ye-logo.v1.2

Така чудова, різнокольорова

Політика 4568

Хмельницькі депутати не лише розставили крапки над «і» в деяких питаннях, а й заклали фундамент для майбутніх політичних ігор

Якби чергова четверта сесія Хмельницької міської ради йшла в прямому ефірі якогось телеканалу, то, можливо, вона б зібрала чималу глядацьку аудиторію. І не через питання, які розглядали депутати, а через емоції, які іноді в залі просто зашкалювали. Однак, це вже історія, яку й повідає «Є Поділля».
«Тріо Мареничів»
Саме так депутат з фракції Партії регонів Оксана Кольгофер назвала обранців від «Свободи», яких у міській раді троє, і всі вони на початку сесії виступили із заявами та зверненнями. «Мені вже набридло слухати оце «Тріо Мареничів», яке вже на початку сесії починає зачіпати якісь космічні моменти, – виголосила Оксана Вікторівна. – Давайте вирішувати проблеми міста». «Якщо вам цікаво, то зверніться в апарат ради і подивіться, які ми питання порушуємо, – із відповіддю не забарився «свободівець» Олександр Симчишин. – Це і септики, і дитячі майданчики, і багато іншого. Не слід вішати ярлик, що «Свобода» займається тільки політикою. І, хочу нагадати, за нас проголосували, як і за вас, саме як за політичну силу. Тому наші виборці очікують від нас і політичної діяльності. Може, нам теж неприємно слухати ваших представників, але ж ми не кидаємо ніяких висловлювань у ваш бік». Вочевидь, Оксані Кольгофер не сподобалася одна з трьох заяв націоналістів. Перша, яку проголосив Олександр Симчишин, була з приводу скасування Указу Президента України від 20 січня 2010 року “Про присвоєння Степану Бандері звання “Герой України”. Олександр Сергійович закликав депутатів висловити протест проти рішення Вищого адміністративного суду скасувати цей указ. «Бив» на партійну приналежність обранців від «Батьківщини», які декларують свою опозиційність, і наголосив, що їхня лідер Юлія Тимошенко назвала скасування указу президента про присвоєння Степану Бандері звання “Героя України” спробою Віктора Януковича репресувати героїв так само, як і політиків. Вже наприкінці сесії міська рада проголосувала за цей протест, і лише 13 депутатів натиснули на кнопку «за».
Друга заява пролунала з вуст Віталія Діденка. Вона була з приводу добудови на Хмельницькій атомній електростанції двох енергоблоків. «З першого лютого для населення підвищили тарифи на електроенергію. При цьому нас знову садять на порохову бочку, не запитавши нашої думки. Ніхто не думає про безпеку людей, а це має бути пріоритетом для будь-якої влади. Хочу нагадати, що цього року минає 25-а річниця Чорнобильської трагедії. Велика кількість експертних оцінок ставлять під сумнів умови будівництва, наголошуючи на непридатності залізобетонних конструкцій. Тому ми пропонуємо провести громадські слухання, щоб хмельничани висловили свою позицію з цього питання», – зауважив «свободівець». Міський голова Сергій Мельник одразу ж дав протокольне доручення, щоб в квітні провели громадські слухання.
Ще одне звернення озвучив третій «свободівець» Володимир Гончарук. Зажадав отримати інформацію щодо земельних ділянок, переданих безоплатно у власність громадянам з квітня 2006 року. На що одразу ж почув відповідь від директора департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів, депутата Володимира Швеця: «На сайті Хмельницької міської ради є всі рішення за 9,5 року. Зайдіть та подивіться».
Підвищені податки, собаки та причепи
Із 1 лютого, згідно з рішенням сесії, хмельницькі підприємці, які працюють на спрощеній системі та сплачують фіксований податок, мають платити більше. «Вже у райцентрах вища ставка фіксованого податку, ніж у нас, – зауважив міський голова Сергій Мельник. – А ми з 60 гривень підвищуємо його до 100 гривень на місяць».
Прийняла рада і концепцію регулювання чисельності безпритульних тварин у місті. Завдякій їй у Хмельницькому створять єдину базу реєстрації тварин як домашніх, так і безпритульних. Бродячих собак будуть й надалі ловити, а після стерилізації випускати на вулицю. А людей, котрі своїх улюбленців викидатимуть на вулицю, каратимуть.
Збільшили депутати й статутні фонди ЖЕКів, насамперед, через закупівлю минулого року причепів для тракторів. Здавалося, питання швидко розглянуть. А вийшло… заговорив один із учасників «Тріо Мареничів» Володимир Гончарук, який хотів зрозуміти, як купували причепи по 45 тисяч гривень минулого року, якщо нині вони на багатьох фірмах, в яких депутат дізнавався про ціни, дешевші – від 35 до 42,3 тисячі гривень. «І це при тому, що цього року вони подорожчали», – зауважив Володимир Володимирович. Микола Надопта, виконуючий обов’язки начальника управління житлово-комунального господарства, відповів, що наші причепи коштували саме 45 тисяч гривень. І крапка. «У нас усі документи є», – додав Микола Васильович.
На «стометрівці» точно не торгуватимуть
Ще до сесії директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Володимир Швець запевняв, що всі розмови щодо розміщення кіосків – малих архітектурних форм у центрі обласного центру, є неправдивою інформацією. Особливо це стосується відрізку вулиці Проскурівського підпілля, де була розташована так звана «алейка» чи стометрівка. А від запевнень міська влада перейшла до дій, затвердивши схему розміщення малих архітектурних форм на території Хмельницького. Вона і визначає місця, де дозволено ставити кіоски. Це вулиці Тиха, Трудова, Львівське шосе, Тернопільська, Вінницька, Богуна, Нечая, Молодіжна, Молдавська, Купріна (поруч зі ставом), Раскової, Гунашевського, Чорновола, Західно-Окружна, Вінницьке шосе. Однак, щоб перестрахуватися від зайвих розмов, депутати окремим рядком у рішенні прописали, що на вулиці Проскурівського підпілля до вулиці Вайсера торгувати заборонено.
Ну, а наприкінці сесії міська рада прийняла два звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра України. Одне – з приводу залишення повноважень щодо розпорядження землями в межах населених пунктів в компетенції органів місцевого самоврядування, а друге – щодо удосконалення пенсійного, трудового законодавства і спрощеної системи оподаткування.


Сергій ПІДКОПАЄВ.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую