ye-logo.v1.2

Євген Геселев: «В мене було два варіанти: або написати заяву в СБУ, або дати в морду і сісти в тюрму».

Політика 8641
Фото: Фото автора.

Підприємець, у якого мер Кам'янця-Подільського Анатолій Нестерук, начебто, вимагав хабара, дав кореспонденту «Є» ексклюзивне інтерв’ю.

Чорний «Паджеро» Евгена Гелелева котитить містом. Коренастий, характерна коротка стрижка і шрам на потилиці. Хазяїн авто наче щойно зійшов зі сторінок сценарію бандитського Петербургу. Антрураж ламає лише мультик, на програвачі авто і малий хлопчак, на вигляд не більше двох років, на передньому сидінні. «Дружина зараз зайнята, то я з дитиною,» – каже чоловік, зупиняючи авто коло парку розваг. Парк зачинений. Проводити час із сином і спілкуватися із журналістом доведеться деінде. «Ну тоді до мене у ресторан» - керує підприємець. – «Заодно і стоянку покажу».
     
Пресловуті 1,5 га, за які мер Кам'янця-Подільського, начебто, вимагав і отримав хабара в розмірі 300 тисяч гривень, не справляють особливого враження. Навіть важко уявити, що цей клаптик землі, засипаний білим гравієм, міг стати причиною кримінального скандалу на всю країну. На стоянці з десяток автомобілів, будка охоронця та ще кілька фундаментів недобудованих гаражів. «Бачили б ви це місце, до того, як ми ним зайнялися! – хитає головою Гелесев. - Це був пустир, смітник. Скільки ми вивезли звідси сміття! Тут був ухил тож довелося рівняти. Важко порахувати у скільки це все нам обійшлося, а коли повернеться і гадати страшно. А не для себе ж старався. Для міста в першу чергу. Живу тут неподалік і боляче було дивитися на цей бардак».

- То як же все таки?..
- Та звернулися до нас люди – чи можна тут гаражі будувати? Бо машини у дворах стоять - недобре. Ми до мера. Мер каже: можна, тільки з вас 250 тисяч гривень. Мовляв, на потреби громади. Ми кажемо: таких грошей у нас немає. Давайте ми побудуємо гаражі і певну кількість передамо у власність міста, а ви вже вирішите, кому із громади їх дати. Ні – давайте гроші. Згодом нам підіймають вартість оренди і ми замість двох тисяч гривень на місяць маємо платити дванадцять. Уявіть! Ми знов до мера: збавте коефіцієнт за оренду ми ще ж нічого не збудували! А він: «З вас ще 50 тисяч. Всього – 300 тисяч гривень. Ви хлопці кручені, вихід знайдете.» Ми і знайшли…

У дворику ресторану нас чекає партнер Євгена по бізнесу, а за одно і свідок у справі. Саме його мав на увазі Геселев, коли говорив «ми». Колишній співробітник правоохоронних органів та фаховий юрист, завбачивши у мої руках диктофон попереджає: «Я інтерв’ю не даю.»

- В місті кажуть, що те сталося з мером – політичне замовлення, а ви стало бути…
- Та я до політики жодного стосунку не маю – не змушує чекати Геселев - Не являюсь членом жодної з партій. Я навіть не голосую. Не голосую, бо розумію, що це не має сенсу, як грабували нас так і будуть грабувати тільки назви змінюються!  

- Але ж Нестерука арештували впритул якраз перед виборами. Дуже підозріло…
- Заяву до служби безпеки я написав ще в кінці квітня. А те, що арештували перед виборами – просто так співпало. Співпали слідчі дії та й я просив співробітників СБУ не вдаватись до активних рухів поки ми не закінчимо процес переоформлення оренди земельної ділянки. Бо хто знає, як справа повернулася б потім, а так земля з 14 вересня офіційно на нас.
Тим більше, я ж не знав, коли мер захоче останню порцію грошей. Коли сказали тоді і поніс.

- Ви слідкуєте за публікаціями в місцевій пресі? Зокрема за тим, як пояснюють ситуацію прибічники мера?
- Я газети почав читати тільки після арешту Нестерука. І якщо чесно мені просто смішно, що вони там пишуть. Я начебто гроші підкинув. Ага, прибіг, кинув і втік, а гроші опинилися в іншому кабінеті в сейфі. Розповідаю.
Приходжу я до Нечая, приношу гроші.  
- Скільки тут?
- Шістдесят тисяч.
- А хто рахував?
- Я ж і рахував
- Дивись, щоб ти мене не підставив.
- Скільки сказали стільки і приніс
- То я перерахую?
- Рахуйте.
При мені перерахував, потис мені руку і ми попрощалися. Через десять хвилин до нього в кабінет зайшли есбеушники. Гроші були в сейфі, загорненні в папірень, а руки керуючого справами світилися, як новорічна ялинка.

- А гроші ви принесли в кабінет, так би мовити, за власною ініціативою, чи вас просили?
- Коли потрібна була готівка вони завжди казали приносити. І цього разу так було. За день до того мені подзвонив Нестерук і попередив, що його не буде в місті і щоб я заніс гроші керуючому справами. Нечай (керуючий справами Кам'янець-Подільської міської ради - авт.) наступного дня дзвонить до мене і каже: «У мене з вами на сьогодні призначено зустріч». Не проблема від слідкувати, що в той день саме він дзвонив до мене, а не я до нього…  

- І часто ви носили готівку Нестеруку?
Кілька разів. Частіше нам давали платіжку і ми мали просто перерахувати певну суму на вказаний рахунок.
 
І ви платили?
Так. З жовтня по грудень 2009-го ми заплатили близько 170 тисяч, 50 з яких просто занесли готівкою в кабінет до мера. Все це мало мати вигляд доброчинних внесків, але платежі інколи були просто незрозумілими. Скажімо 15 тисяч на рахунок готелю «Клеопатра». Яка ж це доброчинність - перерахунок грошей на рахунок приватної фірми? Але ж не секрет, що власник того готелю - сват міського голови. Чи, скажімо, п’ять тисяч на подарунковий комплект комусь там… Благодійність? Знаєте, було просто неприємно, що навіть там, де дійсно можна було говорити про благодійність, хтось отримував політичні дивіденди за твої гроші. Скажімо перераховуєш гроші комунальному підприємству, вони йдуть на зарплату працівникам. Добре діло? Добре. Але кому дякують люди – доброму і справедливому меру. Купуєш принтера, а мер дарує його від себе еменесникам.
 
На що ще ви перераховували гроші?
Ну, скажімо, на поїздку працівників мерії до Шанхаю (мається на увазі участь кам'янецької делегації у міжнародній виставці  Expo-2010 - авт.), але у всіх платіжках у графі «призначення платежу» я вказував «за землю». Це вже потім з газет я дізнався, що до мене, виявляється, дзвонили і просили змінити призначення платежу.

- В якому режимі проходило спілкування із Нестеруком?
- Він дзвонив. Ми приходили. Спілкувалися.    

- Ви коли гроші віддавали, отримували якісь документи про розрахунок?
- В тому то і справа, що ніяких. Більше того, коли у нас виникли проблеми із податковою і ми звернулися до мера з проханням якось документально підтвердити наші розрахунки, щоб ми могли відзвітувати, куди такі суми витратили у відповідь почули: «А чим я вам допомогти можу? Ходіть по фірмам, куди перераховували і збирайте!» Ми туди, а там поняття не мають про які платежі йде мова…

- Чому ж ви стільки часу справно платили, а і лише потім вирішили написати заяву до СБУ?
- Перша наша домовленість з мером  була такою, що ми розрахуємося, коли закінчиться будівництво і бізнес почне приносити гроші. А потім раптом Нестерук каже: «Тут за вашу землю пропонують півтора мільйони гривень. Так що хлопці платіть гроші. Інакше ми у вас ділянку заберемо і на аукціон виставимо.»  Почалися проблеми із отриманням документів на будівництво, вартість оренди знову ж зросла, перепони зі всіх сторін.

- Після всього, що сталося у вас не було неприємностей?
Ні. Я навпаки думаю, що тепер всі мої справи у місті будуть вирішуватися значно швидше.  

- І ніхто не дзвонив, не лякав, не пропонував домовитися?
Жодного разу.  

- Чесно кажучи, я не сподівався застати вас у місті…  - Чому? Я вчинив ніякого злочину. Чому я маю ховатися? Мене не гризуть докори сумління. Я просто втомився за все платити хабарі. В мене було два варіанти: або заяву написати, або піти дати йому в морду і в тюрму сісти. Повірте, мені було дуже тяжко наважитися на такий крок. Хоча я не з лякливих. Я, свого часу, коли мав проблеми із законом – відсидів, чому ж   чиїсь, значно більші за мої злочини, повинні залишатися без покарання?

- Як ви розцінюєте акції протесту в місті? Люди щодня виходять на вулиці, мітингують.
Я в це не вірю. Я не вірю, що ці люди вийшли за поликом серця. Чув їм по 200 гривень за участь у мітингах платять. А хто виходить? Цементний завод, де начальство родичі Нестерука, Газконтора, де його племінник рулить, та Теплокомуненерго, де також Нестерукові родичі керують. Все.

До речі, як зреагували ваші друзі бізнесмени на все що сталося?
Всі мене підтримують. Кажуть: «Правильно. Давно комусь потрібно було поставити у цьому крапку». Не я один через таке пройшов. Я ходжу у міську лазню ви б чули, що там люди говорять. Кажуть: «Знахабніли вже до межі. В кабінетах! В кабінетах брати почали!»

- А щось про зниклого заступного міського голови сказати можете?
Марунчак той що? Ну раз зник, значить знає, що рильце в пушку. Він приймав у всьому безпосередню участь.  

- І все ж таки… Якщо Нестерука виправдають, як тоді?
- Я не думаю, що його виправдають. Сам факт того, що суддя дав санкцію на арешт багато про що говорить. Жоден суддя не зробив би цього, якби підстави були недостатніми. Є багато речей які я не можу розповідати бо триває слідство, але те, що сплило зараз - це лише вершина айсбергу.
А якщо виправдають… то значить закону в нашій країні немає. Більше того, якщо Нестерука виправдають я обіцяю, що вийду на майдан біля міської ради і буду просити у тих бабусь, що там зараз мітингують пробачення.




Коментарі:

Классик 09.11.2010 07:41

Щира українська класика! Я відсидів! Мій товариш відсидів! Хай ще мер посидить!

Меламед Коен 25.10.2010 19:24

Толик отсидит, да выйдет. Вот тогда он Вам барыгам напомнит. Хочешь зарабатывать, привыкай делиться.

я 12.10.2010 02:42

Евгений молодець!!! я стобой согласна придумали якийсь рахунок на інфроструктуру города с підприемців здирати,на маленьку пристройку я ще даже не почала будуватись а з мене здерли типа на город 15 тисяч і куда ті гроші пішли ????? на скільки я знаю на цю поездку в Шанхай мерія нічого не дала а все заплатив спонсор танцювального колективу Апельсин.Розвели бюрократию ніякого питаня не рішиш без взятки .

Правда 08.10.2010 23:50

Бездарна стаття! Автор, видно, за хавчик працював! Був кращої думки про газету Є!

іван 08.10.2010 20:28

Татьяна, та всі беруть, а щодо публікації, то раніше добре було-нічого подібного не могли друкувати, бо секретар райкому партії все завчасно вичитував...До- речі,а за чиї кошти їздили в Шанхай? Чи може не Їздили, ВАс перед цим питались згоди?

Алексей 08.10.2010 17:04

Есть у нас в городе человечек,которому это все на руку,да еще как раз в разгар предвыборной компании.Это Ярема Р.Т,балотируется он на мера...,его методика работы просматривается.Неужели ни один каменчанин не понимает этого

кукушка 07.10.2010 21:25

мне противно читать ваш комментарий! сегодня поступили так с Макаровичем, а завтра с вами.. сегодня снимают с регистрации Васильянова, Павлевича, Поскоцкую, и это только начало, неужели вы настолько слепы, что не видите простой "заказухи"....37 год - и празднуем 7 ноября Ура товарищи!

толік 07.10.2010 19:18

Юлия,хто чесний та кому пора на "покой"? Здається мені, що хабара взяв мер, а не Женя. Який би останній не був, але ж на сьогоднішній день у злочині звинувачують міського голову?!

Юлия 07.10.2010 18:17

Такой честный Женя!!! Только что-то не слышала я от друзей-предпринимателей поддерживающих слов. Как раз наоборот - говорят, что пора бы ему на покой!!! Да и самое главное - откуда у человека с годами отсидок свой ресторан, стоянка...бабло откуда???!!! Или в местах не столь отдаленных так хорошо платят???!!! И тот, кто знает Женю с юных лет - связываться с ним не будет! А вот товарищи СБУшники имеют много методов воздействия на таких, как он!!! А судьи кто...

толік 07.10.2010 15:30

Смішно читати коментарі на захист мера. Він чесний для того хто бачив його на трибуні під час святкувань, зі шпальт газет чи з екранів телевізорів. Спробували б ви зайти до нього в кабінет та вирішити якесь питання без "рубля" (поцікавтесь у підприємців). Женя ніколи не був "тєрпілою", а тому і заявив. Як на мене, те, що це відбулось перед виборами просто збіг обставин.

Влад 07.10.2010 11:09

horus, это же не он придумал, сколько куда платить и кому сколько занести. Как сказал мэр, так он и сделал. Мэр сам себя подставил. Ясный факт, что Геселев не белый и пушистый, но я более, чем уверен, что 300 тыс. взяток в горисполкоме - это равносильно походу на пиво для средне обеспеченного человека. Думаю, там по кабинетам не 1 млн. осел за последних пару лет. Все берут, но меру нужно знать.

ivan 06.10.2010 23:29

женя молодец так держать

horus 06.10.2010 22:30

Рекомендую адвокату прикрепить к материалам дела. сам Нестерука і відмазує: Мер каже: можна, тільки з вас 250 тисяч гривень. Мовляв, на потреби громади...Скажімо перераховуєш гроші комунальному підприємству, вони йдуть на зарплату працівникам... Купуєш принтера, а мер дарує його від себе еменесникам. А 50 тонн налом для подстви: ...просто занесли готівкою в кабінет до мера.

Сергій І 06.10.2010 21:19

З відправлених 7 коментарів, двоє не бачать прізвище автора, то можливо потрібно краще виділити підпис. Навіщо вводити в оману користувачів?

judo 06.10.2010 20:53

Кто бы и чтобы не жжужал,а не верить Евгению - нет оснований.Кто из читателей здравомыслящий - тот знает,что основное звено взяточников - это ГОРСОВЕТ(райсовет) ,вообщем любое СамоУправление.

Сергій Прищепа 06.10.2010 13:26

катя, Женя Геселев був дуже чемним і не вжив жодного матюка, а тричі прослуханий мною при написані диктофоний запис розмови дозволяє говорити про досить точну передачу суті.

катя 06.10.2010 12:56

питання до автора інтервю - а ви упевнені, що серед усіх тих матюків від Жені Геселєва ви правильно зрозуміли відповіді?

Татьяна 06.10.2010 11:01

Интерью легче всего написать автору, типа это не мои слова и мысль не моя, во всем тот, кто дал интервью отвечает. А вот что он городит - это на его совести. Но дело в том, что у таких геселевых ее и в зародыше нет. И то, что он решил сотрудничать с СБУ до того как началась эта канитель с земельным участком - наиболее вероятный факт. А дальше уже шла подтасовка записей и фактов в нужном русле, так же как и на пленках всеми известного майора Мельниченко.

Сергій Прищепа 06.10.2010 10:33

Татьяна та Nata, автор вказаний у верхній частині сторінки зліва. Це інтервью. Від автора лише вступ та питання. У новинах знайдете апеляцію Анатолія Нестерука, де він викладає свою версію подій. Кожна сторона має право висловитися. На мітингах я був.

Андрей 06.10.2010 10:19

Знаю из источников что эта шайка (Нестерук, Андрухович, Марунчак) регулярно требовала взятки с местных предпринимателей. И что на митингах денежки платили, от разных людей слышал (кому 100, кому 200) - наверное надо было знать к кому подходить )

Nata 06.10.2010 10:01

Стаття "супер" - під нею навіть автору було соромно підписатися!!! Перш ніж такі речі писати, потрібно було особисто побувати на одному з мітингів і запитати в людей, скільки їм заплатили. І у відповідь ви би просто отримали по голові. Дуже сумніваюся, що ще хоч за когось із колишнього чи теперішнього керівництва міста вийшов народ, так як зробив це на підтримку Нестерука. А закону в нашій країні дійсно немає, якщо отакі геселєви досі на волі.

Саша 06.10.2010 10:01

Яких 200 грн.? людей відпустили з роботи на 1 год раніше, 20% газконтори, Теплокомуненерго, міськвиконкому десяток бабусьі вийшла показуха - Навіщо гроші платити. Їх отримують тільки організатори, навіщо людям платити?

Татьяна 06.10.2010 09:53

во-первых, почему автор статьи не захотел подписаться под ней, во-вторых, большая половина информации (поверьте мне, я каменчанка)мягко говоря высосана из пальца. Сама не один раз выходила на эти митинги, и видела тех, кто защищает своего мэра - интеллигенция, пенсионеры, общественные организации. Так что, редактор перед тем как пускать статью в печать просто обязан был проверить информацию. А так это попахивает обыкновенной заказухой!

vasya 06.10.2010 09:34

Ну чтож сказать, долго готовился, но подготовился хорошо. Особенно понравилось про 200 грн. Это значит 1 раз, 5-и тысячного митинга обойдется в 1 млн. грн. Они идут вторую неделю, счет пошел на десятки миллионов. ;) Наверное опять собирают с бедных собственников стоянок, так глядиш и на запланированную строечку небоскребов, на "стоянках", денюжки не останется. ;) П.С. Бандитов в тюрми. )))

Юлия 06.10.2010 06:15

Что ж, Женя, вы раньше интервью не давали? Очень красиво вы здесь всё расписали, да только, как говорил Станиславский,- НЕ ВЕРЮ!!! Уж слишком вы тут по-ангельски чистым вышли:))))И за город вам больно-из пустыря вы решили сделать гаражи и подарить их городу. Зная вас, хочеться кричать,-Враньё. А на счёт в морду-так ещё вопрос-Нестеруку ли, или всё таки вам?

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую