ye-logo.v1.2

Михайло Посітко розповів про проблеми Кам’янця-Подільського, громаду та виконання обіцянок

Політика 5389
Михайло Посітко, міський голова Кам
Михайло Посітко, міський голова Кам'янця-Подільського. Фото: Артема Баландіна

Інтерв’ю з міським головою Кам’янця-Подільського.

Наприкінці року депутати Кам’янець-Подільської міськради так і не сформували виконком. Це орган місцевого самоврядування, який в тому числі відповідає за виконання бюджету. Міський голова, “свободівець” Михайло Посітко не має сталої більшості в раді. “Свобода” могла б утворити коаліцію зі “Слугою народу”, але частина депутатів відкололася від фракції і створила свою депутатські групу.

Мер уже навіть встиг ветувати два рішення ради: про скасування єдиного податку для ФОПів другої групи та про рішення депутатів “пробачити” КП “Міськтепловоденергія” борг 9 млн гривень. Ветування рішень і несформований виконком свідчать про те, що між міським головою та радою немає злагодженої роботи. Але бюджет на 2021 рік таки відголосували. За цей рік бюджет недовиконаний на рівні 15%, і після приєднання 12 сіл бюджет громади Кам’янця-Подільського суттєво не зріс. Найбільшим фінансовим викликом для громади є погашення кредиту у 2 млн доларів, чого Мінфін вимагає невідкладно. Для міста із річним бюджетом у 28 млн доларів це доволі серйозна сума, яка блокує розвиток інших інфраструктурних проєктів.

Рух ЧЕСНО у рамках спільного проєкту з сайтом «Є» поспілкувався з новообраним міським головою Кам’янця-Подільського Михайлом Посітком.

— Які три найгостріші проблеми є у вашій громаді?

— У першу чергу — зневіра в цілому по Україні. Але в Кам’янці-Подільському це особливо проявляється, коли громада не відчуває своєї можливості долучатись до процесів розвитку нашого міста. Це, напевно, найбільша проблема. З цим також пов’язана і відсутність віри бізнесу в те, що, сплачуючи свої податки, вони можуть отримати якийсь певний зворотній зв’язок, це отримати певне благо за сплачені податки. Коли я спілкувався із громадою, завжди казав, що ми маємо в першу чергу змінити філософію взаємовідносин між владою, громадою і бізнесом. Коли бізнес, сплативши податок, отримав його у вигляді ремонту квадратного метру тротуару, дороги тощо. А громада проявила, в свою чергу, свій громадський контроль, свою ініціативу.

Крім цього, є проблеми господарського типу, зокрема це дуже поганий стан інфраструктурних речей, це медицина, ЖКГ, комунальне господарство. Маємо велику проблему з нашим комунальним підприємством “Міськтепловоденергія” у зв’язку з непогашеними кредитними зобов’язаннями. Станом на сьогодні це більше 2 млн доларів. Мінфін вимагає негайного погашення. І у зв’язку саме з цими проблемами ми не можемо реалізовувати низку інших інфраструктурних проблем.

У тому числі в нас є гарна можливість реалізувати програму “Безпечне місто”, згідно з якою ми могли б отримати 12 млн євро коштів саме на ремонти доріг, тротуарів. І саме ось ці проблеми гальмують нам всі процеси. Ну і медицина, враховуючи сьогодення. Стан медицини дійсно є гнітючим, як в плані матеріально-технічного забезпечення, так і в інших багатьох сферах взаємовідносин між пацієнтом, медичним персоналом і так далі.

— Хочу уточнити щодо КП “Міськтепловоденергія”. На останній сесії міської ради рада вибачила їм частину боргу, 9 млн гривень, яку давали на основні фонди. У зв’язку з чим склалась така ситуація?

— Взяли були на модернізацію низку кредитів у доларах і в іноземній валюті. У зв’язку з ситуацією, яка склалась у 2014 році, курс долара, зрозуміло, стрибнув, відповідно, можливості погашення тих кредитів серйозно впали. До того ж була ціла низка бюрократичних перепон, які не дали можливості комунальному підприємству запрацювати на повну і отримати відповідний дохід, за рахунок чого були би сплачені ті зобов’язання. Але так само є управлінські проблеми. Є моменти по завищеним заробітним платам керуючого складу. При тому всьому, що є суттєві недофінансування заробітних плат рядових працівників. Тому в комплексі маємо ось таку проблему. (24 грудня мер заветував рішення про визнання 9 млн гривень поворотної допомоги безповоротною — прим. авт.)

— Ви мали свою передвиборчу програму і буквально днями голосували за новий бюджет громади. Який з пунктів передвиборчої програми вам вдалося вписати у бюджет на 2021 рік?

— Бюджетом я не можу бути задоволеним, адже по суті бюджет 2021 року сформований на базі роботи за 2020 рік. Тому я думаю, що у 2022 році ми будемо бачити той бюджет, який є рівнем нашої роботи протягом бюджетного року. Бюджет ми прийняли, але залишилися ще нерозподілені видатки. Десь у лютому ми будемо розподіляти ще близько 20 млн гривень, які підуть на капітальні видатки. Саме от з тих коштів, я думаю, що в основному ми будемо і передбачати ті обіцянки, які ми зазначали, і будемо пробувати реалізувати масу проєктів.

Звичайно, від простого, це рівень тротуарів, внутрішньодворових проїздів і так далі. В загальному фонді ми частину наших речей вже передбачили. Якщо раніше програма передбачала харчування дітей учасників бойових дій тільки на час безпосереднього перебування на Сході України, то в бюджеті 2021 року передбачено, що всі учасники бойових дій будуть мати можливість харчувати своїх дітей в наших навчальних закладах.

— Що найперше ви будете робити з того, що ви обіцяли, у 2021 році?

— Звичайно, щоб виконувати ті завдання, які ми перед собою ставимо, треба мати свою сформовану професійну команду. На превеликий жаль, зараз у нас така ситуація в міській раді, що десь блокуються кадрові рішення. От ми на останній сесії прийняли більше 40 бюджетних програм. І ми їх голосували фактично в одностайному характері. Також було прийнято міський бюджет. Але кадрові рішення, на превеликий жаль, блокуються. Відповідно, без кадрових рішень, без призначення нового складу виконавчого комітету дуже багато питань, які пов’язані з нашими програмовими засадами, виконуються на рівні виконавчого комітету. Зокрема це по обмеженню проїзду через замковий міст. Є в нас така теж специфіка в місті. Це можна зробити за рахунок новосформованого складу виконкому. Цього поки немає, тому теж питання гальмується. Ряд інших питань, пов’язаних із транспортом, пов’язаних з життєдіяльністю різних галузей міста. Сформується команда, і тоді, я думаю, цей процес піде краще і швидше.

— Ви були депутатом Кам’янець-Подільської міськради, тому точно знаєте: на скільки виріс бюджет?

— У зв’язку з ситуацією у світі, в Україні, звичайно, показники бюджету погіршились. Ми маємо за 2020 рік недовиконання бюджету на рівні 15%. Це, звичайно, суттєво відобразилось у бюджеті на 2021 рік. Також у зв’язку з об’єднанням із навколишніми селами до Кам’янця-Подільського було приєднано разом із самим містом ще 12 сіл. Якщо взяти показники дохідності та видатків тих територій, ми маємо мінус десь 10 млн гривень, які потрібно буде за рахунок міста вливати в бюджет громади. Сформований бюджет трішки більше 800 млн гривень. Порівняно з 2020 роком — він складав 730 млн гривень.

— Це він зріс за рахунок доєднаних громад?

— Ні, це скоріше за рахунок підняття мінімальної заробітної плати. Це такий природний процес зростання бюджету, який з кожним роком відбувається. Чогось такого особливого не відбулось. Чи то, наприклад, збільшення робочих місць, адже ПДФО є бюджетоутворюючим податком, який якраз і сприяє росту. Або збільшення субвенцй чи дотацій з обласного чи державного бюджету теж не відбулось. Тобто все в межах цих видатків, які є.

— У вас заплановані якісь дотації з обласного бюджету? Якщо так, то скільки це коштів і на що вони підуть?

— Ви знаєте, що 25 грудня відбувається засідання Хмельницької облради, де буде прийнято бюджет області на 2021 рік. За цією інформацією, яку ми маємо, буде передбачено більше 4 млн гривень на зарплати нашим освітянам. В процесі, я знаю, що потім має бути розподілено близько 500 млн гривень на території області. І я буду, звичайно, звертатися з проханням левову частину цих коштів передбачити на реалізацію різних проєктів у Кам’янці-Подільському.

— Який відсоток у бюджеті Кам’янця-Подільського передбачено на освіту і на медицину?

— Освіта та медицина — це галузі, які найбільше потребують фінансування. Якщо взяти у відсотковому відношенні, це близько 70% нашого міського бюджету саме спрямовані на ці галузі.

— Більше на що коштів іде, на освіту чи медицину?

— Освіта. Заробітна плата, енергоносії — це основна стаття видатків.

— 4 млн гривень вам перекриють з обласного бюджету, а решта коштів — це буде з вашого бюджету?

— Ні, більше все-таки йде освітня субвенція. Але вона не перекриває всіх видатків, навіть заробітної плати. Звичайно, що ми будемо дофінансовувати ці кошти з нашого міського бюджету.

— Який рівень забезпечення медицини у зв’язку з коронавірусом? Чи є якісь нагальні потреби, які потрібно терміново “закрити” в місті?

— Знову таки, є проблема в матеріально-технічному стані. У зв’язку з медичною реформою заробітна плата та надання послуг фінансується з НСЗУ, але є цілий ряд викликів, які потребують фінансування саме з міського бюджету. Ми цього року прийняли низку програм, яких навіть не було передбачено у минулому році, задля покращення якості надання медичних послуг. Що стосується саме коронавірусу, то у нашому міському бюджеті є програма, яка передбачає виділення коштів на рівні 1,7 млн гривень саме на боротьбу з цією епідемією.

Михайло Посітко, міський голова Кам'янця-Подільського (праворуч)

— На сторінці Кам’янець-Подільської міської ради у “Фейсбуці” прочитав інформацію про зменшення кількості хворих. Чи є зараз проблема з госпіталізацією?

— Тенденція зараз позитивна. Йде зменшення кількості хворих, ситуація більш-менш під контролем, але є цілий ряд проблем. І ми фактично на кожній сесії, ще навіть у 2020 році ми дофінансовували цю програму по забезпеченню боротьби з коронавірусом. Тобто проблеми, звичайно, є, але будемо намагатись в міру можливостей їх вирішувати.

— Ви плануєте матеріальну допомогу хворим на коронавірус?

— В бюджеті на 2021 рік таких видатків не передбачено, але було надано доручення фінансовому управлінню при перерозподілі в лютому перехідних залишків людям, які потребували госпіталізації, особливо у важких формах, надання певної матеріальної допомоги. Ми зараз працюємо над цим питанням. Але знову таки, питання в тому, що держава в цій ситуації кидає цей виклик на місцеві бюджети, замість того, щоб державними програмами допомогти вирішити цю проблему.

— Як ви підтримуєте бізнес у цей складний час? Ми знаємо, що буде локдаун у січні — є якийсь план дій на цей період?

— У нас на законодавчому рівні прийнято нульову ставку оподаткування для платників першої групи на шість місяців. Депутатами міської ради було проголосовано нульову ставку на шість місяців також для другої групи. Проте сам проєкт рішення мав серйозні юридичні прогалини в цьому питанні. До того ж не було вказано КВЕДів, яким саме підприємцям має бути надана ця пільга. А згідно з тим рішенням всі ФОПи другої групи мали отримати цю пільгу.

Я вважаю, що це було несправедливо, адже у нас є цілий ряд підприємців, які, навпаки, активно працюють зараз, в цей час, тому мною було накладено вето на це рішення. Натомість було доручення від нашого депутатського корпусу сформувати дорадчо-консультативну групу із представниками бізнесу, які б реально надали свої пропозиції по реальним механізмам допомоги.

Ми маємо досвід 2020 року, коли була застосована ця пільга. На превеликий жаль, до цього часу підприємці нібито подали свої заяви, але податкова служба не провела свою роботу. І замість того, щоб допомогти підприємцям, склалась така ситуація, що навіть деякі отримали штрафи, думаючи, що вони звільнені від сплати єдиного податку.

Тобто сам механізм був не відпрацьований в достатній мірі, тільки створив ще додаткові проблеми підприємцям. Тому ми створили таку групу, ми почуємо основні критерії, в чому саме потрібна допомога, і будемо застосовувати її. До речі, зараз багато людей звертається саме з суттєвим навантаженням по податку на нерухомість. Він прив’язаний до рівня мінімальної заробітної плати, який фактично кожного року суттєво зростає. В цьому напрямку також можна працювати.

— За нульову ставку ви все ж будете голосувати, просто визначите відповідні КВЕДи, так?

— Я наклав вето, яке не було подолане депутатами, адже рішення було недопрацьоване як з юридичної, так і з практичної точки зору, дуже недопрацьоване. Тому ми створили цю групу. Коли ми напрацюємо спільно із підприємцями план допомоги — будемо по ньому діяти.

— Коли ви плануєте отримати результат від цієї робочої групи?

— Затягувати не можна. Думаю, що в січні будуть перші результати.

Михайло Посітко, міський голова Кам'янця-Подільського (праворуч)

Олег Черненко з руху Чесно поспілкувався з Михайлом Посітком.

— Зараз комунальні підприємства чи не найбільше потерпають від кризи. Ви під час виборчої кампанії говорили, що плануєте проводити аудити комунальних підприємств. Чи будуть аудити у 2021 році? Вони досить дорогі, якщо замовляти незалежні перевірки. Як та за які кошти вони будуть проводитись?

— Ми будемо більше працювати з нашими державними аудиторськими службами. До речі, зараз мною вже підготоване звернення до нашої державної аудиторської служби, щоб вони включили у план проведення перевірок наші структурні підрозділи, комунальні підприємства. І, відповідно, на підставі цих висновків будемо приймати певні рішення. Зараз, за моїм розпорядженням, створено низку комісій, які проводять перевірки по ряду певних виконаних робіт та напрямків на комунальних підприємствах. Вже є певні висновки з таких комісій. Відповідно, будуть написанні звернення, в тому числі до правоохоронних органів, за цими фактами. Десь у такому ключі далі плануємо працювати.

— Повернімось до ситуації у міській раді. У вас досі немає заступників, не обрано секретаря. Як ви думаєте, коли депутатський корпус зможе проголосувати за кандидатури на ці посади, і кого плануєте на ці посади?

— Звичайно, що важко працювати, особливо в кінці бюджетного року, коли у нас маса викликів по децентралізації, коли ми проводимо ліквідацію колишніх сільських рад, де є цілий ряд таких робочих моментів. Немає заступників, тому доводиться працювати по 17 годин на добу. Але, слава Богу, є бажання, і в певній мірі справляємось. Звичайно, не так, як би хотілося, але рух іде, роботу проводимо, наші структурні підрозділи працюють у цьому напрямку. Що стосується персоналій, то ми зробили безпрецедентну річ — перед засіданням сесії провели відкрите громадське обговорення, де я презентував своїх кандидатів на посаду. Це були кандидати на посади старост, заступників, секретаря. Всі вони були на обговореннях, задавалися запитання. Громада, судячи з відгуків, які я отримав, підтримує мої кадрові призначення. Тепер справа за малим — це затвердження на сесії міської ради. Все-таки я планую, що здоровий глузд переможе, депутатський корпус зрозуміє, що потрібно формувати виконавчий органі і заступників, тому що роботи у нас багато. Маємо прийнятий бюджет, який потрібно виконувати. Сподіваюся, в січні будуть позитивні рішення з цього приводу.

— Переглядав останні сесії новообраної ради. Відбуваються палкі дискусії. І порівняно з Хмельницькою міською радою, де сто питань голосується за три години і запитань фактично немає, у вас просто “верх демократії”. У зв’язку з цим виникає питання: чим займаються депутати на комісіях? Це комісії погано працюють чи це депутати так себе ведуть у сесійній залі?

— Дійсно, важка сесія, вона ще не закрита. Пленарне засідання буде продовжено на наступному тижні (засідання продовжилось 29 грудня — прим. авт.). Це пов’язано з різними факторами. Перше — це дійсно новий депутатський склад, який фактично оновився на 70–80%. Друге — сесія не скликалась більше трьох місяців. За цей час назбиралось дуже багато питань земельного характеру, близько 400 земельних питань.

Враховуючи новий бюджетний рік, нам довелося приймати більше 40 програм. Це дійсно величезний об’єм, а у зв’язку з тим, що часу між другою та третьою сесією було дуже мало, часу для проведення широкого засідання депутатських комісій дійсно не вистачало. Ми їх, звісно, провели, але не було такої фізичної можливості обговорити повністю всі моменти. Знову ж таки, наголошую, що депутатський склад у нас оновлений. Тому виникає дуже багато питань. Всі мають багато енергії та завзяття реалізовувати своє бачення та вирішувати проблеми, які накопичилися за ці роки. Через це і в такому затяжному процесі відбувається наше пленарне засідання. Але, думаю, з наступними сесіями ми ці питання врегулюємо, і вони будуть оперативніше проходити.

Олег ЧЕРНЕНКО, Рух Чесно.

До вашої уваги відеоінтерв'ю з Михайлом Посітком:

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую