ye-logo.v1.2

Перші об'єднані громади Хмельниччини: з проблемами, але й з бюджетами і перспективами

Суспільство 2357
У Кам
У Кам'янці-Подільському підсумували перші результати децентралізації. Фото: автора

Скарбниці невеликих міст та селищ отримали безпрецедентні кошти для свого розвитку.

Об'єднані громади Хмельниччини вже мають свої бюджети, і можуть розпоряджатися коштами на власний розсуд. Саме успішність їхньої роботи, кажуть фахівці, може стати дієвим поштовхом до об'єднання інших. Перші результати реформи децентралізації обговорювали сьогодні, 28 грудня, експерти та керівники місцевих органів самоврядування, зібравшись за круглим столом у Кам'янці-Подільському.

Як відзначив директор Хмельницького регіонального офісу реформ Сергій Яцковський, процес децентралізації – це крок вперед, якісні зміни для району і області в цілому. І найважливіше, своєрідний “пряник” децентралізації - об'єднані територіальні громади мають можливість самостійно розподіляти кошти, не чекаючи вказівок зверху.

“Основні проблеми, з якими зіштовхуються об'єднані громади, - це відсутність кадрів, нерозуміння суті реформи, “совкове” мислення. Та громади отримали можливість підлаштувати структуру, оптимальну для своєї роботи без жодних шаблонів, - сказав Сергій Яцковський. - Усі об'єднані громади станом на 25 грудня прийняли свої рішення про бюджет на 2016 рік і вони зможуть внести в нього зміни. Наприклад, медична субвенція тепер прийшла на ради базового рівня — де створені об'єднані громади. І тепер саме вони прийматимуть рішення, яку частину цієї субвенції передати районній лікарні”.

Перші об'єднані громади - найсміливіші

“Кожна реформа залежить від трьох компонентів: людей, коштів та закону. Люди, які вирішили об’єднатись, здійснили мужній крок, наступним етапом є формування законодавчого поля та виділення належних коштів для реалізації інфраструктурних проектів. Центральні та регіональні органи влади над цим активно працюють”, - зазначила експерт Чернівецького офісу реформ Ольга Чепель.

За її словами, ідеальна реклама децентралізації — коли об'єднані громади доведуть свою спроможність. Надалі існує ймовірність, що держава прибере принцип добровільності об'єднання. Тому варто скористатись шансом, поки є максимальне сприяння, кошти і ресурси.

“Перші громади йдуть по мінному полю. Коли вони почали об'єднуватись, то не розуміли навіть, що їх чекає. Наші країни-сусіди пройшли цю реформу і дуже складно. Комусь знадобилось п'ять років, комусь більше. Там теж були проблеми. Але, якщо в нас не буде самодостатніх громад, то та рутинна система, яка підживлювалась зверху, призведе до руйнування”, - зазначив заступник голови Чернівецького обласного Комітету виборців України Ігор Баб'юк.

Нагадаємо, реформа децентралізації влади розпочалась 1,5 роки тому, коли урядом було прийнято Концепцію про реформування місцевого самоврядування в Україні. Закони, потрібні для об’єднання громад, були прийняті на початку цього року. На Хмельниччині створено 22 об'єднані територіальні громади.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую