ye-logo.v1.2

Чи потрібні українській Конституції зміни?

Політика 1395

Із цим запитанням напередодні Дня Конституції ми звернулися до керівників різних політичних сил в області

Михайло Войтюк, заступник голови обласної організації Партії регіонів: «Так, нашій державі потрібні конституційні зміни. Насамперед, потрібно це для того, аби здійснити другий етап політреформ. Зміни до Конституції необхідно внести по двох моментах. По-перше – передати повноваження з центру на місця. Тобто, збільшити повноваження регіонів на всіх позиціях. Наша партія і назву собі взяла: Партія регіонів, і в основі нашої політики – відтворення регіональної державності. По-друге, у державі потрібно усунути двовладдя. Навіщо державні адміністрації? Часто вони тільки конфліктують з радами й вносять хаос в життя громади. В районах ці адміністрації не потрібні взагалі. Можливо, обласна державна адміністрація може мати невеличке представництво».

Олександр Симчишин, заступник голови обласної організації ВО «Свобода»: «Конституцій не буває хороших чи поганих. Вони всі однакові. Конституція має шанс на реалізацію, і для того, щоб стати основним законом держави, вона має базуватися на ментальних особливостях націй. Конституція 1996 року, в принципі, такою й була. А зміни 2004 року не відповідають ментальній особливості українців, вони ведуть нас до парламентської форми правління. А Україні потрібна президентсько-парламентська форма! Повинна бути персональна відповідальність керівника – Президента, який має бути головою виконавчої гілки та призначати міністрів. Тобто, посада прем’єр-міністра не потрібна. А Верховна Рада повинна просто займатися законодавством, тоді буде чіткий розподіл влади. Конституція буде виконуватися тоді, коли в ній враховані правова та політична культури, відповідальність. Якщо цього всього не врахувати, вона буде звичайним папером».

Костянтин Омельчук, голова обласної організації Української народної партії:
«Так, зміни до Конституції потрібні. Адже в державі зараз є два центри влади – Кабінет Міністрів та Президент. У такій країні завжди буде протистояння і боротьба. Що у нас зараз відбувається. Кабінет Міністрів каже одне, Президент – інше. Тому, щоб унеможливити цю боротьбу за владу, крім виборів, потрібно внести зміни до Конституції. Одна влада не повинна дублюватися іншою гілкою влади. А яка це буде форма правління – президентсько-парламентська, парламентсько-президентська, монархія – не має суттєвого значення. Будь-яка форма правління хороша, якщо її поважають громадяни».





Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую