ye-logo.v1.2

Хмельницькі театрали розвиватимуть дитячий та юнацький театр в Україні

Культура 1871
Специфіку майбутніх заходів театрали наразі напрацьовують
Специфіку майбутніх заходів театрали наразі напрацьовують. Фото: ілюстративне автора

Разом з колегами з інших міст вони створили національний центр театру юного глядача.

Хмельницький театр імені Михайла Старицького став одним із чотирьох фундаторів національного центру, який займатиметься розвитком театру для юних глядачів в Україні. Разом із колегами з Одеси, Львова, Києва та із допомогою іноземних спеціалістів вони продюсуватимуть український театр для дітей і юнацтва.

«Є всесвітня організація «Асітеж», яка займається розвитком театру для дітей і юнацтва. Їхні відділення, так звані національні центри, є у понад 70 країнах світу. Нещодавно такий центр також був створений в Україні. Його фундаторами стали Перший театр (Львів), Одеський театр юного глядача, київська громадська організація «Творчий дім» і Хмельницький театр Старицького, - розповів сайту «Є» режисер театру Старицького Дмитро Гусаков. - Ми подали заявку і нещодавно вони її прийняли. Тепер ми будемо спільними зусиллями рекламувати і просувати театр для дітей та юнацтва в нашій країні. Плануємо напрацювати низку заходів, які будуть відбуватися в Києві, Львові, Одесі та Хмельницькому».

Також у співпраці зі світовою організацією після зняття карантинних обмежень хмельницькі театрали очікують на обмін досвідом із закордонними колегами. Планують разом з іноземними спеціалістами працювати над драматургією, написанні п’єс для дітей та юнацтва.

«Торік восени у нас була театральна лабораторія молодих українських режисерів «Струм». Ми відбирали чотири молодих українських режисери, які приїздили і ставили свої уривки. Один з них, який став переможцем, мав поставити виставу. Цієї осені ми також плануємо зробити лабораторію, але цього разу тематикою оберемо драматургію для підлітків. Відповідно будемо співпрацювати з національним і, можливо, зі всесвітнім центром. Зараз є проблема – немає п’єс і вистав, зокрема і в нашому театрі, в яких порушувалися б питання, цікаві для підлітків», - додає режисер.

Специфіку майбутніх заходів театрали наразі напрацьовують. Планують орієнтовно за пів року їх розробити та почати реалізовувати.

Читайте також: Фестиваль «Республіка» визнали одним з кращих проєктів в Україні у сфері культури.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую