ye-logo.v1.2

Обласна рада, нарешті, прийняла зміни до бюджету

Політика 1495

На це знадобилося понад два місяці

У бюджетних «війнах» між обласною радою та адміністрацією поставлено крапку. Дев’ятого вересня рада таки прийняла зміни до головного фінансового документа Хмельниччини, які стали каменем спотикання на минулій сесії – третього червня. Тоді, нагадаємо, президія обласної ради вирішила направити зміни до бюджету на доопрацювання. І доопрацьований документ винесли на розгляд депутатів через два місяці. Однак не одним єдиним бюджетом були зайняті обласні обранці на сесії дев’ятого вересня. Хоча… про найцікавіше по порядку.

«Був варіант знову відхилити зміни до бюджету», –
заявив голова обласної ради Іван Гладуняк. Додавши: «Однак нас тоді б мало хто зрозумів». Щоправда, розглядалася можливість голосування по кожному пункту, але від цього відмовилися, бо бюджет міг стати не збалансованим. «Ми врахували інтереси всіх громад, а тому сьогодні потрібно прийняти зміни до бюджету. А ті пропозиції, які не враховані, розглядатимемо при уточненні бюджету», – зазначив Іван Васильович. Те, що потрібно вносити зміни, говорило чимало депутатів, однак, складалося враження, що не всі ними були задоволені. «Мені здається, що не включені найпріоритетніші напрямки,  – заявив Анатолій Побережний. – В першу чергу, це охорона здоров’я». Щоправда, голова облради зазначив, що медицина в бюджеті – пріоритет номер один. Здивованим виглядав Олесь Вітряний. «Відбувається зменшення фінансування молодіжної галузі на 150 тисяч гривень, – підкреслив Олесь Анатолійович. – А цей рік, згідно з Указом Президента, є Роком молоді. Я запитував Сергія Пенюшкевича (начальник фінансового управління  облдержадміністрації – прим. авт.), чому так відбувається, і почув відповідь, що є побоювання не осво-єння цих грошей». З іншого боку, інший депутат – Надія Підскоцька, подякувала всім за те, що передбачили в бюджеті кошти на створення центрів медично-діагностичної допомоги у Шепетівці та Кам’янці-По-дільському, а також кошти на реанімаційне відділення в місті над Смотричем. «Я буду голосувати за зміни до бюджету, – говорила Надія Костянтинівна. – Але не знаю, що ми затверджуємо! Просто хотілося б, щоб наступного разу дали порівняльну таблицю, які пропозиції змін враховані, а які – ні».
Що ж, бюджет області в першому півріччі перевиконаний на 106 відсотків. А тому депутати направили вільні лишки на реанімаційні відділення Кам’янець-Подільської, Віньковецької та Ізяславської центральних районних лікарень, дали гроші для придбання апаратів штучної нирки в Кам’янець-Подільський та Шепетівський райони, передбачили мільйони на заклади соціального спрямування та на культуру.

