ye-logo.v1.2

Про інтеграцію України в ЄС та НАТО

Політика 1299
Фото: Ігор

та про видачу румунських паспортів й українську армію говорили учасники дискусії, яка проходила у залі Хмельницької міської ради

Як зазначив Борис Тарасюк, питання інтеграції є надзвичайно актуальним, адже нині Україна перебуває у взаєминах з ЄС та НАТО. “Зазначу, що угода про співпрацю може бути підписана лише у другій половині 2010 року, а не на самміті “Україна – ЄС”, як всі думають. Проте у взаєминах з Альянсом ми дотримуємося нової річної національної програми, завдяки якій неформально беремо участь у співпраці з НАТО”, – сказав Борис Іванович.
Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва, зазначив, що сьогодні ЄС та НАТО взаємодоповнюють один одного, у них навіть схожі критерії вступу. “Нам необхідно зробити внутрішню трансформацію країни. Мало подати заявку на вступ, треба працювати над собою, рухатися вперед, а не оглядатися у минуле. Членство в ЄС або НАТО дає нам додаткову відповідальність. Напрямок України має бути таким, щоб ми “вписалися” у співпрацю з країнами-членами Євросоюзу та Альянсу”, – сказав Володимир Горбач.
Надзвичайний і повноважний посол Румунії в Україні Траян-Лауренціу Христя зазначив, що Північноатлантичний альянс зацікавлений у допомозі Україні в напрямку інтеграції до ЄС та НАТО, проте цей процес необхідно скрупульозно розробляти. До речі, журналісти попросили його прокоментувати видачу паспортів з румунським громадянством у сусідніх Чернівцях. “Взагалі у Румунії діє два закони: Закон про надання громадянства, найсуворіший у світі, та Закон про повторне надання громадянства. У першому випадку існує величезний список умов, які має виконати заявник на громадянство, і чекати доведеться 20 років. Але якщо у когось було громадянство Румунії, але ви його втратили з певних, незалежних від вас причин, і доведете це, то ви маєте право на звернення на повторне громадянство, – зазначив посол. – Між нами існує двостороння угода про повагу до незалежності та території країни. Тому заявник сам вирішує, чи хоче він повернути наше громадянство. Наголошую, що ми позитивно відповідаємо лише тим, хто втратив громадянство не з власної волі”.
Цікавило журналістів й питання переходу на контрактну армію, який мав впроваджуватися до 2012, а потім до 2010 року. “Конфлікт між гілками влади призвів до того, що понад півроку в Україні немає міністра оборони, тому це питання поки що “зависло”. До того ж, більшість кандидатів у президенти у своїх програмах не згадують про членство в НАТО, хоча Україна вже почала рухатися у тому напрямку, – сказав Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України. – Звісно, в нас має бути хоч невелика, але професійна армія, що відповідає концепції НАТО, але нині її чисельність значно нижча від оборонної. Виділяється лише 8% від мінімальних потреб армії, і жодних закупок для оборони країни не проводиться. Чомусь так склалося, що сьогодні питання державної розбудови у політиків знаходиться на другому плані...”

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую