ye-logo.v1.2

Дух, Духовність, Душа Михайла Андрійчука

Культура 5435
Фото: khmelnytsky.com

Учора у Хмельницькому обласному художньому музеї відкрилася ювілейна виставка заслуженого художника.

До свого 85-річчя Михайло Андрійчук представив графічні роботи, серед яких твори дуже різної тематики - від духовних пошуків і переосмислення світу до дружніх шаржів.

Хмельничанам художник відомий монументальними творами – портретами класиків літератури та інших персонажів, виконаними технікою сграфіто (нанесення на стіну одного шару штукатурки, що відрізняється за кольором від основи), які зустрічають відвідувачів на стінах обласної дитячої бібліотеки ім. Т.Шевченка та обласної бібліотеки для юнацтва. Окрім того, пам'ятник Барону Мюнхаузену також авторства Михайла Андрійчука.

Привітати знаного митця із визначною датою до Хмельницького обласного художнього музею завітав міський голова Сергій Мельник. Про це повідомляє, зокрема, і Хмельницька міська рада. "Від усіх хмельничан щиро дякую за вашу працю. Найголовніше те, що дивлячись на вас я розумію, що 85 - це тільки початок. Окрема подяка за те, що ділитеся своїм безцінним досвідом та навчаєте молодих художників. Бажаю вам здоров’я, успіхів та всього найкращого", - сказав вітаючи ювіляра Сергій Іванович.

З нагоди свята в залі зібралися колеги та шанувальника таланту художника. На виставці "3D Михайла Андрійчука: Дух. Духовність. Душа.", приуроченій ювілейній даті, представлено 42 роботи частина з яких репродукції картин, що знаходяться в музеях, галереях та приватних колекціях в Україні, США, Австрії, Нідерландах, Німеччини, Англії. У фондах музею зберігається 29 робіт митця.

Твори художника сповнені життєвої мудрості, покликані збудити у глядачі роздуми про добро та зло. Кожен сюжет казковий, міфічний або реальний, оповитий власною філософією автора. Відвідувачі виставки мають можливість побачити прозорі та легкі часом насичені та контрастні акварелі Михайла Омеляновича, від кожної роботи віє добром, створюючи теплу та затишну атмосферу.

Довідково
Андрійчук Михайло Омелянович народився 21 листопада 1927 р. у с. Нехворощ Андрушівського р-ну Житомирської обл. Закінчив Одеське художнє училище ім. М.Грекова (1957 р.) та відділення станкової графіки Київського державного художнього інституту (1962 р.). Працював керівником образотворчої студії для дорослих та викладачів художньої школи при картинній галереї ім. К.Айвазовського (м. Феодосія); з 1962 р. – в м. Хмельницькому художньо-виробничому комбінаті. З 2002 – доцент Хмельницького національного університету.

Автор графічних циклів "Доярки" (1962 р.), "Трударі Поділля" (1970 р.), "Мої земляки" (1976 р.), "Сільські торжества" (1979 р.), "108 вад людських" (1997 р.), "По прочитанню Псалмів Давидових"; літографій "Літо", "Гаряча пора" (обидві – 1962 р.), "А ти, всевидящеє око.." (1963 р.), "Воля незламна" (1964 р.), "Побратими" (1979 р.), "Подолянки" (1980 р.); серії портретів (1985 р.), твори за мотивами поезій Т.Г.Шевченка (1990 р.); монумент-декорат, панно, рельєфів та портретів письменників у бібліотеках Хмельницького (1970-1986 рр.).

Персональні виставки, а їх більш як 20, проходили в найбільших містах України. Роботи митця зберігаються у Бердянському, Горлівському та Запорізькому художніх музеях, Донецькій картинній галереї, Запорізькому краєзнавчому музеї, Києво-Печерському Національному історико-культурному заповіднику, Київському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки та ін.

Член Національної спілки художників України з 1964 р. Заслужений художник УРСР (1987 р.), лауреат обласних премій ім. Т.Г.Шевченка, ім. В.Розвадовського (1997 р.), міської премії ім. Б.Хмельницького. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую