ye-logo.v1.2

Першій незалежній газеті – 20 років!

Політика 1438

На честь «Пробудження» в Хмельницькому відкрили меморіальну дошку

В обласному центрі на будинку на вулиці Пилипчука, 43 з’явилася табличка із написом: «У цьому будинку в грудні 1989 року почала виходити перша на Хмельниччині незалежна газета «Пробудження». На її відкриття зібралися майже всі, хто двадцять років тому був причетним до випуску вільної преси: головний редактор, поет Павло Гірник, народний депутат Лев Бірюк, колишній голова Хмельницького РУХу Кузьма Матвіюк, приватний підприємець Віктор Кліщ, журналіст Валерій Напіткін, Сергій Лихо та інші. З поважних причин на свято не прийшли народний обранець Олег Лукашук (який свого часу фінансово допомагав газеті), письменник-сценарист Сергій Шинкарук, перший редактор Олександр Кокряцький.
«Як пригадаю ті роки… аж мурахи по шкірі бігають, – каже Павло Гірник. – Ми, може, і не зовсім усвідомлювали, що робили. Друкували спочатку в Прибалтиці, а згодом у Чорткові Тернопільської області. Багато хто говорив, що ми не уявляємо, що робимо. І ми справді не усвідомлювали того, що випускаємо. Було таке, що не знали, чи застанемо своїх рідних вдома…».
Лев Бірюк, в свою чергу, пригадав часи, коли робили «Пробудження». «Ми тікали з роботи, казали, що йдемо до стоматолога чи ще кудись, щоб вчасно видати газету, – згадує Лев Васильович. – І для мене ця газета багато чого значить. На перших номерах була вказана адреса моєї квартири, де згодом хтось бив вікна. Пригадую, мій син робив уроки в кімнаті, а потім прибіг до мене на кухню і каже: «Там, там, в кімнаті…». А на столі лежала половина цеглини. І сьогодні, пройшовши такий життєвий шлях, чи пішов би я на таке, щоб написати в газеті власну адресу, відповім: «Не знаю». Тоді ж мною керувало те, що щось потрібно робити, щоб змінити наше життя».
Нагадаємо, що «Пробудження» різко критикувало комуністичну владу, боролося проти добудови Хмельницької атомної станції. А згодом рекламний додаток до цієї першої незалежної газети Хмельниччини з назвою «Є», яку придумав Павло Гірник, переріс в обласну газету «Є», тому ювілей «Пробудження» – це і свято нашої газети.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую