ye-logo.v1.2

Бог діє через посвячені йому речі

Суспільство 13889

Вберегти себе, рідних та житло можна з допомогою освячених у храмі води, свічок, солі, крейди та ладану

Кожна людина у важкі для себе хвилини – у хворобі, побутових прикрощах, особистих невезіннях, фінансових негараздах – намагається знайти захист у когось сильнішого та мудрішого. Духовну розраду завжди можна отримати у священика. До того ж, вберегти від різних напастей себе, своїх рідних та житло допоможуть й деякі речі, вода, освячені у відповідні дні у храмі. Про те, як ці речі допомагають у житейських ситуаціях, розмовляємо з настоятелем римо-католицької парафії святого Станіслава, єпископа і мученика, у Городку, священиком Віктором Лутковським.
- Благословіння та використання різних освячених у храмі речей в домашніх умовах ми називаємо сакраменталіями, - пояснює отець Віктор. – Бо у церкві є таїнства (їх сім), а є сакраменталії, в котрих кожен може допомагати один одному і кожен може скористатися з благодатей, присутніх в дії того чи іншого сакраменталію. Сакраменталії встановлені для освячення деяких служінь церкви, деяких станів життя, різних обставин християнського життя, а також вживання речей, корисних для людини.

Вода
- Як діє освячена вода?
- Навіть науковці погоджуються, що освячена вода має якийсь таємничий характер. В освяченій воді є дія Господа Бога і омивання людини від гріхів та від зла. Вона має силу звільнення людини від зла. Цією водою можна освячувати будь-яке місце – наприклад, на побудову храму, помешкання. У нашій парафії освячуємо воду у кожну першу неділю місяця й окроплюємо цією водою людей. Також освячують воду на свято Богоявлення, на свято Хрещення Ісуса Христа, при потребах людей – коли хтось просить священика про освячення води. Таку воду можна пити, скроплювати свої будинки, подвір’я. Особливо вода допомагає, якщо людина відчуває, що вдома є щось погане, є вплив якогось зла ззовні. Є багато свідчень про цілющий вплив свяченої води. Але пам’ятайте, що при використанні води, як й інших освячених речей, потрібна віра в Ісуса Христа – не в предмети, а саме у Бога.

Ладан
- В урочистість Богоявлення освячують також ладан. Споконвіків у традиції і католицької, і православної церков він має дію розповсюдження Божого Духа в місці, де ми його розпалюємо і яке окаджуємо.
- Ладан можна купити?
- У деяких храмах є церковні лавки, то там можна купити все, що стосується церковного життя, і ладан у тому числі. А якщо такої лавки немає, то потрібно підійти до священика з проханням про ладан. Можна придбати й в іншому місці, але обов’язково потрібно його освятити. Ладан запалюють для того, щоб звільнити місце, де це роблять, від зла. Зараз багато в газетах, журналах розповідають, як поробити іншій людині, як комусь зробити зло. Й парафіяни часто приходять і скаржаться, що вони безсилі перед чужим злом. Але насправді віруючі мають багато способів протидіяти злу – саме з допомогою освячених речей. Ладан у цьому сенсі має велику силу. Він звільняє місце, яке ми окаджуємо, від злих духів.

Крейда
- На Богоявлення освячують також крейду. Для чого вона вдома?
- Може, пам’ятаєте старий фільм «Вій»? Там людина, яка втікала від злого духа, окреслила коло, куди злий дух не мав входу. Освячена крейда має таку силу, яка оберігає помешкання чи інше приміщення, яке хочете піддати Божій опіці, від входу будь-якого зла. Я чув, що для цього люди ставлять догори ногами мітлу. І таких забобонів є багато. Але ж ми - християни і мусимо знати, що будівлю від зла захистить освячена крейда. Нею потрібно написати на вхідних дверях літери: «С+М+В+2009». Це перші літери імен трьох мудреців, котрі прийшли вклонитися Ісусові, відчитуючи, що пророцтво про народження месії відбулося, і вони добре знали астрономію і астрологію.

Сіль
- Сіль освячують на Вігілію Воскресіння Ісуса Христа. Але є ще так звана екзорцизмована сіль – освячена в особливий спосіб. Якщо такою сіллю дотуляються до людини одержимої, то її пече те місце. Якщо комусь поробили або закопали щось недобре, освяченою сіллю потрібно обсипати подвір’я чи те місце, на якому пороблено.

Свічка громнична
- Чому вона так називається?
- Від слова «грім». А освячується вона на свято Матері Божої Громничної (2 лютого). Така запалена свічка свідчить про присутність Ісуса Христа, як віддання жертви Богові у важких, незручних, безнадійних ситуаціях життя. Наприкад, у давнину люди просили у Бога допомоги у різних стихійних бідах – коли був грім, сильний дощ. Чому до цих свічок додають віск? Бо він захищає від електричного заряду, котрий іде із громом. Під час молитви ми, зазвичай, запалюємо свічку (що свідчить про присутність Божого світла). Громничну свічку запалюємо, коли людина потребує особливої допомоги, коли просить зцілення. Після молитви потрібно залишити запалену свічку, що є символом продовження молитви. Громничну свічку також запалюємо, коли людина при смерті, але не може померти. А коли горить свічка, людина легко відходить. Приміром, учора до мене прийшла одна парафіянка. Й розповіла, що у неї були досить серйозні проблеми. Які саме – я не маю права розповідати, бо це є таємницею. От ця жінка запалила на тумбочці громничну свічку, помолилася і пішла на роботу, залишивши свічку горіти. Коли повернулася додому, то уся кімната була у диму, місце на тумбочці ледь почорніло, свічка догоріла повністю. І буквально наступного дня її проблема вирішилася позитивно. Звісно, це не зробила свічка, а допомогла її віра у Бога.
- Досить часто коли дитина перелякалася чи у когось болить голова, люди йдуть до бабусь, які викачують яйце.
- Церква не відкидає думки про дію яйця як матеріальної речі. Я читав, що воно має силу життя. В принципі, те, що дає здоров’я, не є поганим. Погано, коли це використовується як елемент білої чи чорної магії. Тому користуватися потрібно тим, що посвячено Богом. І спочатку треба порадитися зі священиком.
- Часто можна почути від людей, які себе називають цілителями, що вони належать до білої магії, моляться і допомагають через Бога.
- Справді, ті, хто зараховує себе до білої магії, тримають у своїх домах ікони, можуть називати себе віруючими людьми. Але це все прикриття. Хто у таких випадках допомагає людині в надзвичайний спосіб? Звісно, сатана. Такій людині, яка, через свою необізнаність, все ж мала якісь стосунки з магією, може допомогти тільки священик. Адже в Старому Завіті Біблії сказано, що забороняються магія, астрологія, ті речі, які пов’язані із забобонними діями.
- Гороскоп теж заборонений віруючій людині? Чому?
- Наприклад, людина прочитала гороскоп. Її життя десь вже запланували – на день, місяць. Таким чином відкидається Боже провидіння, людина перестає довіряти Богові.


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую