ye-logo.v1.2

Рідкісна хвороба призвела до паралічу дитини

Суспільство 20604
Сьогодні лікарі не дають гарантій, що хлопчик повністю одужає
Сьогодні лікарі не дають гарантій, що хлопчик повністю одужає. Фото: автора

Нині хлопчик не може ходити, і навіть самостійно сидіти

Дворічний Іван Слободян був, як і більшість дітей його віку: веселий, рухливий, допитливий. Як усі хлопці любив грати машинками і м'ячем. В середині жовтня у поліклініці дитині зробили вакцину від поліомієліту. Через три тижні Іванові стало погано.

"Ванюшка почав скаржитися на болі, - розповідає бабуся Івана Галина Бузінська. - Болить ніжка, тай болить ніжка. Відверто кажучи, спочатку навіть не сильно звертали на то увагу. Наступного дня те саме. І ніби ліве колінце припухло. Думали, може на вулиці м'ячем грався та забив".

Однак, дитина усе частіше скаржилася на болі у ногах. Далі гірше - почали боліти ручки.

"Дитина стала знервована, постійно говорила, що болить, - каже Григорій Слободян. - Просилася на ручки. Вперше про біль у ніжці Ваня поскаржився третього листопада, а в лікрню ми звернулися через день".

Думаю, жоднен з батьків не хоче, аби його дитина потрапила до лікарні. Але, напевно, ще менше хочеться потрапити до лікарні на вихідні, коли хворого можуть оглянути лише чергові лікарі.

На обстеження невролога чекали три доби

"Тож і в нас були такі думки, - продовжує Григорій Слободян. - В п'ятницю не хотіли вести, бо на вихідних хто там на тебе буде дивитися. Але дитина скаржиться, і скаржиться на болі. До суботи не пройшло. Були змушені йти в міську дитячу лікарню".

У травмпункті травматолог поставив діагноз: запалення лівого колінного суглоба, і загіпсував. Терапевт встановив: бронхіт, і хлопчика поклали до соматичного відділення.

"На ранок неділі дитині стало гірше, - каже Валентина Слободян. - Болі погіршилися. Дитина плаче. Я Івана на руки, і ношу по поверхах. У медсестри попросила, щоб оглянув невролог. Та сказала, що в понеділок. А дитина цілу ніч не спить. А він усе плаче. В понеділок терапевт ніби виписав невролога. Але в понеділок невролога ми так і не дочекалися. Дитина вже криком кричить, що його болять всі сустави. Ходити не може".

Під вечір понеділка хлопчик вже не міг самомтійно ходити. На вівторок призначили аналізи, ультразвукову діагностику.

"Однак, ми і в вівторок невролога не дочекалися, - розповідає Валентина Слободян. - А дитина до обіду вже самостійно навіть сидіти не могла. А під вечір у нього почалися проблеми з голосом. Почав слова тягнути, ніби при паралічі. А невролога все нема і нема. Бачу, що то діла не буде. Приходжу до заввідділенням, аби вона дала медичну картку, щоб поїхати до приватного лікаря: "Спочатку вилікуйте бронхіт", відповіла завідувачка. Я дитину на руки, викликаю таксі і до "приватника".

До інфекційної лікарні дитину привезли у важкому стані

На щастя, приватний терапевт колись працювала в інфекційній лікарні. Лікарка діагноз: "полірадікулоневропатія" поставила під питанням, і порадила обстежитися в інфекційній лікарні.

"До міської дитячої лікарні я приїхала ввечері, - каже Валентина Слободян. - Невролог оглянув дитину аж у середу. Івана одразу перевели в інфекційну лікарню".

Лікарі-інфекціоністи кажуть, що до їх лікувального закладу дитина поступила у важкому стані.

"Дитина втратила здатність ходити, сидіти і навіть самостіно тримати голову, - розповідає завідуюча респіраторно-менінгітним відділенням Хмельницької міської інфекційної лікарні Вікторія Леньга. - Полірадікулоневропатія, котру діагностували у хлопчика, є досить рідкісним захворюванням. На рік, на всю область, ми фіксуємо 2-3 випадки. Ітиологія цього захворювання невідома. Причиною можу бути як трама, так і вірусна інфекція. Звісно, чим раніше почнеться лікування будь-якого захворювання, тим краще. Я не думаю, що це напряму пов'язано зі щепленням від поліомієліту. По-перше, до року дитина отримала три вакцинації. Це була четверта. Якби причина цього захворювання була пов'язана з вакцинацією, сьогодні ми мали б десятки хворих".

За три тижні у лікарні Іван може може самостійно тримати голівку

Хоча, і з іншого боку, лікарі кажуть про індивідуальний пербіг цього захворювання. Та й на заході подібні хвороби фіксувалися саме після прийому вакцини від поліомієліту.

"Здається, в одній із західних країн проводилися подібні дослідження, - каже завідуюча педіатричним відділенням для дітей молодшого дошкільного віку Хмельницької міської дитячої лікарні Наталя Шаповал. - Там ніби встановили зв'язок між прийняттям вакцини проти поліомієліту і схожим захворюванням. Але полірадікулонервопатія, як наслідок, виникає з ускладнення вірусної інфекції. А в дитини був бронхіт. Ми лікували від бронхіту. Травматолог поставив діагноз запалення лівого суглобу. Встановили лонгету. Згодом викликали невролога. Він оглянув, і дав направлення до інфекційної лікарні".

"Просто при запаленні суглобу і полірадікулоневропатії симптоми дуже схожі, -долучається до розмови педіатр відділення дітей молодшого шкільного віку Світлана Трембач. - При полірадікулоневропатії болят обидва суглоби, а тут лише один. Тому травматолог встановив діагноз запалення суглобу. Насправді це досить рідкісне захворювання. За десять років в нашому відідленні це перший випадок. Я не була готова до такого діанозу. Для мене це було шоком. А на рахунок того, що мати ще в понеділок зверталася до мене з проханням обстежити дитину неврологом, я не пам'ятаю. У вівторок призначила всі аналізи, у середу дитина була оглянута неврологом. Після встановлення діагнозу ми перевели хлопчика в інфекційну лікарню".

Донині Іван Слободян перебуває в інфекційній лікарні. Значних покращень у дитини немає.

"За три тижні Ванюшка може лише самостіно тримати голівку, - каже Вадентина Слободян. - Як кількамісячній дитині дою йому паличку, щоб ловив ручками, аби хоч трохи розвивав м'язи. Як то так, дитина пішла в лікарню своїми ніжками, а нині не може ходити! І лікарі не дають гарантій, що повністю видужає. Якщо видужає взагалі. Кажуть, потрібен час і терпіння".

Коментарі:

la 08.12.2011 12:01

бідне дитя і нещасні батьки...

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую