ye-logo.v1.2

Герої, комсомольці та педагоги

Політика 3411

Вони та люди інших «професій» намагатимуться потрапити до обласної ради за партійними списками

Усі політичні сили вже затвердили свої списки кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі до Хмельницької обласної ради, які після 31 жовтня можуть керувати життям області. І саме ці списки (перші п'ятірки) вирішили проаналізувати кореспонденти «Є Поділля», щоб зрозуміти, а хто ж у нас іде в депутати…

Змінили орієнтир
Спочатку зазирнули у партії, які представлені в парламенті. І побачили цікаву деталь – чимало кандидатів на минулих виборах були зовсім іншого кольору. Зокрема, ректор Хмельницького національного університету Микола Скиба, який був із «Нашою Україною», а став… номером 5 у списку Партії регіонів. Очолює ж пропрезидентську силу губернатор Василь Ядуха. Рядком нижче значиться Олександр Завальнюк, ректор Кам'янець-Подільського Національного університету імені Огієнка. А ось під номером 3 від «регіоналів» йде директор сільськогосподарського кооперативу «Летава» з Чемеровецького району, Герой України Михайло Шаповал. Ще один «перебіжчик», який донедавна був у «Єдиному центрі» – Світлана Лукомська, начальник обласного управління соціального захисту населення. Вона у списку четверта.
Залишилася «Наша Україна», що цілком прогнозовано, і без голови нинішньої обласної ради Івана Гладуняка (його ще перед президентськими виборами фактично усунули від партії), який очолив список «Батьківщини». Також до першої п'ятірки партії Юлії Тимошенко увійшли головний хірург Хмельницької області Анатолій Суходоля, ректор Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Інна Шоробура, генеральний директор «РосАпатитІнвесту» Валерій Мурза та проректор Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Наталя Жолобок.
Ще один екс-нашеукраїнець, колишній губернатор Олександр Буханевич, очолив список прихильників В'ячеслава Кириленка – «За Україну!», яка в парламенті входить у блок «Нашої України – Народної самооборони». У першій п’ятірці цієї партії присутні і архієпископ Хмельницький та Кам'янець-Подільський владика Антоній, і голова Хмельницького територіального відділення «Спілки аудиторів України» Світлана Драч, і координатор громадського руху на Хмельниччині «За Україну!» Андрій Дзера. Замикає першу п'ятірку Ігор Косовський, лідер комітету моніторингу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Стійкі «солдатики»
Ігор Корнійчук, перший секретар обласного комітету Комуністичної партії України, голова правління ЗАТ «Хмельницька макаронна фабрика» прогнозовано очолив список КПУ до облради. Разом із ним у першій п'ятірці комуністів представляють Володимир Купратий, голова обласної ради організації ветеранів України, Борис Мельник, головний державний інспектор з насінництва Хмельницької області, Дмитро Мельник, перший секретар Хмельницького обкому комсомолу України та Валерій Омельчук, юрисконсульт юридичного управління «ОТП Банку».
Однак комсомольців достатньо й в іншій партії – «тигіпківській» «Сильній Україні». Щоправда, колишніх. Отже, список «Сильної України» до обласної ради очолив колишній прихильник Литвина, голова обласного відділення Антимонопольного комітету України Віталій Олуйко. Другим у списку йде Микола Катеринчук, який на виборах Президента України очолював обласний штаб Сергія Тигіпка. Потрапили до «ТОП-5» списку і Галина Червонюк, і Юрій Браніцький (очільник хмельницького відділення «ПриватБанку»), і Едуард Кульчицький (доцент кафедри менеджменту та бізнесу Подільського державного аграрно-технічного університету).
 Стійкими «солдатиками» можна назвати й список «Народної партії», який очолив нардеп Василь Шпак. Одразу ж виникло запитання: «Невже він, в разі потрапляння до обласної ради, кине своє «крісло» в парламенті?» Відповідь дізнаємося після 31 жовтня. Другим же в списку партії Литвина йде Герой України з Білогірщини Петро Іващук. Замикає «трійку» депутат облради Василь Осадчий, який працює менеджером у «Лізингтехтрансі». Четверте та п’яте місце в списку «Народної партії» за теофіпольчанином Володимиром Шуляком та хмельничанином Юрієм Лінкевичем відповідно.

«Затемнені конячки»
«Наша Україна», про яку останнім часом говорили, що вона швидше померла, як політична сила, ніж жива, теж йде на вибори до обласної ради. Її список очолив новий голова обласного осередку, екс-керівник Летичівської райдержадміністрації Андрій Сельський. Другий номер «дістався» Зінаїді Кучер, яка є депутатом облради. А ось екс-виконуючий обов’язки голови Полонської райдержадміністрації Валерій Комісарук та голова молодіжного союзу «Наша Україна» Ірина Черкес отримали 3 та 4 номери в списку відповідно. Замикає п'ятірку Анатолій Запривода, заступник директора держпідприємства «Новатор».
Одразу ж двоє «пивоварів» спробують стати депутатами облради за списками Української народної партії. Директор Чемеровецького солодового заводу ЗАТ «Оболонь» Михайло Загородний очолив список, а директор «Оболоні-Красилівське» Валерій Пейко йде третім. Між ними розмістився керівник обласного осередку УНП Костянтин Омельчук. Присутні у першій п'ятірці й завкафедрою Подільського державного аграрно-технічного університету Олександр Гораш та Іван Загродський, директор одного з підприємств села Великий Олександрів Віньковецького району.
Першу ж п'ятірку від всеукраїнського об'єднання «Свобода» очолив керманич обласної організації Ігор Сабій. Другим від націоналістичної партії в списку йде Володимир Постовий з кам'янець-подільського ВАТ «Гіпсовик», третім – Іван Гончар, приватний підприємець з обласного центру. Директор красилівського сільськогосподарського підприємства «Агрос-Віста» Олександр Мирний та підприємець із Шепетівки Михайло Верхогляд замикають першу п'ятірку «Свободи».
Від «Фронту змін» Арсенія Яценюка облраду «штурмуватимуть» голова обласної організації Олександр Ксенжук та його заступники – Володимир Безкоровальний з Ігорем Хитруком. Є у першій п'ятірці «Фронту змін» і двоє керівників приватних підприємств. Четвертим у списку йде Петро Станіславов, а п'ятим – Михайло Гвоздьов.  
До речі, чимало списочників паралельно боротимуться за мандати і в мажоритарних округах. Але про це детальніше — в наступному номері.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую