ye-logo.v1.2

Містика і жахи у Кам’янці-Подільському: хмельницький письменник привідкрив таємниці нового роману

Культура 2897
Продовження історії про хірурга із Проскурова матиме назву «Книга в камені»
Продовження історії про хірурга із Проскурова матиме назву «Книга в камені». Фото: з офіційної фейсбук-сторінки письменника

Офіційний продаж «Книги в камені» розпочнеться у квітні.

Хмельницький письменник Юрій Даценко, який у 2019-у видав роман «Пастка для різника», анонсував вихід нового роману «Книга в камені», дія якого відбувається в Кам’янці-Подільському. Це продовження історії про хірурга із Проскурова Якова Ровнєра, який розслідує жорстокі, часом містичні вбивства у подільській провінції.

Юрій Даценко згадує, що його дебютний роман «Пастка для різника» вийшов у світ завдяки сприянню Макса Кідрука - відомого українського письменника і його друга.

«Я був водієм у турі Макса Кідрука, - розповідає Юрій Даценко. - Одного разу ми розмовляли і я розповів про ідею роману, який збирався писати на літературний конкурс «Коронація слова». Коли Макс почув сюжет роману, то одразу сказав, що його потрібно обов’язково видати і він мені у цьому допоможе. Так в одному з найбільших видавництв України вийшла моя «Пастка для різника». Тираж склав 4500 примірників. Це був великиий тираж як для новачка. І вже менш ніж за рік всі книги розкупили».

Перший роман автора не лише зробив його популярним, а й відкрив читачам колоритний історичний Проскурів кінця XIX століття, в якому в той час вирувало життя.

У другому романі «Книга в камені» головний герой Яків Ровнєр вирушає в Кам’янець-Подільський, який на той час був центром губернії. Сюжет цього роману заснований на народних переказах, історіях, легендах, які майстерно вплетені у канву роману. Це історія про дві родини, два роди, які протистоять один одному (як Монтеккі і Капулетті в Шекспіра). І це протистояння переплетене містикою, жахами і злочинами.

В уривку з анотації сказано: «1900 рік, Кам’янець-Подільський. У середмісті жорстоко вбито молодого слідчого. Його тіло повністю знекровлене. Містяни щільніше зачиняють віконниці та бояться ночі. Подейкують, що то повернулося древнє жахіття. Лікар-хірург із повітового Проскурова, Яків Ровнєр, приїздить до Кам’янця й опиняється у вихорі загадкових подій...».

Та пригоди хірурга із Проскурова у Кам’янці-Подільському не закінчуються. Його подорож продовжиться у наступних романах. Юрій Даценко привідкриває завісу: дія третього роману відбуватиметься у давніх Летичеві та Меджибожі, а четвертого - у колишньому невеличкому містечку (зараз - село), яке розташоване за 30 кілометрів від сучасного Хмельницького.

Письменник наголошує, що обрав Поділля не випадково. Він має за мету популяризувати рідний край, наші маленькі міста і села, які багаті на цікаву історію і гідні того, щоб про них писали.

Юрій Даценко визначає свої романи як мультижанрові: «Я не обмежуюсь одним жанром. У «Пастці для різника» поєднав детектив, історичний роман, містику, хорор, трилер, приправив історією, додав трішки фантастики. Другий роман - продовження серії у тому ж стилі. Це ретродетектив з елементами містики, трилеру, трішки жахів і фантастики».

Офіційний продаж «Книги на камені» розпочнеться 1 квітня. Орієнтовно з 16 квітня Юрій Даценко вирушить у тур Україною, в якому буде презентувати свій роман.

Зробити передзамовлення і придбати книгу з автографом можна, написавши автору в особисті повідомлення.

Нагадаємо, Юрій Даценко є засновником проєкту «Незнана Україна», де він досліджував цікаві факти про Поділля.

Олена КРЕМІНСЬКА

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую