ye-logo.v1.2

Василь Кравчук: «Річниця президентства Януковича це – роковини для України»

Політика 3152
Фото: кам'янецька

Не забули відмітити річницю президентства Віктора Януковича й у обласному центрі.

  Зокрема, обласна організація ВО «Батьківщина» провела акцію «Януковича на гречку!», під час якої роздала два мішки гречаної крупи перехожим. Мета акції – не роздача самої гречки, оскільки намет «Батьківщини», як висловився народний депутат Василь Кравчук — не магазин. «Гречка – це символ. Тому те, що її роздавали, було символічним, – заявив Василь Петрович, спілкуючись з представниками обласних засобів масової інформації. – Це, як у дитинстві, неслухняних ставили на гречку. Так і ми сьогодні поставили на неї владу». До речі, акція стала першим спілкуванням для голови обласного осередку “Батьківщини” з місцевою пресою після бійки, яка відбулася 16 грудня 2010 року у стінах Верховної Ради. Під час неї нардеп Василь Кравчук отримав закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку. Його виносили з Верховної Ради на ношах.
«Бійку в Верховній Раді вчинила невідома особа»
– По-перше, Василю Петровичу, як ваше самопочуття?
– Вже набагато краще…
– І скільки часу ви пробули на лікарняному?
– Спочатку 10 днів пролежав у лікарні, а потім два тижні лікувався амбулаторно. Проте, з моєю травмою я мав пролежати у лікарні більше часу. Та лікарі дали мені зрозуміти, що на них тиснуть, тому й сказали мені, що повинні виписати раніше.
– До речі, ваш колега Михайло Волинець просить спікера Верховної Ради притягнути до відповідальності працівників апарату Ради, які нібито не табелювали його лікарняні. І, в першу чергу, за неналежне проведення розслідування за фактом побиття у парламенті.
– З моїми лікарняними відбулось те саме. Тобто, я, проходячи лікування, ніби був на роботі. Та мені здається, що комісія, яка складалася з апаратників Верховної Ради та проводила своє внутрішнє розслідування, невинна. На її членів тиснули.
– Згідно з актом внутрішнього розслідування, який кваліфікує наслідки бійки, як «нещасний випадок», що стався 16 грудня о 19.00, зазначено, що травми вами були отримані від «невідомої особи». При цьому і телевізійні канали, і Інтернет були заповнені кадрами з конкретними обличчями. Тобто, на думку комісії, все скоїв якийсь полтергейст?
 – Мені прикро, що винні за інцидент, який стався у головному законодавчому органі країни за участю народних депутатів, залишилися без покарання. В мене виникає питання: що ж тоді відбувається в регіонах? Взагалі, основна моя претензія в тому, що згідно з Законом “Про охорону праці”, комісія Верховної Ради, в першу чергу, повинна була опитати потерпілого. Мене не опитали, а, проте, написали в акті, що є мої пояснення. Я давав пояснення лише слідчому Генеральної прокуратури в рамках кримінальної справи. До речі, я називав йому конкретне прізвище людини, яка нанесла мені травму. Та це нічого не дало. Ось і вийшло, що травми я отримав “від невідомої особи”, в той час, коли весь світ бачив ту особу і знає, хто це робив. А ще комісія апарату ВР вирішила вважати безпідставним твердження лікувальної установи щодо причини моєї непрацездатності як “нещасного випадку на виробництві”.
«Гроші на відродження села знайти можна.
треба менше красти»
– Василю Петровичу, сьогодні знову почали активно мусувати тему скорочення районів в областях. Але опозиція вбачає, що таке скорочення потягне за собою закриття районних лікарень і населенню з ліквідованих райцентрів доведеться їздити на лікування до іншого міста.
– Це справді так. Адміністративна реформа плавно перетікає у адміністративно-територіальну. Окрім оптимізації штату вже існуючих управлінських центральних та регіональних структур, яке певною мірою, на мою думку, є позитивним, відбувається ліквідація соціальних установ разом з регіонами. Я категорично проти укрупнення районів. Зокрема, сільських рад. В село необхідно приваблювати людей, відбудовувати його. Створювати умови, щоб люди не лише звідти не тікали, а й навпаки – хотіли переїхати жити. Якщо ми закриємо школу, фельдшерсько-акушерський пункт, то позбавимо одних робочих місць, а інших – умов для нормального життя. Ця політика спрямована на смерть українського села.
– Але ж на відбудову сіл, залучення молодих фахівців та розвиток інфраструктури необхідні чималі кошти.
– Просто треба менше красти та купувати гелікоптери та кенгуру. Яке б у мене не було ставлення до президента Білорусі, та Лукашенку вдалося зробити села привабливими для людей. Він же будує там цілі сучасні квартали. А в нас що? Замість того, щоб зберегти школу та зробити усі умови, щоб наступного року до неї пішло ще більше учнів, її закривають. А це вже вирок: молодь тут не затримається. Та, що вже казати про села, ви подивіться: в районних центрах почали ліквідовувати медичні установи. Ось у Білогірському районі закрили пологове відділення. А тепер уявіть, що для того, щоб народити, породіллі треба дістатися Теофіполя. Рано чи пізно це викличе чергову хвилю невдоволень.
– Але ж діюча влада каже, що вони прийшли надовго. Ось й програма діючого президента розрахована на 10 років. До того ж, нині непопулярні реформи та перетворення влада ніби не боїться виносити на народне обговорення. Навіть закликає усіх брати у ньому участь.
– Відверто кажучи, я сумніваюся, що команда Януковича протримається біля керма навіть ці перші п’ять років. Володимиром Ульяновим вже давно прописані усі непопулярні дії, які призводять до революцій. Я навіть не виключаю, що у нас може відбутися «лівійський» сценарій. А щодо обговорення реформ, то до пропозицій людей ніхто не прислуховується. Взяти хоча б останні події навколо нового Податкового кодексу. Взявши кредити у МВФ, владі нічого не залишається, як виконувати свої зобов’язання перед фондом. Тому можна обговорювати усе та що завгодно, все одно все буде прийнято, так як того вимагають зобов’язання.
– Сьогоднішню акцію ви охрестили «Януковича на гречку!». Та нині в країні новий ажіотаж – навколо борошна. При цьому, минулорічні показники сільського господарства свідчили про великий врожай зерна.
– Я не виключаю стрімкого подорожчання борошна. І в першу чергу, це може статися через ажіотаж серед населення. Бо ж влада звітує про достатні запаси цього стратегічного продукту в аграрному фонді. Інша справа, а чи не були дуті показники врожаю 2010 року? Бо, наприклад, врожаї приватного сектора ніхто конкретно не обліковує, тому достеменно невідомо, скільки реально зерна було зібрано. Збирають одну кількість – звітують про іншу. Ось так і з гречкою. Цілком ймовірно, що при існуючих цінах її можуть засіяти цього року значно більше, і завтра на прилавках вона продаватиметься значно дешевше, та зникне якийсь інший продукт. Взагалі, сьогодні займатися сільським господарством невигідно. Не виключаю, що та гречка, яка нині залишилася, як насіннєвий матеріал при існуючих цінах буде продана задля швидкого збагачення. Навіщо чекати наступного року, сіяти, збирати, коли ціна на цей продукт невідома?

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую