FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
6 Травня, 2024

Хто з нардепів від Хмельниччини підтримав скасування депутатської недоторканності

Тепер Конституційний суд має надати свої висновки, чи не суперечать законпроекти Основому Закону. Фото: kurs.if.ua

Верховна Рада відправить два законопроекти до Конституційного суду України.

Сьогодні, 19 жовтня, парламент підтримав законопроекти, які тепер направлять до Конституційного суду України, який має дати відповідь – чи відповідають вони Основному Закону країни. Обидва стосуються скасування депутатської недоторканності.

За законопроект №6773/П, ініціаторами якого виступили чимало нардепів, проголосували 328 депутатів. Ним передбачено першу та третю статті 80 Конституції України виключити, а залишити лише статтю: «Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп». Це ж передбачає й президентський законопроект №7203/П, який підтримали 336 депутатів. Відмінність – депутатський набирає чинності з дня опублікування. Президентський - з 1 січня 2020 року.

Як голосували нардепи від Хмельниччини? Роман Мацола, Сергій Мельник, Володимир Мельниченко, Андрій Шинькович (всі з фракції «Блок Петра Порошенка), Олександр Ксенжук («Народний фронт»), Олександр Герега (позафракційний) та Сергій Лабазюк («Воля народу») натиснули на кнопку «За», як за президентський законопроект, так і депутатський. А ось Віктор Бондар («Відродження»), згідно даних на сайті Верховної Ради України, був відсутнім під час голосування як за законопроект №7203/П, так і за №6773/П.