ye-logo.v1.2
15 Вересня, 2019

Якщо у роті солоно

Олена ЩЕГЕЛЬСЬКА Суспільство 4429

Деколи за смаковими відчуттями можна дізнатися, який орган чи система організму дає збій

Солодкий присмак може свідчити про діабет, кислий – про нелади
зі шлунком.

При інсулінозалежних формах цукрового діабету в роті відчувається солодкий присмак. Якщо ж страждає жовчний міхур, то виникає відчуття гіркості. Через глибинні пошкодження відділів скорневої частини мозку, відчуття смаку підносить неймовірні сюрпризи. Справжня погань, від якої у звичайної людини виникає блювотний рефлекс, стає у такому випадку відвертими ласощами. А от при деяких хворобах шлунка на язиці відчувається кислий смак. Відомо, що смак та запах – друзі. Якщо затиснути ніс й утримуватися від дихання під час дегустації, то цибуля може видатися солодкою. Дехто навіть не може відрізнити її від яблука. Жоден професійний знавець вин не буде проводити дегустацію при нежитю.
Однак, за смаковими відчуттями не можна ставити остаточний діагноз. Адже це все досить відносно. Смаку у роті пацієнта більшу увагу приділяють східні лікарі, аніж європейці. У Піднебесній навіть лікують солодким, гірким, солоним, гострим і кислим.

Смак залежить від багатьох факторів
Великий вплив на смак має слина. Візьміть до рота шматочок прісного білого хліба. Крохмаль, який не розчиняється у воді, і є головним вуглеводом, який міститься у такому хлібі, не має смаку. Пожуйте. У роті з’являється відчутний смак солодкого. Розгадка проста: крохмаль розщепився ферментами слини та глюкози.
Відчуття смаку змінюється і під дією температури. Якщо потримати у роті протягом хвилини шматочок льоду, то язик на деякий час втратить здатність розпізнавати цукор. Смак одного продукту може підсилюватися чи зменшуватися під дією іншого. Вино по-справжньому розпробувати можна тільки після того, як пожувати шматочок сиру.




Читайте новини на нашому Телеграмі

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую