ye-logo.v1.2

Поляки готові «розібратися» з хмельницьким сміттям. Влада в роздумах

Суспільство 2739

У Хмельницькій міській раді пройшла робоча зустріч з питання будівництва сміттєпереробного комплексу в обласному центрі.

«Це повинен бути не сміттєпереробний комплекс, а комплекс із виробництва альтернативного палива. У Хмельницькому утворюється приблизно 100 тисяч тонн відходів на рік, - каже  керівник Національного проекту «Чисте місто» Івана Олексієвця. – І з них максимум 20% зможемо отримати вторинної сировини. А, що робити зрештою? Тому одна лінія має сортувати відібрані відходи, а інша – абсолютно все. І з цього відбиратиметься метал та скло, а решта, і це дозволяє технологія польської компанії, направлятиметься на виробництво альтернативного палива».

За словами Томаша Вятра, власника компанії «Control Process», його фірма має такі комплекси в Польщі й готова збудувати й в Хмельницькому. Щоправда, за умови, що саме вони контролюватимуть будівництво, налагоджуватимуть його роботу, встановатимуть  необхідне обладнання, навчатимуть персонал та займатимуться після гарантійним обслуговуванням.  «За нашими підрахунками такий комплексі обійдеться приблизно в 30 мільйонів євро, - каже Іван Олексієвець. – Поляки готові збудувати його за власні кошти в кредит на 10-12 років з відсотковою ставкою від 1%. Головне, аби міська влада визначилася, чи вона на це погоджується та сказала, кому далі передати цей проект – приватній структурі чи комунальному підприємству».

На переконання керівника «Чистого міста», саме варіант із компанією «Control Process» можна назвати найоптимальнішим, адже зі сміття вироблятимуть альтернативне паливо на яке вже є покупець – Кам’янець-Подільський цементний завод. Його власники, ірландська фірма, висловили готовність купувати 500-600 тисяч тон такого палива щороку, тоді як хмельницьке сміття даватиме вдесятеро менше, а тому в перспективі можна буде переробляти й сміття з інших міст.

За словами міського голови Хмельницького Олександра Симчишина, влада міста зацікавлена в співпраці з поляками, а тому вже на початку 2016 року поїде до Польщі, щоб подивитися, як там працюють такі комплекси. Вивчатимуть пропозицію поляків й депутати міської ради.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую