ye-logo.v1.2

Варення із кульбаби – еліксир життя

30378
Фото: автора

Травень – найкращий час, щоб зварити корисних ласощів – варення із кульбаб. Такі ласощі не лише прикрасять будь-яке чаювання, але й завдяки лікувальним властивостям кульбаби, зміцнять імунітет.

Варення з кульбаб можна приготувати різними способами, але варто пам'ятати, що збирати цвіт кульбаби треба, приблизно з дев’ятої до одинадцятої години дня, у сонячну погоду, коли квіти повністю розкриті.

Інгредієнти:
200 квіткових кошиків кульбаби,
1 лимон,
10 листків із вишні,
0,5 літра окропу,
750 гр. цукру.

Приготування: квіткові кошики промити, помістити в емальований посуд, додати один розтертий лимон і, бажано, додати 10 листочків вишні. Вони нададуть варенню приємний аромат. Залити все півлітрою окропу, закрити кришкою та проварити на маленькому вогні 10 хвилин. Після цього варенню потрібно дати відстоятися добу, процідити (добре віджати залишки варення із квітів). До гарячого відвару додати 750 грамів цукру і варити ще протягом півгодини.
За смаком варення дуже нагадує мед. Воно довго зберігається, тому його можна заготовити про запас і ласувати всю зиму.

До речі. Кульбаба дуже корисна рослина. Вона містить у собі половину хімічних елементів таблиці Менделєєва: натрій, калій, марганець, магній, алюміній, залізо, мідь, кальцій, а також вітаміни А, З, F і групи В. Здавна за кульбабою закріпився статус «еліксиру життя», що має болезаспокійливу, жовчогінну, сечогінну, потогінну, протизапальну і тонізуючу дії. Кульбаба багата антиоксидантами, що оберігають від діабету і раку. Сонячна квітка попереджає ожиріння, цироз, руйнує камені в жовчному міхурі і чистить протоки, лікує печінку, гастрити, авітамінози, покращує апетит і травлення. Мед з кульбаб корисний при артриті, остеохондрозі та при інших відкладеннях солей.

Готувала Світлана МОГІЛЬНІКОВА.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую