ye-logo.v1.2

Під гаслом прагматизму

Політика 1391

Зовнішня політика України протягом останніх місяців демонструє суттєве пожвавлення

. Віктор Янукович в якості Президента діє активно, демонструючи прагнення ефективно використовувати унікальний географічний потенціал України та її авторитет заради подальшого розвитку нашої держави. Глава держави раз по раз виступає з ініціативами, які привертають увагу світової спільноти до України.
Виступаючи нещодавно на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, Президент України наголосив, що наша держава прагне реалізовувати «Цілі тисячоліття», визначені Об’єднаними Націями. Покращення рів- ня життя співгромадян, демократична та відповідальна влада. Посту- пальний розвиток економіки – це сьогоднішні українські реалії. Вони суттєво підвищили авторитет нашої країни в світі, і внутрішня стабіль- ність дозволяє нашій державі більш гучно заявляти про себе на міжнародній арені. Невипадково і під час візиту до Брюсселю для переговорів з лідерами Європейського Союзу, і в Нью-Йорку на засіданні Атлантичної Ради Віктор Янукович наголошував, що європейська інтеграція залишається зовнішньополітичним пріоритетом України, а наша держава прагне почути чітку дату свого можливого вступу до Європейського Союзу. Цей крок буде не лише відновленням справедливості стосовно України як однієї з провідних країн регіону Центральної та Східної Європи, але і сприятиме розвиткові вітчизняної економіки, адже ринок ЄС – найбільший у світі.
На значну увагу заслуговує робота Президента з відновлення взаємовигідних зв’язків  з пострадянськими республіками. Під час нещодавнього візиту до Києва президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва було досягнуто домовленості про збільшення на 8 мільйонів тонн обсягу щорічного транзиту казахської нафти українською територією. Цей крок можна назвати справжнім проривом у двосторонніх відносинах, адже у січні поточного року прокачування казахського «чорного золо- та» українською територією припинилося. Сьогодні наші держави зацікавлені у відновленні взаємовигідної співпраці не лише в енергетичній сфері, а й підкоренні космосу, виробництві ядерного палива. Цілком очевидно, що відновлення транзиту казахської нафти підвищує і привабливість України як транзитної держави.
Варто розраховувати на подальше пожвавлення відносин з Росією. Сьогодні спостерігається тенденція з відновлення обсягів товарообігу між нашими країнами, він вже практично вийшов на до кризовий рівень. Під час зустрічі зі своїм російським колегою Дмитром Медвєдєвим Віктор Янукович наголосив, що Україна готова до ухвалення рішень про створення спільних підприємств у різних економічних сферах, які могли б бути взаємовигідними для обох наших країн. Міждержавна кооперація та об’єднання промислового потенціалу сусідніх країн є вимогою часу, виконання якої дозволяє відповідати більш ефективно на виклики глобалізованого світу.
На відміну від Віктора Ющенка, який користувався прихильністю європейської еліти, проте не зумів продемонструвати реальну готовність до здійснення перетворень в країні, Віктор Янукович постійно працює на захист українських державних інтересів. Він, зокрема, визнав, що Україні доводиться непросто захищати власні позиції у переговорах з Росією, яка лобіює необхідність будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України. Разом з тим варто зауважити, що приєднання нашої держави до Європейського енергетичного співтовариства створює нові можливості для розвитку транзитного потенціалу нашої держави та більш ефективної експлуатації вітчизняної ГТС.
Треба відзначити, що міжнародна активність українського Президента дає необхідні результати. Наша держава заявляє про свої інтереси на повен голос, здійснює наступальну зовнішню політику та перетворилась на активного члена міжнародної спільноти. Будемо відверті: саме такої дипломатичної активності громадяни України чекають від влади.  


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую