ye-logo.v1.2

Подружжя Герег розширює бізнес-імперію: що задекларував нардеп

Політика 14031
Олександр Герега залишається найбагтшим нардепом із Хмельниччини
Олександр Герега залишається найбагтшим нардепом із Хмельниччини. Фото: adm-km.gov.ua

Галина Герега отримала від чоловіка багатомільйонні подарунки.

Позафракційний народний депутат Олександр Герега спільно з дружиною Галиною залишаються найбагатшим подружжям Хмельниччини. Щороку їхні статки зростають, а бізнес-імперія завойовує все нові плацдарми. Ставши лідером на вітчизняному ринку роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, подружжя дедалі активніше займається аграрною сферою. Щоб дізнатися як йдуть справи у нардепа, сайт «Є» зазирнув у його щорічну декларацію.

Розпочнемо з нерухомості. Олександр Герега офіційно продовжує жити у Городку. Там подружжя володіє невеличкою квартирою площею 28,80 квадратних метрів. Найбільше нерухомості вони мають у Києві — три квартири і два житлових будинки. З них останньою у 2017 році вони придбали квартиру загальною площею 888,5 квадратних метрів. Тоді ця покупка обійшлась подружжю Герег 21,5 мільйони гривень. Також вони володіють будинком в Іспанії (454,9 квадрати). Ще одну столичну квартиру вони продали минулого року за понад 878,7 тисяч гривень.

Як і у попередні роки ситуація із земельними ділянками залишилася без змін. Олександр Герега задекларував 220 тисяч квадратних метрів, ще понад 65 тисяч — у дружини. Попри величезні статки в Олександр Герега немає власного автомобіля. А ось у Галини Гереги одразу дві автівки — «ВMW 730D» 2007 року випуску та «Porsche 911 Carrera 4S» 2008 року випуску.

Олександр і Галина Гереги мають у власності акції ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ОФЕРЕНТ» на загальну суму 3,1 мільйони гривень і корпоративні права у шести фірмах — «Епіцентр К», «Епіцентр Н», «Атена Груп», «Алга Актив», «Респектум» та «Інтертуризм» загальною вартістю понад 265 мільйонів гривень.

Загалом вони є кінцевими бенефіціарами 58 компаній. Серед них вісім зареєстровані в офшорних зонах на Кіпрі або Британських Віргінських островах. Впродовж минулого року майже десять компаній Герег, припинили свою діяльність, проте з’явилися й нові придбання.

Ще у березні минулого року генеральний директор «Епіцентр К» Петро Михайлишин в інтерв’ю виданню «Економічна правда» заявив, що за два попередні роки інвестиції Олександра й Галини Герег в аграрну галузь склали 150 мільйонів доларів. Помітно, що вони продовжують і далі рухатися у цьому фарватері. Зокрема, одним з найбільших їх минулорічних придбань стало ТОВ «Оболонь Агро» у Чемерівцях, яке було дочірньою компанією ПрАТ «Оболонь» Олександра Слободяна. Народний депутат купив й ТОВ «Робімакс-Агро» в Аліма Міщука — колишнього голови Ради «Майдану» й донедавна противника Олександра Гереги. Крім того, подружжя Герег на Хмельниччині минулого року отримали у власність ще три аграрні компанії: ТОВ «Ім. Б. Хмельницького» (Денаєвецький район), ТОВ «Грінлайн Агрогруп» (Ярмолинецький район) і ТОВ «Вигода» (Волочиський район).

Зросли й прибутки Олександра Гереги. Загалом без подарунків він задекларував 25 мільйонів 253 тисячі 176 гривень, що на 859 тисяч 269 гривень більше, ніж у попередній щорічній декларації. Так, впродовж 2018 року Олександр Герега отримав 483,4 тисячі гривень за основним місцем роботи у Верховній Раді України, понад 23,2 мільйони гривень дивідендів від ТОВ «Епіцентр К», понад 515,5 тисяч гривень банківських відсотків ПАТ «Укрсоцбанк» і понад 169 тисяч гривень — АТ «Альфа-банк», а також 878,7 тисяч гривень від відчуження нерухомого майна. Крім того, він задекларував подарунок у негрошовій формі від громадської організації «Національний олімпійський комітет» вартістю понад 9 тисяч гривень.

Натомість Галина Герега у 2018 році отримала в ТОВ «Епіцентр К» 1,1 мільйона гривень зарплатні та понад 21,7 мільйони дивідендами, а також банківськими відсотками 527,7 тисяч гривень від ПАТ «Укрсоцбанк» і 197,5 тисяч гривень від АТ «Альфа-банк».

Свої заощадження подружжя тримає на банківських рахунках і «під матрацом». У 2018 вони розмістили кошти в «Альфа-банку». Там в Олександра Гереги розміщено понад 29,1 мільйони гривень, а в Галини Гереги — понад 16,5 мільйони. Також свої заощадження вони тримають у ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ОФЕРЕНТ» (в обох — понад 1,5 мільйона гривень).

«Під матрацом» найбагатший хмельничанин сховав по 900 тисяч євро та доларів, 90 тисяч швейцарських франків і 9 мільйонів гривень. Його дружина зберігає 800 тисяч євро, 1,2 мільйони доларів, 480 тисяч швейцарських франків і 5 мільйонів гривень. Фактично їх готівкові запаси у порівняні з 2017 роком не змінилися. Лише у Галини Гереги заощадження в національній валюті скоротилися на 4 мільйони.

Після подання щорічної декларації Олександр Герега вніс деякі зміни. Зокрема, нардеп вручив дружині два дороговартісні подарунки у негрошовій формі вартістю 47 мільйонів 400 тисяч 324 гривні та 39 мільйонів 344 тисячі 866 гривень. Що це за подарунки, наразі залишається подружньою таємницею.

Читайте також: «Без чотирьох дітей, але з мільйоном доларів: що вніс у декларацію нардеп від Хмельниччини»

Автор Андрій ЯЩИШЕН.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую