FacebookInstagramRSSTwitterViberTelegramYouTubeTelegramViberWhatsApp ФотоВідеоКількість переглядів
20 Серпня, 2024

Верховна Рада заборонила московську церкву. Як голосували нардепи з Хмельниччини

В Україні заборонили діяльність релігійних громад, які пов'язані з країною-агресором. Фото: ілюстративне з архіву

Парламент ухвалив доопрацьований законопроєкт у другому читанні.

Сьогодні, 20 серпня, Верховна Рада України більшістю голосів підтримала в другому читанні проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій за № 8371, який підтримали в першому читанні 19 жовтня 2023 року.

Цей закон у народі називають «про заборону московської церкви». Адже його розробляли, як йдеться в пояснювальній записці, «для унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України». Остаточний текст прийнятого законопроєкту ще не опублікували.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, прийнятий закон набере чинності через 30 днів з дня його опублікування. «Але окрім одного пункту - згідно нього громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв'язки з РПЦ», - написав він.

«Закон прямо забороняє діяльність РПЦ в Україні, - написав нардеп Володимир В'ятрович. - Через тридцять днів після його підписання президентом і опублікування Державна служба етнополітики і свободи совісті отримає можливість перевіряти релігійні організації України на предмет афілійованості з московською церквою. Якщо хоча б одна з 5 визначених законом ознак пов'язаності релігійної організації з РПЦ буде виявлена, така організація отримає припис про усунення цього зв'язку протягом 30 днів. Якщо зв'язок з Москвою не буде розірвано, держава звернеться до суду з позовом про заборону такої організації».

Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій підтримали 265 обранців. Але не в усіх спрацювала електронна система, і тому деякі згодом написали заяви, щоб їх голос зарахували «за», а відтак рішення набрало 269 голосів. Фото Ярослав Железняк

Після вступу в дію закону, уряд має ухвалити необхідні підзаконні акти, а релігійні організації зможуть також оцінюватися на предмет причетності до пропаганди «русского міра». «Така пропаганда буде підставою для їх судової заборони, - пояснює В'ятрович. - Не менш важливо, що афілійовані з РПЦ релігійні організації будуть позбавлені права користуватися державним і комунальним майном. Якщо вони не розірвуть зв'язків з московською церквою, то протягом двох місяців договори користування храмами, які належать державі чи місцевим громадам будуть розірвані. І це – не про якісь міфічні «переслідування за віру», а про здоровий глузд. Бо храмами, які є власністю українського народу, має користуватися українська, а не московська церква».

Як голосували обранці з Хмельниччини (згідно поіменного голосування на сайті Верховної Ради України):

Фракція «Слуга народу»

Олексій Жмеренецький - за
Олена Копанчук - за
Ігор Марчук - за 
Микола Стефанчук - за
Володимир Ватрас - за
Юрій Заславський - за
Сергій Мандзій - не голосував

Депутатська група «Партія «За майбутнє»

Сергій Лабазюк - за
Олександр Герега - відсутній

Позафракційні

Віктор Бондар - за
Руслан Стефанчук - за

До слова, як раніше пояснював виданню «РБК-Україна» голова комітету з гуманітарної та інформаційної політики Ради Микита Потураєв, не можна казати про те, що основна мета законопроєкту - обмеження діяльності УПЦ МП. «Законопроєкт містить у собі політичне засудження РПЦ. Причому не лише політичне засудження, а й містить у собі декларацію, що Україна забороняє РПЦ. Але це не означає, що автоматично забороняється УПЦ, бо ж УПЦ про себе розповідає, що вона не РПЦ, - казав Потураєв. - Хоча так званий патріарх Кирило розповідає інше, як відомо. І щойно окупаційна армія заходить на якісь наші території, то чомусь УПЦ одразу автоматично стає РПЦ на цих територіях. Ось дивовижно, правда? Але ж вони розповідають про себе, що вони окремі від РПЦ, що вони розірвали всі зв'язки. Окей, є чудова нагода це довести».

Читайте також: На Хмельниччині релігійних громад ПЦУ стало більше, аніж парафій УПЦ (мп)