FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
6 Липня, 2024

Регіональна рада

Головою Хмельницької обласної ради обрано члена Партії регіонів Миколу Дерикота. Проста арифметика свідчить: за цю кандидатуру проголосували ще й до десяти представників опозиційної „Батьківщини”

Якоюсь мірою це феномен: Партію регіонів як політичну силу підтримали лише 130 тисяч виборців з 1 мільйона 51 тисячі 858 включених у списки, але представницький орган – обласна рада – став біло-блакитним (недарма народні обранці від ПР, всі як один, одягнули сині костюми).
Отже, регіоналів разом з представниками „Сильної України” та Народної партії (Литвина) у новій раді – більшість. 31 бютовець, 4 людини від „Свободи” та  4 – від „Фронту змін” Арсенія Яценюка  та пара демократів-мажоритарників погоду відтепер зробити не можуть. Тим паче, ця опозиція є роз’єднаною і не монолітною.
Хоча під стінами обласної ради кричав розбурханий тисячний натовп протестувальників, у раді все було тихо і сумирно. Складалося враження, що ці два світи – обранців народу та сам народ – дві різні планети. Для депутатів  головним питанням було обрання голови, тому спочатку на дрібниці вирішили не розмінюватися. Висунули двох кандидатів – регіонала, першого заступника голови обласної державної адміністрації Миколу Дерикота та представника „Свободи” Ігоря Сабія. Причому, останнього депутат та голова обласної державної адміністрації Василь Ядуха одразу виставив на посміховисько – після заяви на захист підприємців, яку той зачитав замість промови кандидата на пост голови, іронічно прокоментував і прорік, що „у Сабія немає біографії”. Та це не зупинило „свободівців”, і кандидатуру таки внесли до бюлетеня для таємного голосування.
І оскільки процедура ця досить непроста, й потребувала підготовки, вирішили таки повернутися обличчям до підприємців. Василь Ядуха вийшов до них вперше за чотири дні акції. Згодом на трибуні обласної ради з’явилася голова регіональної Асамблеї малого та середнього бізнесу Галина Кулик, котра, зокрема, закликала припинити переслідування підприємців, об’єктивно висвітлювати їхні акції на обласному телебаченні та просити Президента накласти на Податковий кодекс вето. Вже після голосування за голову депутати підтримали два пункти із цієї заяви – клопотати про звільнення з-під варти підприємця Тетяни Ковалевської, котру затримали напередодні за хуліганство (а точніше – ламання дверей обласної адміністрації) та направити Віктору Януковичу звернення щодо внесення змін про диференціацію оподаткування різних категорій підприємців.
А заяву, котру підготувала з цього приводу «Батьківщина», спочатку не давали навіть зачитати. Поки депутат Іван Гладуняк, колишній голова обласної ради, не сказав: „Може, нам вже взагалі на засідання цієї ради не ходити?!”. Врешті-решт, зачитали...
Та найцікавіша інтрига чекала на всіх таки на виборах голови облради. Представники „Фронту змін” домовилися не голосувати взагалі, бютівці спочатку вирішили не голосувати, а потім – не підтримувати ні кандидатуру Миколу Дерикота, ні Ігоря Сабія. Але після таємного голосування  стало очевидно, що перші дотримали свого слова, а приблизно до десяти депутатів від „Батьківщини” таки поставили свою галочку на підтримку регіонала. Голоси розподілилися так: 70 „за” Миколу Дерикота, 19 – проти, 6 – за Ігоря Сабія, один бюлетень був зіпсований.