ye-logo.v1.2

Повирішували

Політика 1325

У Хмельницькому пройшла чергова сесія міської ради

Це було незвичне зібрання. Дивовижним, насамперед, його можна назвати за кількістю питань, які мали розглянути міські обранці 28 жовтня. Їх було 32. Безумовно, для більшості районних сесій чи навіть обласних – це норма. Але ж у Хмельницькому вже, мабуть, звикли, що рада за день розглядає 50 або ж 70 питань.

«Скасувати? Так! Але не з нового року»
Подібне говорив депутат Валерій Таратасюк, який виступив із заявою щодо намірів уряду скасувати з 2010 року ринковий збір. «З 1 січня 2010 року скасування ринкового збору неможливе, – зазначив Валерій Романович. – Перш за все потрібні зміни до законодавства.  До того ж, потрібно обговорити це питання в комітетах Верховної Ради. Таке рішення може призвести в окремих регіонах до значного погіршення наповнення місцевих бюджетів». Депутат, який очолює Асоціацію директорів ринків Хмельницького, навів декілька прикладів, щоб всі зрозуміли, що скасування ринкового збору може призвести до багатомільйонних втрат у бюджеті обласного центру. Зокрема, минулого року до бюджету Хмельницького надійшло 32,8 мільйона гривень з ринкового збору. «Цих коштів достатньо для нагальних потреб роботи чотирьох навчальних закладів», – зауважив Валерій Таратасюк. Цього ж року, за де-в’ять місяців, приріст надходжень в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року склав 110 відсотків. «Саме тому питання скасування ринкового збору потрібно обговорити з міськими та селищними головами, губернаторами, – наголосив депутат Хмельницької міської ради. – І в умовах економічної кризи потрібно детально вивчити необхідність такого кроку, прорахувати ризики. Тому пропоную скасування ринкового збору перенести на 2011 рік». Наостанок Валерій Таратасюк попросив міську раду «оформити» у десятиденний термін звернення до перших осіб держави про неможливість скасування ринкового збору з 2010 року.

Протест прокуратури відхилити
Прокуратура наполягала скасувати пункт 1.2 рішення сесії від 8 квітня цього року, яким відкрили двосторонній рух транспортних засобів на вулиці Проскурівського підпілля на ділянці від вулиці Подільської до вулиці Проскурівської. Причина – воно було прийнято без погодження схеми організації дорожнього руху з обласним управлінням Державто- інспекції. Дебати, які «розгорілися» в сесійній залі, «дійшли» й до інших ділянок автодоріг міста. Депутати «зачепили» й вулиці Примакова та Вайсера, де теж, на їх думку,  не все добре. Говорили, сперечалися, але більшістю голосів вирішили відхилити протест прокуратури, оскільки вважають, що вчинили правильно, відкривши двосторонній рух на ділянці від вулиці Подільської до вулиці Проскурівської. Однак крапку в цьому питанні не поставлено. Міські обранці домовилися, що повернуться до цього питання на наступному зібранні, щоб обговорити «проблему» із фахівцями з Державтоінспекції. «Хай вони скажуть, чому не дали погодження», – зазначив один із депутатів міської ради.

Пристрасті навколо землі

Це питання могло пройти повз увагу журналістів. Якби не… дивна, на наш погляд, поведінка деяких обранців. Отож, міська рада розглядала проект рішення про затвердження матеріалів вибору розташування земельної ділянки та надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки садівничому товариству «Подільська калина» для ведення садівництва для передачі її членам у власність. Понад 1,25 гектара землі розташовані в мікрорайоні Дубове. І затвердження подібного рішення викликало в декого подив. «А скажіть, хто засновник та члени цього товариства?» – запитував у доповідача Володимира Швеця депутат Микола Приступа. «Дивно, жодного знайомого прізвища», – почувши відповідь Володимира Федоровича, промовив колишній міський голова Хмельницького. «І все-таки щось не віриться, що на цій землі буде садок, давайте не прийматимемо цього рішення», – наполягав Микола  Іванович. А Віктор Вікарчук запропонував довивчити це питання, і повернутися до його розгляду аж після виборів. Однак ці пропозиції підтримали лише сім депутатів. Коли ж рішення «пройшло», чимало депутатів з фракції «Блоку Юлії Тимошенко», на наш суб’єктивний погляд, від хвилювання потягнулися за стаканчиками з водою. Отож, 42 голоси «за», і «Подільська калина», яка налічує 22 члени, отримала «добро» від міської ради. У прийнятті цього рішення дивує й те, що було зауваження юридичного відділу – передача в оренду земельних ділянок, які перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів! Після прийняття рішення дехто з обранців, виходячи з зали на перерву, задавав своїм колегам питання: «Ну, хіба це не дерибан?».


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую