FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
3 Травня, 2024

Як вплине на Україну історична промова Штайнмаєра, чого чекати від G20 та для чого США та Китаю домовлятися

Експерт розмірковує, як геополітика Європи та світу впливає на Україну. Фото: Фото «5 канал»

Ці та інші ключові політичні події світу аналізує експерт.

25 жовтня президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вперше після 24 лютого прибув в Україну. Після цього він виголосив історичну промову, у якій звернувся до німецької нації.

«Ця промова — це повідомлення, сигнал всій німецькій нації від колективної еліти Німеччини. Ключовим у цій промові є те, що Німеччина мілітаризується, модернізує військову потугу і відповідає на агресію росії», - аналізує в інтерв’ю «5 каналу» Олександр Демченко, редактор відділу «Світ» видання LB.ua.

«Коли ми дивимося на сьогоднішню росію, старим мріям немає місця, тепер наші країни протистоять одна одній», - сказав Штайнмаєр.

Експерт додає, що важливим є й те, що Штайнмаєр закликав німецьку націю об’єднатися й готуватися до тих часів, коли Німеччина займатиме іншу роль в світі. Адже країна обрала свій власний шлях — мілітаризація свого війська, своєї оборонної спроможності.

Олександр Демченко додає, що країни Європи хочуть погасити агресію рф і дуже її ослабити, знищити її агресивну політику. А ще бояться, що війна вийде за межі України. Однак, крім цього, у європейських лідерів є й інші проблеми: хто у наступні десятиліття буде європейським лідером. Це свідчить про те, що Європа не знає, яким буде її майбутнє і як до нього готуватись.

Також експерт висловився і щодо саміту «великої двадцятки» G20, у якому братиме участь президент США Джо Байден і, можливо, навіть путін. «Я вважаю, що на саміті «великої двадцятки» не буде нічого такого, чого б ми хотіли. Навряд чи там відбудеться зустріч путіна і Байдена. Але ключове навіть не в цьому. Маємо зрозуміти, що головний глобальний конфлікт зараз точиться між США і Китаєм. У Китаю ключовий союзник — рф, у Штатів — Європейський Союз та інші союзники, які хочуть, щоб Україна перемогла. Ключове, щоб Китай і США домовились. Хоча, мені здається, що до спільного консенсусу вони не дійдуть і це означає подальший конфлікт і його наростання. Можливо, навіть за межами України», - зазначає Олександр Демченко.

Хоча, впевнений експерт, влада Китаю розуміє, що всі обіцянки росії щодо України не справдились і їхня країна входить в кризу. Тому, як розвиватимуться події далі, поки що незрозуміло.

Також Олександр Демченко проаналізував, як вплине на Україну зміна прем’єр-міністрів в Італії та Великій Британії.