ye-logo.v1.2

Хмельницьким таксистам «зменшили» ставку єдиного податку

Економіка 2223
Сергій Ямчук: "Податок нараховуватиметься лише за понаднормові квадратні метри"
Сергій Ямчук: "Податок нараховуватиметься лише за понаднормові квадратні метри". Фото: автора

Щоправда, таку пропозицію міськвиконкому повинна ще затвердити міська рада.

Виконавчий комітет Хмельницької міської ради прийняв рішення «Про встановлення місцевих податків та зборів», в якому змінив деякі ставки оподаткування, які діяли торік.

Так, до прикладу, водії таксі, які працюють на єдиній системі оподаткування, замість 20% від мінімальної заробітної плати, платитимуть 10%. Тобто, за свою підприємницьку діяльність вони повинні будуть платити щомісяця 137,8 гривні. Щоправда, так було і торік. Та вирішили залишити зменшену ставку і на 2016 рік. В такий спосіб влада міста сподівається, що таксисти легалізують свою діяльність, а місто почне отримувати більше надходжень. Натомість вперше знизили ставку податку з 20 на 10 відстотків підприємцям, які займаються дослідженням експериментальних розробок у сфері біотехнологій, виробничої та технічної наук. Щоправда, торік у нас таких не було. Але, на думку Юрія Самолюка, члена виконкому, в нас є такі, а тому сподівається, що зниження ставки також легалізує їхню діяльність. Особливо це стосується тих, хто працює в сфері ІТ-технологій.

А ось щодо оподаткування житла хмельничан ставку в 1 відсоток залишили без змін. Та податок на нерухомість вже з 2017 року будуть платити значно більше мешканців Хмельницького. Це пов’язано зі змінами до Податкового кодексу, які прийняла Верховна Рада України. Якщо в цьому році податок платитимуть хмельничани, в яких квартира має площу понад 120 квадратних метрів, то вже з наступного всі, в кого квартира має більше 60 «квадратів», також платитимуть податок.

«Зауважу, що податок нараховуватиметься лише за понаднормові квадратні метри, - каже начальник фінансового управління Сергій Ямчук. – До прикладу, якщо квартира має площу 63 квадратних метри, то доведеться заплатити за три «квадрати» - по 13,78 гривні за кожен».

Платитимуть з наступного року такий податок і хмельничани, які живуть в приватному будинку. Якщо раніше це стосувалося тих, в кого будинок має площу понад 250 квадратних метрів, то з 2017 року за «зайві квадрати» платитимуть ті, в кого будинок має понад 120 квадратних метрів.

«Ми хотіли нижній поріг оподаткованої площі підвищити, щоб платили за квартири, які мають понад 90 квадратних метрів, а будинки – понад 180, але не можемо. Це регулюється Податковим кодексом України і місцеві органи влади позбавлені права коригувати пільгові площі. Тому, розуміючи, що податок на нерухоме житлове майно зачепить чималу кількість хмельничан, вирішили ставку податку не міняти. Залишили її мінімальною – один відсоток, тобто 13,78 гривні за один квадратний метр на рік», - каже міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. У кого ж квартира більше 300 «квадратів», а будинок понад 500 – будуть платити 25 тисяч гривень на рік.

Утім, прийняті виконкомом ставки ще не остаточні. Адже тепер їх має затвердити міська рада, яка збереться на своє засідання 27 січня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую