FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
4 Травня, 2024

Хмельницькі афганці з майдану вирушили на Київ

Завтра вони мітингуватимуть у столиці проти урядового проекту Закону «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», сьогодні ж пікетували обласну владу

«Пішла та влада зі своєю Верховною Радою… вони вже набридли ось так, - проводячи пальцем вздовж шиї каже один із учасників пікету Хмельницької облдержадміністрації. – Так і напишіть: «Набридли!» І ми вимагаємо, щоб Президент та Верховна Рада припинили всі свої ігри. Тому ми ще й їдемо до Києва».

Сьогодні в Хмельницькому на майдані Незалежності зібралися не лише воїни-інтернаціоналісти, а й чорнобильці та діти-війни. І хоч акція носила не політичний характер, на ній все одно були помічені представники двох політсил: «Свободи» та Комуністичної партії України. Перші прийшли без партійної символіки, другі – із прапорами. А тому дехто із учасників пікету звернувся до комуністів, щоб ті прибрали партійну символіку, але заклики на кшталт: «Давайте без політики», не подіяли.

«Ми виступаємо категорично проти прийняття законопроекту №9127 щодо виконання державою рішень суду, - пояснив присутність людей у мундирах голова обласної організації ветеранів Афганістану Микола Приступа. – Цим законопроектом передбачено, що ті пільги, які закріплені в Законі «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту», а саме рівень їх виплат передати Кабінету Міністрів України. А саме, щоб уряд приймав рішення, кому і яку суму допомоги видавати чи взагалі не виплачувати. На нашу думку, це порушення Конституції. І сьогодні всі учасники бойових дій в Афганістані проти такого законопроекту. Крім цього, проект Закону «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» стосується позбавлення пільг й учасників Великої Вітчизняної війни, і чорнобильців, і дітей-війни та інших категорій громадян».

Голова Хмельницької обласної організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Володимир Якимчук, в свою чергу, зауважив, що нинішня ситуація вимагає рішучих дій. І закликав усіх об’єднуватися: афганців, чорнобильців, дітей-війни, інвалідів, пенсіонерів та інших.

Ну, а пікет завершився тим, що в облраду та адміністрацію занесли вимогу до керівництва країни: не приймати законопроект №9127. Після цього дехто одразу ж майдану в Хмельницькому вирушив на майдан у Києві, де завтра з усієї країни зберуться противники проекту Закону «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». За словами Миколи Приступи, з Хмельниччини до столиці вирушило понад 150 людей. Хтось власним транспортом, хтось автобусами та потягами. «У нас є інформація, що в Кам’янець-Поділському, Полянському та Шепетівському районі перевізники відмовляються везти людей до Києва, - зауважив Микола Іванович. – Сказати, що це спеціально хтось так робить, я не можу. Але наші люди завтра все одно будуть у Києві».