРОВОДИВ ЇЇ ДОСКОНАЛО, ДО КОЖНОГО УЧНЯ ШУКАВ КОМПРОМІС І ПІДХІД, А ТАК ЯК Я САМА МАЮ ІНВАЛІДНІСТЬ, ТО МЕНІ ПОТРІБНО БУЛО ДІЙСНО ІНДИВІДУАЛЬНІ ВПРАВИ, З ЯКИМИ ВІН ДОПОМАГАВ, ВІН ТАКОЖ ВЧИВ НАС ПЛАВАТИ, Я ВПЕВНЕНА, ЩО ВІН НЕ МІГ ТАКОГО ЗРОБИТИ, ТИМ БІЛЬШЕ ЩО В НАШІЙ ШКОЛІ ТАКОГО НІКОЛИ НЕ БУЛО!!!!! ВПЕВНЕНА НА 100%, ЩО ЦЕ НЕ ПРАВДА. СОБКО ЗАВЖДИ ЛЮБИВ ОГРИЗАТИСЬ, МЕНІ ДУЖЕ БОЛЯЧЕ, ЩО ЗА ТАКОГО ЯК ВІН МОЖЕ ПОСТРАЖДАТИ НЕВИННА ЛЮДИНА, ВЕЛИКОДУШНА І ДОБРА ТАКА ЯК ДМИТРО АНАТОЛІЙОВИЧ ДРАЙНА!!! ЩЕ ХОЧУ ЗАЗНАЧИТИ, ЩО ПЕРСОНАЛ В ШКОЛІ ПРЕКРАСНИЙ, ВІД КОЖНОГО ВИКЛАДАЧА, ВИХОВАТЕЛЯ, ЧИ БУДЬ ЯКОГО ПРАЦІВНИКА МОЖНА ОТРИМАТИ ПОРАДУ, ДОБРЕ СЛОВО, ПІДТРИМКИ... І, Я ЗАПЕВНЯЮ. ВОНИ НЕ ЗАСЛУГОВУЮТЬ НА ТАКІ ОБРАЗИ І НЕПРАВДУ, ЯКБИ Я, ТАМ НЕ ВЧИЛАСЬ, ТО ТОДІ НЕ МАЛА Б ПРАВА ТАКОГО ГОВОРИТИ, А ТАК Я ТАМ ЖИЛА, ВЧИЛАСЬ, БАГАТО ЧОГО ЗДОБУЛА... САМЕ ТОМУ, ДУЖЕ ДЯКУЮ БОГУ ТА ВСІМ ПРАЦІВНИКАМ ШКОЛИ, ЗА ТЕ, ЩО ДЛЯ МЕНЕ ЗРОБИЛИ... І ВСЕ ЦЕ ВОНИ РОБЛЯТЬ ДЛЯ ВСІХ ДІТЕЙ ШКОЛИ. ЩЕ ОДНЕ, ЗАРАЗ ДІТИ СТАЛИ ДУЖЕ ПОГАНО СТАВИТИСЬ ДО ПРАЦІВНИКІВ ШКОЛИ, ТОМУ ЯКЩО ЦЕ НЕ ПРИПИНИТИ, ТО БУДЕ ПОВНА ДЕГРАДАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА, ЦЕ МАЄ ПРИПИНИТИСЬ, НЕГАЙНО!!! Я ХОЧУ ЩОБ ВСЕ Ж ПРАВДА БУЛА НА СВОЄМУ МІСЦІ, ДІТИ ПЕРЕСТАЛИ ГНОБИТИ ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНИХ ВИКЛАДАЧІВ... БО ВОНИ ТОГО НЕ ЗАСЛУГОВУЮТЬ, ТА НЕСПРАВИДЛИВІСТЬ ЯКА ЗАРАЗ СКЛАЛАСЬ, З УЧНЕ І ВЧИТЕЛЕМ МАЄ ЗАКІНЧИТИСЬ... ЖОДЕН ВИКЛАДАЧ ШКОЛИ НЕ ЗАСЛУГОВУЄ ТАКОГО ВІДНОШЕННЯ, Я ВВАЖАЮ, ЩО СОБКО ПОВИНЕН ВИЗНАТИ СВОЮ НЕПРАВОТУ, ПЕРЕД ВЧИТЕЛЕМ.

Читатель 16.10.2010 10:39

Да уверен на 100%, что эта маленькая сволочуга тероризировала всю школу. учителя безправные сейчас, а несовершеннолетнее ГАВНО позволяет себе такое... А теперь он жертва. Обидно все это читать!

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую