ye-logo.v1.2

Мінус дві громади. Депутати прийняли зміни до перспективного плану

Політика 4117
Позицію облдержадміністрації представляв заступник голови ОДА Валерій Олійник.
Позицію облдержадміністрації представляв заступник голови ОДА Валерій Олійник. . Фото: автора

Із дванадцяти громад, які цього року «йдуть» на вибори, дві можуть залишитися без фінансування.

Все залежатиме від того, чи визнає Кабінет Міністрів ці громади такими, що можуть господарювати та розвиватися самостійно.

Адже відомо, що об’єднанні територіальні громади, які відповідають прийнятому у 2015 році перспективному плану, отримують пряме фінансування з бюджету.

Вчора, на позачерговому засіданні сесії, депутати прийняли рішення про зміну меж Вовковинецької селищної об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Деражнянського району, Смотрицької селищної ОТГ Дунаєвецького району, Красилівської міської та Антонінської селищної ОТГ Красилівського району, Гуменецької, Жванецької, Слобідсько-Кульчієвецької сільських та Староушицької селищної ОТГ Кам’янець-Подільського району.

Також сьогодні рада затвердила утворення ще двох нових сільських громад – Олешинської Хмельницького району та Солобковецької Ярмолинецького району. Ще дві сільських громади – Крупецьку Славутського району та Баламутівську Ярмолинецького району, депутати не внесли до перспективного плану області.

Крупецьку сільську ОТГ Славутського району та Баламутівську сільську ОТГ Ярмолинецького району, депутати не внесли до перспективного плану області.

«Ці громади, які не внесли до перспективного плану розвитку, все одно підуть на вибори, бо їхні документи вже в Центральній виборчій комісії. Вибори там відбудуться. Але, на жаль, це рішення депутатів може призвести до того, що ці громади об’єднаються, але фінансування не отримають», – пояснює керівник Хмельницького підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський.

Сергій Яцковський, який вже кілька років займаєтсья питаннями децентралізації каже, рішення депутатів може призвести до того, що ці громади об’єднаються, але фінансування можуть не отримати.

За словами Сергія Віталійовича, все зараз буде залежати від Кабінету Міністрів, адже спроможними громади визнає саме він, на підставі документів, в тому числі і перспективного плану. Невідповідність перспективному плану може стати причиною, що Кабмін не визнає ці громади спроможними, а відповідно, вони не матимуть прямих міжбюджетних відносин. Тобто, нічим від сільських рад відрізнятися не будуть.

«Ми будемо працювати над тим, щоб такої ситуації не було. Я особисто прикладу всіх зусиль, щоб вплинути на ситуацію і дати можливість людям, які зробили свій вибір, отримати ті преференції, які їм обіцяла держава», – запевнив Сергій Яцковський.

Читайте також: Обласні депутати знову "провалили" звернення щодо розмитненням автівок на єврономерах

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую