Крім вегетаріанських та пісних страв, реклама обіцяла екзотичне меню. “Проскурівський телеграф” вирішив дослідити його.
Оскільки Говінда — слово явно індійське (означає одне з імен бога Крішни в індуїзмі), ми очікували, що Індія якимось чином буде присутня у кафе. І дійсно, на порозі відчувався легкий запах ароматичних паличок та звучали індійські мантри. Екзотичні аромати у залах зникли (що, мабуть, на краще, для споживання їжі) а музика, приглушена і ненав’язлива, залишилася.
Інтер’єр
Інтер’єр, попри всі очікування, можна назвати класичним, а не екзотичним (він перейшов у спадок від кафе “Mon Ami”, яке розташовувалося тут раніше): світлі шпалери, оббиті червоним оксамитом дивани, зручні білі стільці. Стіни прикрашають бра, столи — мереживні серветки і невеличкі ікебани. Замість панорам Парижа з’явилися фотографії засніжених гірських вершин, польові квіти, морські пейзажі... Словом, картинки, на яких око приємно відпочиває.
Кафе складається з кількох невеличких залів та окремого кабінету, тому нестачі у спокійних закутках для неквапливого обіду чи бесіди за чашкою трав’яного чаю немає.
Страви та обслуговування
Меню оформлено скромно, у вигляді таблиці на двох аркушах білого паперу, і включає близько 60 позицій (разом з напоями та соусами). Зате більшість страв навряд чи скуштуєш в інших закладах міста. Є тут малай панір — смажений сир з помідорами і сметаною, картопля гауранга, запечена з сиром, млинці з чечевичним паштетом, рис з овочевими кульками у фритюрі, картопляні рулети алупатра та інші екзотичні страви. Із салатів пропонують вегетаріанське олів’є, салат з селерою та кунжутом, буряк з чорносливом та горіхами, із напоїв: імбирний, фруктовий і трав’яний чай, каву без кофеїну, молоко зі спеціями, узвар та соки. Алкоголю у кафе здорового харчування не пропонують.
Окремої уваги заслуговують десерти: популярні індійські солодощі ладу — кульки з арахісом та згущеним молоком, кокосом та мигдалем, фініками і горіхами, торти: вишневий, з ківі та ананасами, керобний (кероб — плоди ріжкового дерева, вони солодші за какао, а тому не потребують додавання цукру) та інші смаколики. Можна тут скуштувати й індійські пиріжки самоси, як солоні, з сиром чи овочами, так і солодкі. Ціни у кафе помірні: перші, другі страви та салати коштують від 10 до 20 гривень, напої — 5-13 гривень, солодощі — 8-15 гривень.
Ми замовили індійський суп “Дал”, який виявився дуже схожим на наш гороховий, але з лимоном та помідорами, салат “Гранатовий” із буряком, морквою, картоплею, копченим сиром і гранатом, екзотичне овочеве рагу “Сабджі”, імбирний чай, гаряче молоко зі спеціями, і два десерти — кокосово-мигдальну кульку та пірамідку з фундуком. Усі страви, а особливо екзотичні солодощі і сабджі, смакували дуже добре.
Обслуговування виявилося ввічливим та швидким. Страви, як і обіцяли, приносили швидко, персонал терпляче відповідав на запитання допитливих клієнтів, розповідав про страви. Чек принесли оперативно.
У кафе «Govinda» пропонують тільки вегетаріанські страви.