«Я – шановна людина»
Лише це, за твердженням Івана Рудика, депутат обласної ради зрозумів із відповідей на його запити. «І більше нічого, – додав Іван Леонтійович. – А тому прошу мої депутатські запити подовжити». Що, власне, і зробила облрада. Однак чимало запитів були зняті з контролю. Взагалі ж питання запитів розглядалося доволі довго та емоційно. Особливо, коли черга дійшла до нових. Насамперед заява Івана Рудика щодо ситуації в Красилові. «Прийшли іноземні інвестори з Німеччини та Швейцарії. І вклали 1,72 мільйона євро, – пояснював Іван Леонтійович. – В результаті спільної діяльності, Арсенюк вивіз їх в поле, набив «морду» і каже до одного: «Швайне, вон з України!». Той бідний німець, не знаючи законів, пішов у міліцію, а в райвідділі йому кажуть, що не мають перекладача. Я написав заяву Володимиру Івановичу (Володимиру Гаврилюку, начальнику обласного управління Міністерства внутрішніх справ України – прим. авт.), і дякую йому, він порушив справу. Ви мені скажіть, після цього хтось прийде в Україну? Схаменіться, люди добрі, вибори «на носі», давайте ті землі за чужі гроші приведемо у порядок. Прошу доручити новому голові управління Служби безпеки України в Хмельницькій області зайнятися тими Арсенюками – то вони футбол «зробили», то гроші розікрали разом із Приступою, і ніхто з депутатів нічого не сказав. А рано чи пізно за це потрібно відповідати». І одразу ж виступив Анатолій Побережний, який очолює комісію з питань регламенту, організації роботи обласної ради, депутатської діяльності та етики. «Іване Леонтійовичу, ви знаєте, що я поважаю те, що ви кажете, але – в цьому залі варто озвучувати лише те, що можете підтвердити. Я, як голова комісії, хочу заявити - якщо називаєте прізвища, то ми з цих запитів ніколи «не вийдемо». Ми маємо бути толерантними. Звинувачувати може лише суд», - емоційно висловлювався Анатолій Іванович. Разом із тим, запит депутата Рудика підтримали 66 обранців. І одразу ж наступний депутатський запит знову стосувався Красилівського району – ситуації 2000-2002 років, пов’язаної з діяльністю спільного товариства «Арсенюк&Штефаник». На думку депутата Василя Шуляка, підприємство при приватизації кінотеатру «Случ» у Красилові, місцевого стадіону та інших соціальних об’єктів порушило закон та обмежило конституційні права мешканців Красилівського району. Василь Корнійович попросив розібратися правоохоронців в цій ситуації, і його депутатський запит обласні обранці підтримали.
Пристрасті навколо…
виборів ректора Кам’янець-Подільського медичного училища вирували в сесійній залі. Нещодавно ректором цього навчального закладу обрали Олега Купчика, і його обласна рада мала б призначити на цю посаду. Однак інший кандидат подав позовну заяву до суду, а також… «Ми отримали листа на моє ім’я від Служби безпеки України, – заявив Іван Гладуняк. – У ньому сказано, що у Київському інституті отоларингології Олег Купчик не працював і не навчався». Тобто, виходить, наче обраний ректор підробив довідку державної установи про те, що він працював у Києві, і відтепер за цим фактом працюватиме Кам’янець-Подільська прокуратура. «Чи міг я сьогодні винести на розгляд питання затвердження ректором медучилища Купчика, коли на руках маю позовну заяву до суду та лист з СБУ, – риторично запитував обласних обранців Іван Васильович. – Тому прийняв рішення, що після розгляду справи в суді та детального розбору ситуації, я внесу кандидатуру на затвердження. Якщо ж підтвердиться факт підробки документів, то будуть нові вибори. А тому сьогодні виконує обов’язки ректора завуч, яка там давно працює».

«Роздали» портфелі
Розглянули депутати й кадрові питання. Отож з посади головного лікаря Хмельницького обласного кістково-туберкульозного санаторію звільнили Івана Гуцула, який написав заяву за власним бажанням. Так само, за власним бажанням з посади головного лікаря обласного психоневрологічного диспансеру звільнено Валерія Михальчука. Замість нього керівником психо-
неврологічного диспансеру призначили Лілію Брухнову, яка з липня цього року була тимчасово виконуючою обов’язки головного лікаря цього закладу. Приставки «т.в.о» «позбавилися» і 28-річний Олександр Драган, який рішенням сесії обласної ради став директором Хмельницької обласної філармонії, та Володимир Микитюк, якого призначили директором комунального соціально-
медичного закладу «Меджибізький дитячий будинок-інтернат». А ось перший керівник нинішнього Хмельницького університету управління та права Леонтій Чорний став почесним ректором вузу, в якому пропрацював понад 12 років. Відтепер Леонтій Ілліч, який пішов на пенсію, щомісяця отримуватиме заробітну плату, яку мав у ХУУПі до виходу на пенсію.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую