ye-logo.v1.2

«Кіптява» у Хмельницькому: в обласному центрі показали занепад постіндустріального міста

Культура 4399
Вперше виставку «Кіптява» презентували минулого року в Дніпрі
Вперше виставку «Кіптява» презентували минулого року в Дніпрі. Фото: автора

Хмельничанам показали експозицію, присвячену екологічній проблемі міста Кам'янське.

Вчора, 5 квітня, в арт-центрі «Maslo» відкрили виставку харківських митців Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського під назвою «Кіптява», яка стала результатом тривалого дослідження соціального середовища міста Кам’янське (до 2016 — Дніпродзержинськ). Як говорять автори, це місто характеризується складною екологічною ситуацією та економічною кризою через занепад промисловості.

Презентована виставка – це портрет Кам'янського очима художників. В різних точках спальних районів Кам’янського вони нанесли по літері на торці типових п’ятиповерхівок. Тільки зібравши ці літери разом, можна прочитати напис, яким митці охарактеризували становище жителів цього міста. До слова, напис – із використанням нецензурної лексики, але в самому місті зібрати ці букви разом і прочитати не можливо. Робота прочитується повністю тільки в галереї.

«Ці художники – покоління соціально-критичного мистецтва. Вони усвідомлюють слабкість цього напрямку мистецтва. Можна критикувати, але чи спрацює це на глядача? Чи глядач, споглядаючи роботи, які критикують життя навколо нього, зможе і захоче змінити щось?» - каже кураторка виставки Ксенія Малих.

Один з авторів проекту Андрій Рачинський.

Головний метод, який використовували художники – дослідження. Їх цікавить промисловість і занепад промисловості. Тому був обраний саме цей регіон.

«Наш слоган показує екологічну обстановку в місті та небажання влади щось змінювати. З іншого боку, робота демонструє те, що, на жаль, соціально-критичне мистецтво не може змінювати згубні процеси, - розповів один з авторів проекту Андрій Рачинський. – Над дослідженням ми працювали протягом року. Кам’янське являється типовим постіндустріальном містом, але в ньому є велика екологічна проблема. Не раз мешканці міста намагалися домогтися у влади, щоб місту присвоїли статус зони екологічної катастрофи, але цього не відбулося».

Виставка має вікові обмеження.

Крім серії фотографій, на виставці експонується відео-робота. Це змонтований ролик, створений на основі відеоматеріалів із соціальних мереж, викладених працівниками промислових підприємств. Цим відео митці прагнуть показати пересічним українцям, в яких складних умовах перебувають працівники таких підприємств.

Виставка триватиме до 27 квітня (включно). Переглянути її можна в арт-центрі "MASLO" (Старокостянтинівське шосе, 20/3). Відвідати виставку не матимуть змоги особи, яким не виповнилося 18 років.

Літери митці нанесли протягом одного дня у різних районах міста.

Автори протягом року досліджвали проблематику міста.

Крім фотографій, глядачам показали відеосюжет.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую