ye-logo.v1.2

Будинок в Полонному, де гостювала Леся Українка, плануть перетворити на культурний осередок

Культура 3938
Полонне поетеса відвідувала у 1893 році, гостюючи у свого дядька Григорія Косача
Полонне поетеса відвідувала у 1893 році, гостюючи у свого дядька Григорія Косача. Фото: uk.wikipedia.org

Проєкт передбачає початок відновлення історичної спадщини.

Завтра, 25 лютого, виповнюється 150 років від дня народження Лесі Українки - однієї із центральних постатей в історії національної культури. Пов’язане її життя та творчість і з нашим краєм. Зокрема, з Полонним. Це місто поетеса відвідувала у 1893 році, гостюючи у свого дядька Григорія Косача. Про це Леся згадує у листі до матері, датованому 5 червня.

«У Полонному ми були тільки біля пам'ятника та в Новоселиці, а в Миропілля дядько одного дня збирався нас повезти, та коней не було. В Новоселиці дядько взяв у палаці картину, щоб Тося змалював… В Полонному ми не купалися, бо одно те, що вода ще холоднувата (16 градусів), а друге, що там по більшій частині з берега одразу «прикро» і хто не конечне плаває, то й страшно. Є і добрі місця, але зате вони далеко від дядькової хати. Дядько вмовляв нас, щоб ми зоставалися у нього, а він нам найме коня возити нас до купання, та я подумала, що так не варт зоставатися, бо і коня трудно найняти і сторона полонська мало чим сухша і тепліша від колодяженської».

Той невеличкий одноповерховий будинок Григорія Косача, де гостювала Леся Українка, зберігся і досі. Тож в Полонному виношують ідею перетворити його на культурний осередок.

«Наразі на розгляд Українського культурного фонду ми подали проєкт ревалоризації та пристосування будинку Косачів, в якому бувала Леся Українка, - розповідає начальниця відділу культури і туризму Полонської міської ради Тетяна Ярославська. - Цей проєкт вже пройшов технічну експертизу і передбачає початок відновлення історичної спадщини. Ми плануємо запросити архітекторів та ліцензовані архітектурні майстерні, які нададуть ідеї, що там можна зробити та як має виглядати цей будиночок з садом. Хочемо перетворити їх на культурно-туристичну локацію».

В майбутньому тут планують розмістити якийсь заклад, наприклад, культурно-спортивного спрямування.

«Коли будемо мати чітку візуалізовану ідею, як там можемо облаштувати простір, то будемо братися за реставрацію», - додає Тетяна Ярославська.

Також про те, що в Полонному бувала Леся Українка, нині нагадує зведений в центрі міста пам'ятник поетесі, а також центральна вулиця Полонного, названа її іменем.

Читайте також: Два найдревніші міста Хмельниччини відзначатимуть ювілеї

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую