ye-logo.v1.2

Проскурівська ковзанка

Культура 3071

Подією цього року стало нещодавнє відкриття у Хмельницькому впорядкованої ковзанки (з організованим прокатом ковзанів, роздягальні, музика...). Багато хто з хмельничан вважає появу такої ковзанки досягненням теперішнього часу, й не здогадується, що подібне місце масового відпочинку, хоча й без штучного льоду, вперше у Проскурові було відкрите ще понад століття тому. Й правду кажуть: усе нове - добре забуте старе.
Отож, під час святкування Нового 1902 року у Проскурові з’явилася нова зимова розвага - на Південному Бузі відбулося відкриття громадської ковзанки. Влаштувала її на міському ставу, вкритому кригою, місцева купчиха Рося Шайгаш.
Як зазначалось в оголошеннях, що були розклеєні по місту, на ковзанці до послуг відвідувачів пропонувався прокат «найкращих французьких ковзанів», працював буфет та роздягальні, а вечорами грав духовий оркестр. Вхідний квиток на ковзанку з 10 до 13 години коштував 22 копійки (ціна з прокатом ковзанів), з 16 до 23 години - 32 копійки. Аби зорієнтуватися у цінах, додамо, що, приміром, буханець білого хліба коштував 8-10 копійок, кілограм цукру - 35 копійок.
Відпочинок на ковзанці завоював симпатії проскурівської молоді, отож власниця льодового майданчика мала суттєвий прибуток.
Але, у перший же рік свого існування поява ковзанки не у всіх проскурівчан викликала захват. Приміром, майже одразу після відкриття майданчика на ім’я міського голови Г. Лисенка від католиків-парафіян (адже костьол раніше стояв на місці школи №1, біля парку) надійшла скарга: «... Доволе часто во время службы в костеле, особенно в вечернее время, на устроенном неподалеку на реке катке громко играет музыка духового оркестра. Зачастую на этом катке подвыпившие любители катания на коньках затевают ссоры и драки с громкими выкрикиваниями площадной брани. Их брань и громко раздающаяся музыка крайне неприятно действует на молитвенные настроения прихожан костела, находящегося в столь близком соседстве с устроенным катком. Следует или перенести каток в другое место, ближе к мосту, что ли, или запретить игру оркестра во время совершения богослужения…»
Наступного року ковзанка була влаштована подалі від костьолу, ближче до греблі та мосту, який вів на Заріччя.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую