ye-logo.v1.2

Привид виборів уже зовсім не привид

Політика 1286

Такий висновок можна зробити після чергової сесії обласної ради

Щоправда, хоча й дух наступних місцевих виборів, котрі відбудуться через півроку, й витав над  залою обласної ради, на черговій сесії було чимало гарячих дискусій та конкретних рішень. Ще на початку засідання стало очевидно, що ключовими нині будуть звіт голови обласної ради та прийняття змін до бюджету. Утім, знайшлися й інші пікові точки – до прикладу, активно та прискіпливо обласні обранці обговорювали можливі зміни спрощеної системи оподаткування. Й зрештою прийняли з цього приводу звернення до Верховної Ради (детальніше читайте в інтерв’ю з депутатом обласної Ради Ольгою Заярнюк).

Стаднік закликав все тратити на дороги та лікарні
Про це говорив у своєму щорічному звіті і голова обласної ради Іван Гладуняк. «Ми могли б, як це трапляється в інших областях, просто засипатися політичними зверненнями про УПА та Червону Армію, натомість, приділяли більше уваги конкретним справам. І головним я вважаю концентрацію коштів для вирішення найактуальніших проблем. Ось, погляньте, раніше у нас була найбільша дитяча смертність. Тепер ми відкрили надсучасне відділення екстрагенітальної патології, виділивши на це великі гроші,  й, сподіваємося, вона стане меншою. Взагалі хотілося б, щоб програми, котрі ми приймаємо спільно з обласною адміністрацією, були осучаснені, реальні. Щоб вони насправді покращували соціально-економічне становище в області, а не були гарними лише на папері». Голову підтримав депутат Михайло Стаднік: «Наша мета – витрачати бюджетні кошти на дороги та лікарні. А не розпорошувати на дрібне. Адже через погані дороги швидка не доїжджає до села. А як доїжджає, то лікарі в районній лікарні не можуть встановити правильний діагноз – чи в тебе інсульт, чи в тебе грип, чи в тебе інфаркт. Оце купили для дослідження судин апарат за 4,8 мільйона, й тепер можемо бачити реальну картину. Але цей апарат є лише в обласній лікарні. Має ж бути в кожній районній…»
Гострих запитань до Івана Гладуняка у депутатів не було. Тому він сам вирішив загострити ситуацію. Зокрема, дивувався, чому його не запитують про критичні публікації в одній з обласних газет та про натягнуті стосунки з головою обласної адміністрації. «Губернатор через свою доньку придбав цю газету, а тепер публікує там всяку брехню. Твердить, до прикладу, що я колись купив собі посаду заступника голови адміністрації. Зачіпає й інших депутатів. Не здивуюся, якщо незабаром на шпальтах газети з’являться матеріали про багатьох неугодних. А щодо мене, то я доведу неправдивість написаного у суді. Бо бачу, що вже розпочалася активна виборча кампанія. І готовий відповісти адекватно!». – обурювався голова облради.
 Між іншим, у кулуарах ради подейкують, що Іван Гавчук і його команда продовжуватиме нарощувати свій медіа-ресурс. В піку «гладуняківському» ХОДТРК «Поділля-центр» ніби має створити своє, ледь не з цілодобовою трансляцією, телебачення і випустити у світ ще одну газету.

Коліщак лише знизував плечима
Після цих виступів стало очевидно, що спуску «команді Гавчука» ніхто не дасть. Але вони ніби самі викликали на себе вогонь. Заступник губернатора Віктор Коліщак, котрий звітував про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Хмельницької області у 2009 році не зміг аргументовано відповісти на жодне запитання депутатів. Коли Іван Рудик допитувався, чи знає ОДА, скільки яловичини з Бразилії та свинини з Польщі поставляється в нашу область, він відповів, що не знає цих цифр, але моніторинг ведеться. Коли Володимир Кулаков поцікавився, де саме відкриті задекларовані 3000 робочих місць, коли надворі криза, і їх кількість природно зменшується, конкретної інформації так і не почув. А на те, чи знає влада про рейдерське захоплення єдиного державного підприємства в Кам’янці-Подільському, Коліщак відповів: «нам ще такого листа не надходило».
Тож до змін до бюджету дійшли як до точки кипіння. Обласна рада вважала, що цифри були непідготовлені, не розглянуті навіть на колегії самої обласної адміністрації. І ось так розкидатися коштами не могла. Тому тепер фінанси роздаватимуть на позачерговій сесії. Вже в понеділок стало відомо, що вона відбудеться 30 листопада. Зрозуміло, що обласна рада перевірятиме, куди і чому йде кожна бюджетна копійка.

Гладуняк знає, де «вершки», а де «корінці»
З-поміж інших питань на сесії виділялося ще одне – створення мережі комунальних аптек у лікарнях області. Адже епідемія грипу показала, наскільки це актуально. Голова ради Іван Гладуняк пригрозив головним лікарям, мовляв, не буде аптек комунального підприємства «Фармація» у закладах – з контрактами на роботу навіть не підходьте. «Ми усі знаємо, як це відбувається. Прийшов крутий дядько з Києва, дав грошей, і на тобі, в лікарні вже збирає «вершки». А комунальній аптеці – немає місця. То попереджаю, забудьте про цю філософію – спочатку покласти собі гроші в кишеню, а потім на щось вимагати їх з обласного бюджету!» - наголошував очільник ради.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую