ye-logo.v1.2

Росіяни «анонсували» автономію Хмельниччини з подачі депутатів облради

Політика 6328
1 червня 2016 року депутати Хмельницької обласної ради прийняли звернення, яке, схоже, не всі з них читали
1 червня 2016 року депутати Хмельницької обласної ради прийняли звернення, яке, схоже, не всі з них читали . Фото: з архіву

Хмельниччина прославилася щонайменше на всю Росію. «Завдяки» одному зверненню Хмельницької обласної ради.

Телеканал «Росія 24» видав новину, що депутати Хмельницької обласної ради вимагають автономії області. Дехто цей сюжет сприйняв як чергові вигадки росіян. Насправді в кожному жарті, як відомо, є лише доля жарту.

Йдеться про «Звернення депутатів Хмельницької обласної ради до Президента України, Прем'єр-міністра України щодо необхідності укладання договорів про розподіл повноважень між Кабінетом Міністрів України, обласними державними адміністраціями та обласними радами», яке депутати прийняли на сесії 1 червня цього року. «За» - 62, «не голосували» - 15, «утрималось» - 3.

Цікаво й те, що ще вчора, 8 червня, на сайті Хмельницької обласної ради текст звернення та поіменний список голосування був. А ось сьогодні, 9 червня, зранку – зникли. Утім, журналістам сайту «Є» вдалося все це зберегти ще раніше.

Уривок із прийнятого депутатами звернення.

Отож, що ж у цьому зверненні просять депутати? Цитуємо: «розглянути питання переходу до договірних відносин між Урядом, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в контексті розмежування повноважень та реформування місцевого самоврядування».

«Ключове – це договірні відносини між Кабінетом Міністрів, обласною державною адміністрацією, обласною радою та розподіл повноважень. Це просто катастрофа, тому що договірні відносини між «центром» і регіонами бувають лише при створенні федерації або конфедерації», - каже Анатолій Ткачук, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.

Отож, складається враження, що канал «Росія 24» не збрехав?!

«Я підняв «хай», коли почув про рішення Одеської обласної ради. Виявилося, що вже і Хмельницька, і Кіровоградська, і Житомирська облради прийняли аналогічні рішення. І всюди ініціювали його депутати від «Батьківщини». Я не знаю, чий це злий умисел, але це не самостійний хід, бо виходить, що Донбас, як і решта, просто вимагає окремого статусу. І не тільки він, а й Хмельницька «бандерівська» область, - продовжує Анатолій Федорович. - Російський телеканал ще м’яко сказав, бо розповів про автономію, але ж насправді в зверненні сказано більше. Бо насправді розподіл повноважень у будь-якій країні здійснюється на основі Конституції, в тому числі й федеративних країнах. А утворюється федеративна країна через договори, тому фактично в зверненні йдеться про заявлення Хмельницькою областю нового великого договору. Не можу зрозуміти, куди дивилася юридична служба облради, куди дивилися депутати?».

Куди ж дивилися депутати? Ми запитали у голів фракцій і з'ясували, що депутати взагалі «не дивилися».

Сам голова ради Михайло Загородний, який не голосував, зізнається, що «Народ не розібрався, що то за звернення».  «Рішення було юридично невідпрацьоване, не пройшло юридичної експертизи і воно неправомірне. Більше поки що не коментуватиму. Але те, що Хмельниччина не сепаратистська - це точно», – запевнив Михайло Васильович.

В обласній раді навіть поповзли чутки, що фракція ВО «Батьківщина» вже готова відкликати це звернення. Однак, сам ініціатор звернення, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, каже: про відкликання нічого не чув, не знаю. «Звернення подав з подачі партії, воно було прийнято централізовано на форумі «Батьківщини», – повідомив Валерій Олександрович.

На запитання, чи бачили текст звернення юристи, Валерій Олександрович сказав «Звичайно, бачили» і додав, що не може предметно відповідати зараз на запитання, бо «тиждень був у відпустці, тільки повернувся, і він не орієнтується в тому, що змінилося, і хто що відкликає».

Новий же голова фракції ВО «Батьківщина» Михайло Бойко сам не голосував за звернення і поки нічого не коментує, мовляв, ще не «в’їхав» у справи нормально. У штабі бютівців заявили чітко: про відкликання звернення навіть мови бути не може.

Фракція «За конкретні справи», яка майже усім складом проголосувала «За» звернення, планує відкликати свої голоси, хоча за словами голови фракції Неоніли Андрійчук, нічого сепаратистського у ньому вони не побачили.
«Думаю «кіпіш» піднімають даремно. Зараз ми в телефонному режимі саме обговорюємо з фракцією, як на все це реагувати, бо у нас жодних сепаратистських намірів не було. Питання було винесено Лесковим безпосередньо на сесії, ми не вбачали там чогось, що могло б трактуватися не так, як потрібно. На комісіях воно не розглядалося. Оскільки питання набрало такого відтінку, то ми зараз обговорюємо відкликання своїх голосів за це звернення», – повідомила Неоніла Андрійчук.

Свій голос «за» віддала й «Самопоміч» (щоправда, не всі). Голова фракції Олександр Драган каже, питання не було проговорено на комісіях і пройшло зопалу.  «Ми не думали, що представник демократичної сили може внести звернення, яке суперечить інтересам держави. Тому найперше треба задати питання автору звернення. Чесно кажучи, на комісіях бажання голови було взагалі не розглядати звернення, а лише кадрові питання, то ми не надали особливого значення зверненням. Разом із тим, ми готові відкликати свої голоси».

А ось свободівці кажуть: голосували «за», але просили не федералізацію, а розподіл обов’язків. «Ми вважаємо, що має бути встановлений чіткий розподіл у реальному житті. Сьогодні, до прикладу, рада приймає бюджет, а розпорядником коштів є облдержадміністрація. Тільки через це наша фракція і голосувала за звернення, - каже голова фракції ВО «Свобода» Іван Гончар. - Бо є дублюючі функції обласної ради та адміністрації Кабінетом Міністрів, який по своїй вертикалі вказує одне, а затверджувати це і бути цапом-відбувайлом має обласна рада. І ми не просили про федералізацію, а просто про чіткий розподіл повноважень. Нехай буде не адміністрація та рада, а виконком і рада».

Отож, питання неоднозначне і самі депутати до кінця не розуміють що саме вони прийняли і які наслідки це звернення в майбутньому може мати: анонсована росіянами автономія, чи реальне розподілення повноважень.


  Реакція подолян у соцмережах на новину російського телеканалу.

Коментарі:

Иван Федорович Сторожук 19.07.2016 13:28

"продовжує Анатолій Федорович - Бо насправді розподіл повноважень у будь-якій країні здійснюється на основі Конституції, в тому числі й федеративних країнах." А от вам і відповідь... на данний момент Конституція України не працює - грубо порушена 103-я стаття, тому депутати - явно за вказівкою з "центру" - хутко оформляють хоч якісь документи. Коли нашу Конституцію остаточно знищать - ці "договірні відносини" будуть правовою основою для існування нової держави - напевно Хазарії? Треба Гройсмана спитати чи вони з Вальцманом придумали нову назву...

Зоя Федорчук 10.06.2016 16:44

Валерий Олександрович ничого поганого запропонувати не може, тому не придумуйте и не морочте голову людям своими сепаратизмами

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую