ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 28 серпня

Історія 2742
У 2014 році цього дня автомобільна санітарна рота з Хмельниччини вирушити до зони АТО
У 2014 році цього дня автомобільна санітарна рота з Хмельниччини вирушити до зони АТО. Фото: з архіву

Події краю, які увійшли в історію.

28 серпня 1648 року Богдан Хмельницький надіслав у Човганський Камінь (нині Теофіполь) командуванню ворожих військ два листи з вимогою припинити варварські знущання з українського населення, з яким особливо жорстоко розправлялося військо, очолюване князем Яремою Вишневецьким. Населення містечка та його околиць брало активну участь у визвольній війні 1648—1654 років. Польсько-шляхетське військо безжалісно грабувало жителів, вбивало жінок, дітей, садило непокірних на палі. Селяни відмовлялися збирати урожай на панських ланах, виконувати інші повинності, їхні загони виступали проти шляхетських військ і поміщиків. Перед Пилявецькою битвою (вересень 1648 року) Вишневецький у листі, відправленому з Човганського Каменя, просив свій уряд, щоб туди спорядили нові військові сили «для знищення домашнього ворога» — українського війська і повсталих селян, а польський комісар Адам Кисіль у свою чергу писав звідси: «Вже й тут довкола оточили нас полки Хмельницького».

У 2014 році цього дня автомобільна санітарна рота з Хмельниччини вирушила до зони АТО. Більше півсотні машин, відремонтованих спільними зусиллями небайдужих подолян, та 136 чоловік особового складу вирушили залізницею до зони АТО. Майже 70% особового складу цієї автомобільної санітарної роти – добровольці.

28 серпня 2015 року в зоні проведення антитерористичної операції загинув хмельничанин Іван Віхтюк. Чоловік був командиром роти саперів 72-ої окремої механізованої бригади. Загинув від осколкових поранень та сильних опіків отриманих внаслідок обстрілу з танку біля селища Гранітне на Донеччині.

Микола Кульбовський на презентації другого випуску альманаху «Південний Буг» в жовтні 2018 року. Фото cbs.km.ua

Рік тому цього дня у Хмельницькому пішов з життя літератор, журналіст, музикант, педагог Микола Кульбовський. З 1970 року Микола Кульбовський працював викладачем Хмельницького музичного училища імені Владислава Заремби (клас диригування), потім завідувачем сектору практики цього навчального закладу, присвятивши підготовці молодих спеціалістів 35 років. Як позаштатний методист Хмельницького науково-методичного центру, понад 30 років надавав професійну допомогу багатьом аматорським хоровим колективам області. 

Диригентсько-хормейстерська робота спонукала Миколу Михайловича до створення власних обробок українських пісень та написання оригінальних музичних творів. У творчому доробку відомого подільського письменника, журналіста-культуролога, мистецтвознавця, краєзнавця і фольклориста 40 книг. Микола Кульбовський був лауреатом обласної премії імені Тараса Шевченка (2005), міської премії імені Богдана Хмельницького (2010), нагородженим Почесним знаком НСЖУ та Золотою медаллю української журналістики (2009), а також Золотою медаллю «Будівничий України» президії Всеукраїнського товариства «Просвіта» (2015).

Минулого року цього дня сайт "Є" писав, як археологи досліджували підземелля в Полонному і зробили чимало важливих для розуміння історії міста відкриттів. Підземну споруду на вулиці Пушкіна виявили під час копання траншеї під септик. Як виявилося, це підземний об’єкт галерейного типу, розташований на території приватної садиби на глибині двох метрів від рівня сучасної денної поверхні. Мурований з тридцятисантиметрової цегли ще польського зразка. За часів Російської імперії така уже не використовувалася. Тут ми натрапили на дві галереї, поєднані між собою. Одна - довжиною 15, а інша - 8 метрів.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую