ye-logo.v1.2

Особлива книга для особливих дітей: у Хмельницькому презентували аудіокнигу для незрячих

Культура 3410
Працювали на створенням аудіокниги великим колективом
Працювали на створенням аудіокниги великим колективом. Фото: автора

Актори та волонтери озвучили повість «Метелики у крижаних панцирах».

Сьогодні, 17 вересня, в обласній бібліотеці для дітей імені Тараса Шевченка презентували аудіокнигу «Метелики в крижаних панцирах». Авторка повісті Оксана Радушинська у книзі розповідає про історію прикутої до візка дівчини, її взаємовідносини з іншими людьми. Видання інтерпретували спеціально для прослуховування для незрячих або малозрячих людей.

«Ми завершили реалізовувати проєкт «Особлива книга для особливих дітей», який здійснювали завдяки виграному гранту в Українському культурному фонді. Останній виділяв кошти на реалізацію ідей, які стосуються творчості людей з обмеженими можливостями для людей з обмеженими можливостями. Так і виникла ідея створення аудіо книги за повістю Оксани Радушинської», - розповідає директорка обласної бібліотеки для дітей імені Тараса Шевченка Валентина Черноус.

За її словами, тематика книги відображає болючі проблеми сучасності. Озвучили її як професійні актори, так і аматори – волонтери й, навіть, школярі. Головні ролі Ярини, дівчини-підлітка на візку, та Артема, хлопця, який закохався в неї, виконали учні Старокостянтинівської ЗОШ № 8 Єлизавета Суліма та Богдан Козачинський.

Аудіокнигу можна буде прослухати у бібілотеках міста або скачати на сайтах

«Вартість проєкту загалом – 97 тисяч гривень. Як для однієї книги — це досить вагома сума. Однією з умов гранту, була можливість прослуховувати аудіо книги у форматі дейзі. Він спеціально призначений для слабозорих або повністю позбавлених зору. Завдяки йому люди можуть слухаючи визначати для себе місце, подію, речення, повернутись назад чи прокрутити перед. Схоже на те, як ми читаємо паперову чи електронну книгу. Тестове повідомлення зображає ілюстрації й малюнки, які знаходяться у книзі», - додала Валентина Юхимівна.

Як розповідає авторка повісті Оксана Радушинська, у книзі використана «жива» українська мова. Однак в жодному випадку не суржик, адже книга зі шкільної програми і вона мова мусить бути літературною.

«Це перша наша спроба зробити таке мистецьке творіння. Ми вдосконалюємось, вчимося. Я переконана, що все нами зроблене — на високому професійному рівні й нам не буде соромно за те, що будуть слухати», зазначала Оксана Радушинська.

Наразі аудіокнига розміщена на платформі он-лайн бібліотеки «Слухай», у переліку дейзі-бібліотеки у Львові, на сайті обласної бібліотеки для дітей, буде вона і у всіх бібліотеках міста. Також, її передадуть 35 школам-інтернатам України, де виховують дітей із вадами зору.

Презентація аудіокниги «Метелики в крижаних панцирах» відбулась в рамках проведення фестивалю "Слово єднає". Нагадаємо, літературний фестиваль триватиме ло 28 вересня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую