ye-logo.v1.2

Як правильно святкувати Великдень?

Спорт 1545

Намагалися з’ясувати кореспонденти «Є Поділля»

Світлого свята Христового воскресіння ми чекаємо з радістю і нетерпінням. Однак, для багатьох воно асоціюється зі смачною паскою та іншими делікатесними стравами. Про те, як же справді потрібно відзначати цей день, а також прожити Великодній тиждень, ми поцікавилися у священиків різних конфесій.

Олександр Дацюк, протоієрей, секретар Хмельницької єпархії Української православної церкви: “Свято Пасхи – найрадісніше свято християн. Це день, коли кожна душа радіє з приводу воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Відповідно і ми мусимо по-особливому святкувати цей день, навколо якого формується усе православне віровчення та увесь уклад життя православного християнина. Отже, цей день має розпочатися з відвідання богослужіння у церкві у святу пасхальну ніч, з освячення пасок та усього того, що людина тривалий час протягом великого посту не вживала. У наш непростий час, коли зло і гріх перемагає світло, слід насамперед у ці пасхальні дні зміцнювати віру в Господа, бо у його воскресінні є невичерпне джерело радості, нашої надії і сили християнського життя. Слід пам’ятати у це свято, що Господь чекає від нас, щоб ми зробили своє життя готовим не лише до земної місії, а й до буття вічного.”

Василь Беринда, обласний благочинний Української православної церкви Київського патріархату: “Свято Пасхи – найочікуваніше свято усіх християн, і його потрібно святкувати з Господом у серці. Зазвичай, християни розпочинають святкування з відвідання храму, молитви та освячення паски. Зранку, в родинному колі, за столом збирається уся родина, щоб скуштувати освячені продукти. Обов’язково в цей день потрібно відвідати померлих предків на кладовищі. Взагалі ж, Пасху святкують три дні: тому у ці дні потрібно відкинути суєту, наповнити душу світлом та радістю, бо Христос Воскрес!”

Петро Міщук, настоятель римо-католицької па-рафії Христа – Царя Всесвіту у Хмельницькому:
«Великдень цього року римо-католики відсвяткували 12 квітня. У Велику неділю слід обов’язково взяти участь у службі Божій. А напередодні – у вечірній чи ранковій службі, коли освячують пасхальну їжу. За церковними традиціями, Великодні свята тривають вісім днів. Але урочисто люди, зазвичай, святкують перші три дні. Наступна неділя після Пасхи – Неділя Божого милосердя. Але в багатьох парафіях це ще й поминальний день. Взагалі, у римо-католицькій церкві померлих поминають восени, 2 листопада. Ще один такий день – весняний – ми запозичили у церкві східного обряду, і він на Хмельниччині прижився. В багатьох парафіях на кладовищах правлять служби Божі. До цього дня варто прибрати могили – і своїх померлих родичів і ті, на які вже ніхто не приходить».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую